Iz medija

Zviždači, Gong i ženske udruge podupiru HND u borbi protiv ''lex AP-a''

29.01.2024.
Link na članak

Zviždači, Gong i ženske udruge podupiru Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u borbi protiv ''lexa AP-a'' te se slažu s ocjenom da su predložene izmjene zakona kojima će odavanje informacija iz istraga postati kazneno djelo ''zakon opasnih namjera''.

Gong podržava HND-ov prosvjed najavljen za 31. siječnja u 11 sati na zagrebačkom Markovu trgu i ispred splitskog HNK, jer ''Lex AP udara na demokraciju, novinarske slobode i pravo građanki i građana da saznaju informacije od javnog interesa''.

''Svrha zakona ne smije biti zaštita vladajućih od propitivanja njihove uloge u korupcijskim aferama. A ovdje se upravo o tome radi: O sprečavanju političke štete i održavanju na vlasti Andreja Plenkovića. Da će donijeti zakon koji će spriječiti da se njemu nanosi politička šteta najavio je uostalom i sam Plenković pred novinarima lani u veljači'', poručili su iz Gonga za Hinu.

Ocijenili su i da je ''lex AP'' ranije bio na snazi javnost nikada ne bi doznala da se premijer spominje u porukama njegove bivše ministrice Gabrijele Žalac i državne tajnice Josipe Rimac oko nabavke spornog softvera, te da je njegov bliski suradnik, Vladin dužnosnik, sređivao poslove u Hrvatskim šumama.

Dodaju i da je ''lex AP'' bio na snazi javnost ne bi doznala ni neke od detalja djelovanja grupe Borg.

 

Više možete pročitati na Hina.