Priopćenja

Govoreći neistinu o ulozi HND-a u organizaciji priredbe posvećene Siniši Glavaševiću iz službenog programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. gradonačelnik Vukovara dodatno vrijeđa uspomenu na novinare poginule u ratu i sve vukovarske žrtve

Pozivamo, stoga, organizatore, Gradsku upravu Grada Vukovara i gradonačelnika Vukovara osobno da učine sve kako bi se i ove godine u Program Dana sjećanja uvrstila manifestacija „Grad – to ste vi“, i dostojno obilježilo sjećanje na Sinišu Glavaševića.

28.10.2015.

Izostavljanje počasti Siniši Glavaševiću sramota je za organizatore i uvreda vukovarskim žrtvama

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) neugodno je iznenađeno informacijom da u okviru službenog programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., dana 20. studenoga ove godine, nije predviđeno održavanje tradicionalne priredbe "Grad – to ste vi" posvećena novinaru Siniši Glavaševiću ubijenom na Ovčari.

25.10.2015.

HUOJ i HND za tranparentan angažman komunikacijskih savjetnika u izbornim kampanjama

Ključna odrednica te transparentnosti je javnost podataka o tome za koju stranku, političara ili nezavisnog kandidata komunikacijski savjetnik ili agencija rade.

20.10.2015.

Oduzimanje uvodne kolumne Sanji Modrić u „Novom listu“ bez obrazloženja novi je nasrtaj na novinarsku profesiju

Pravo je glavnog urednika da donosi operativne odluke za koje je nadležan, i HND nema namjeru baviti se njegovim poslom. Međutim, ono na što moramo reagirati kao udruga koja okuplja novinarske profesionalce, među kojima je i kolegica Modrić te još 82 novinara „Novog lista“, uključujući i samoga Nenada Hlaču, jest činjenica da glavni urednik svojoj novinarki nije jasno obrazložio razloge „skidanja“ sa uvodnika.

20.10.2015.

Osuđujemo napad na grčke novinare u Zagrebu

 Hrvatsko novinarsko društvo i Hrvatski zbor sportskih novinara najoštrije osuđuju napad na dvojicu grčkih novinara koji su   doputovali u Zagreb pratiti utakmicu nogometne Lige prvaka između Dinama i Olympiacosa.

20.10.2015.

Nema opravdanja za primjenu policijske sile prema novinarima koji rade svoj posao

Na hrvatsko-srbijanskoj granici između mjesta Bapska i Berkasovo, jučer oko 12:30 hrvatska policija fotoreporteru AFP-a Andreju Isakoviću i jednom britanskom slobodnom novinaru oduzela je opremu koja im je vraćena tek nakon nekoliko sati a policajci su i primijenili silu prema toj dvojici novinara kao  i prema snimatelju Reutersa Branku Filipoviću, objavilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije što su potvrdili i ti novinari.

20.10.2015.

Nezadovoljstvo medijskim sadržajima ne smije se iskazivati napadom na privatnost novinara, urednika i ostalih medijskih djelatnika

Tvrdeći da Autohtona Hrvatska stranka prava (A-HSP) „u ovoj nevjerojatnoj izbornoj kampanji, prije službene izborne kampanje nije dobila niti sekunde prostora“ u programima HRT-a, nezadovoljni čelnik te stranke Dražen Keleminec sa skupinom istomišljenika u subotu, 17. listopada, prosvjedovao je došavši na vrata stana glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana.

19.10.2015.

Priopćenje Udruge hrvatskih sudaca u vezi javnih komentara presude Vrhovnog suda u slučaju FIMI Media HND smatra nedopustivim u javnom govoru te uvredljivim za novinare ali i sve građane Hrvatske

HND je razočaran razinom i načinom na koji se sudac Vrhovnog suda i  predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Đuro Sessa u ime sudaca obratio javnosti, dezavuirajući novinare, političke komentatore i javnost u cijelosti.

04.10.2015.

Pozivamo još jednom HNS da ne sprječava novinare u radu

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osuđuje jučerašnje nasilje vodstva Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) nad novinarima internetskog portala Index.hr, i još jednom poziva HNS da prestane onemogućavati novinare u izvještavanju sa svojih konferencija i drugih događanja.

02.10.2015.

HND: Novinari, zaštitit ćemo vas od političkih provokacija i pritisaka

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) otvorenim pismom zatražila je očitovanje predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) o činjenici da su policajci onemogućili delegaciji HDZ-a i novinarima koji su je pratili ulazak na područje na poluotoku Prevlaka gdje se prema tvrdnjama HDZ-a gradi prihvatni centar za izbjeglice a prema tvrdnjama MUP-a baza za policajce koji će raditi nadzor državne granice.

01.10.2015.