Priopćenja

Osuđujemo prijetnju smrću novinarki Katarini Marić Banje

Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje prijetnju smrću koju je dobila novinarka crne kronike Slobodne Dalmacije Katarina Marić Banje te traži od nadležnih organa da pronađu i kazne autora prijetnje.

06.07.2015.

Raspored dežurstava pravnih stručnjaka u Centru za zaštitu slobode izražavanja

U HND-ovu Centru za zaštitu slobode izražavanja, jučer predstavljenom u Novinarskom domu, radit će ekipa pravnih stručnjaka koja će članovima HND-a, ali i drugim novinarima koji to zatraže, a HND procijeni da je riječ o problemu važnom za novinarske slobode i cijelo društvo, biti na raspolaganju "24 sata" pro bono. 

Program rada Centra je na linku http://www.hnd.hr/hr/homepage/priopcenje/68280, a raspored dežurstava i kontakte pravnih stručnjaka pročitajte u nastavku.

 

 

03.07.2015.

Predstavljen HND-ov Centar za zaštitu slobode izražavanja

ZAGREB, 2. srpnja 2015. (HND) - Hrvatsko novinarsko društvo predstavilo je danas javnosti u Velikoj dvorani Novinarskog doma
Centar za zaštitu slobode izražavanja. Centru se mogu priključiti svi zainteresirani pravnici, znanstvenici i ostali stručnjaci koji žele pomoći u projektu zaštite slobode izražavanja.

Zainteresirani se mogu javiti na telefonski broj HND-a - 01 4828 333 u radno vrijeme od 8 do 16 sati, na mobitel predsjednika HND-a Saše Lekovića - 098 484049, a bit će organizirana i dežurstva odvjetnika i pravnih stručnjaka kojima će se članovi HND-a moći izravno javiti. Pravnu pomoć će dobiti i novinari koji nisu članovi HND-a, ako to odobri nadležno tijelo Društva.

Raspored dežurstava nalazi se na linku http://www.hnd.hr/hr/homepage/priopcenje/68283

U nastavku pročitajte program rada Centra...

02.07.2015.

Osuđujemo prijeteće pismo i medijski linč čija je žrtva Drago Pilsel

Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje prijeteće pismo prepuno uvreda koje je dobio kolega Drago Pilsel. Ovo anonimno
pismo smatramo pozivom na nove napade na kolegu Pilsela, uključujući i fizičke te tražimo od nadležnih organa da otkriju pošiljatelja i adekvatno ga kazne.

29.06.2015.

Otkaz Borisu Paveliću i pritisci na novinare kako bi radili neprofesionalno novi su nedopustivi napadi na novinarstvo

HND izražava duboku zabrinutost viješću da je novinar“ Novog lista“ Boris Pavelić dobio odluku Uprave toga dnevnika o izvanrednom otkazu zbog objavljivanja teksta u kojemu je prenesena tvrdnja Josipa Manolića, bivšeg djelatnika jugoslavenske obavještajne službe, o tome da je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nekada bio suradnik Udbe 

18.06.2015.

EFJ zabrinut zbog napada na Željka Peratovića

Europska novinarska federacija (EFJ) je uputila pismo na mnoge adrese u Republici Hrvatskoj izražavajući ozbiljnu zabrinutost zbog brutalnog napada na Žaljka Peratovića, slobodnog novinara, blogera i dobitnika Nagrade za istraživačko novinarstvo za 2014. Hrvatskog novinarskog društva.

18.06.2015.

EFJ podržava HND u zahtjevu da se napad na Peratovića okvalficira kao pokušaj ubojstva

Europska federacija novinara (EFJ) uputila je pismo hrvatskim vlastima kojim daje snažnu potporu HND-u u zahtjevu da se fizički napad na slobodnog novinara i blogera Željka Peratovića krajem svibnja okvalificira kao poticanje na ubojstvo i pokušaj ubojstva.

Pismo, što ga potpisuje predsjednik EFJ-a Mogens Blicher Bjerregård, upućeno je predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović, predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki, predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću, ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću, glavnom ravnatelju policije Vladi Dominiću, glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu, županijskoj državnoj odvjetnici u Karlovcu Gordani Križanić, te predsjedniku Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora Mladenu Novaku.

18.06.2015.

Tena Šojer - ICT novinarka godine

Na svečanoj ceremoniji održanoj danas tijekom poslovne konferencije SAP Forum pred više od 400 uzvanika u Koncertnoj dvorani
Vatroslav Lisinski u Zagrebu, Zbor informatičkih novinara HND-a proglasio je najbolje ICT novinare u protekloj godini. Informatičkom novinarkom godine proglašena je Tena Šojer, novinarka Netokracije. Dobitnik nagrade u kategoriji Najbolji novinarski rad je Oleg Maštruko, dok je Miroslav Rosandić dobio nagradu za najbolji urednički rad.

17.06.2015.

Gradonačelnik Rijeke se treba ispričati novinaru HRT-a

Ogranak HND-a na HTV-u oštro osuđuje necivilizirani  postupak gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela koji je novinara HRT-a
Ranka Stojanca, zbog pitanja na Dan zaštitnika grada svetog Vida 15. lipnja 2015., zasuo salvom uvreda.

16.06.2015.

Otvoreno pismo predsjednika HND-a glavnom uredniku portala Direktno.hr Nevenu Paveliću

Gospodine Paveliću,

Vi, kao i ja, vrlo dobro znate da je tekst pod naslovom „HND potpuno neprofesionalno u zaštiti totalitarizma, SDP-a i Udbe“ koji ste potpisali, a na portalu Direktno.hr je objavljen 12. lipnja, krajnje neprofesionalan, neutemeljen i huškački. Zbog čega se pravite da to ne znate? Nadam se da nije razlog što upravo zbog pisanja i objavljivanja takvih tekstova dobivate plaću?

14.06.2015.