Priopćenja

HND zadovoljan presudom po kojoj je otkaz Elizabeti Gojan protuzakonit, a HRT je mora vratiti na posao

Hrvatsko novinarsko društvo izražava zadovoljstvo današnjom nepravomoćnom odlukom Općinskog radnog suda u Zagrebu kojom je utvrđeno da je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman u ožujku lani nezakonito dao izvaredni otkaz novinarki Elizabeti Gojan, te izrekao privremenu mjeru kojom HRT obvezuje na njezin povratak na radno mjesto komentatorice, u roku od od osam dana od primitka presude.

05.01.2016.

Na prijedlog HND-a Karlovac dobio Prolaz Krešimira Džebe

Na prijedlog ogranka HND-a Karlovac-Ogulin, koji je podržalo i vodstvo HND-a, te Udruge za razvoj građanske i političke kulture „Karlovac Polka“, Gradsko vijeće Karlovca na zadnjoj sjednici u 2015. godini imenovalo je jedan gradski prostor Prolazom Krešimira Džebe, povodom 80. obljetnice rođenja ovoga istaknutog novinara i političara

04.01.2016.

Pozivamo na novinarsku solidarnost i kolegijalnost, na zajedničku obranu profesije i demokracije

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) na svoj 105. rođendan, koji pada upravo na današnji dan, poziva sve novinarke i novinare, ali i druge medijske radnike, na solidarnost i kolegijalnost, na zajedničku obranu profesije od pritisaka kojima je cilj proizvesti autocenzuru i ušutkati slobodu izražavanja

18.12.2015.

HND pozdravlja sudsku odluku da je novinarka HTV-a Karolina Vidović-Krišto nezakonito dobila izvanredni otkaz

Hrvatsko novinarsko društvo izražava zadovoljstvo nepravomoćnom odlukom Općinskog radnog suda u Zagrebu kojom je utvrđeno da je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman u siječnju ove godine nezakonito dao izvanredni otkaz novinarki Karolini Vidović-Krišto te da novinarka treba biti vraćena na svoje staro radno mjesto.

04.12.2015.

Presuda protiv Novog lista i Dražena Ciglenečkog novi je napad na slobodu medija

Osuđujuća presuda protiv Novog lista i Dražena Ciglenečkog po tužbi suca Turudića novi je napad na slobodu medija i slobodu javnoga izražavanja.

26.11.2015.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore optužuje druge za ono što zapravo sam radi

Nakon što su Hrvatsko novinarsko društvo i Zbor zdravstvenih i medicinskih novinara HND-a objavili priopćenje o tome kako su neugodno iznenađeni tekstovima objavljenima u posljednja dva broja “Liječničkih novina”, glasila Hrvatske liječničke komore, koje potpisuju predsjednik HLK mr.sc. Trpimir Goluža i glavni urednik “Liječničkih novina” prof.dr. Željko Poljak, jer ti tekstovi pokazuju kako njih dvojica ne razumiju društvenu zadaću medija, predsjednik HLK odgovorio je priopćenjem kako zapravo HND ne razumije društvenu zadaću medija niti svoju ulogu.

24.11.2015.

Položite cvijet uz spomen ploču hrvatskim novinarima ubijenima u Domovinskom ratu

U petak, 20. studenoga u 10 sati predstavnici HND-a će položiti cvijeće uz spomen ploču hrvatskim novinarima ubijenima u Domovinskom ratu, postavljenu na zgradi Hrvatskog novinarskog doma u Perkovčevoj 2 u Zagrebu.

19.11.2015.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore i glavni urednik „Liječničkih novina“ ne razumiju društvenu zadaću medija

Hrvatsko novinarsko društvo i Zbor zdravstvenih i medicinskih novinara HND-a neugodno su iznenađeni tekstovima objavljenima u posljednja dva broja “Liječničkih novina”, glasila Hrvatske liječničke komore, koje potpisuju predsjednik HLK mr.sc. Trpimir Goluža i glavni urednik “Liječničkih novina” prof.dr. Željko Poljak.

17.11.2015.

Povucite odluku i organizirajte sučeljavanje na HRT-u

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) apelira na programsko vodstvo HRT-a da hitno promijeni svoju odluku i organizira za večeras najavljeno predizborno sučeljavanje, te da na njega pozove sve predstavnike stranaka ili lista koje prema dosadašnjim ispitivanjima javnog mnijenja imaju izgleda ući u Sabor.

06.11.2015.

HND i SNH POVODOM 5. STUDENOGA, EUROPSKOG DANA OBRANE NOVINARSTVA

Očekujemo od vlasti da napokon stvori bolji ambijent za novinare i novinarstvo!

Povodom 5. studenoga, Europskog dana obrane novinarstva, želimo ukazati hrvatskoj javnosti na neke od najvećih problema koji pritišću hrvatsko novinarstvo danas. Bitno ih je istaknuti jer se njihovim ignoriranjem i nerješavanjem umnogome otežava uloga novinara u kvalitetnom informiranju javnosti kao i u razotkrivanju negativnosti i podupiranju javnog interesa. Zato u demokratskom društvu to i nije samo interes novinara, nego svekolike javnosti. A ti problemi su sljedeći:    

05.11.2015.