Iz medija

Zovko dobio spor zbog 'Generala' i 30.000 kuna

29.03.2016.
Link na članak

Hrvoje Zovko, novinar HRT-a i autor dokumentarnog filma 'Generali', dobio je prošlog tjedna na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu spor protiv portala Dnevno.hr te mu nakladnik portala mora isplatiti 30.000 kuna plus zatezne kamate, a dužan je, poslije pravomoćnosti presude, podmiriti i sudske troškove u visini od 10.676 kuna zbog dvaju članaka objavljenih u travnju 2013.

Zovko je tužio Dnevno.hr zbog članaka 'Zovko je završio film o Gotovini! HRT ga nije pustio jer su očekivali osudu' i 'Na HTV-u je pronađen i razotkriven Hrvat – Dražen Miočić', a sud je utvrdio da su informacije iznesene u njima mogle rezultirati povredom njegova prava na ugled, čast i dostojanstvo.

Sud je u obrazloženju presude naveo da iznesene informacije u člancima grubo difamiraju Zovka jer ga se imenom i prezimenom prikazuje kao antihrvatskog novinara, onoga koji nema integritet, sluša zapovijedi Zorana Milanovića i broji krvna zrnca Hrvatima na HTV-u te da je radio 'naručeni' dokumentarni film o Anti Gotovini kojem je jedina svrha bila diskreditirati ga, a pripisivalo mu se i 'ponašanje karakteristično za Informbiro'…

Dnevno.hr poricao je tužbu i tužbeni zahtjev tvrdeći da je tekst objavljen u skladu sa Zakonom o medijima i da Zovko nije ni uputio zahtjev za ispravkom objavljenih informacija niti da je na vrijeme podigao tužbu. Međutim sud je bio drugačijeg mišljenja.

Kao svjedoci na sudu bili su se pojavili novinari HRT-a Sanja Mikleušević Pavić i Dražen Miočić te bivša novinarka HRT-a Nada Prkačin, ali i autorica jednog od članaka, Snježana Vučković, za čiji je rad sud bio stava da nije postupila sukladno pravilima novinarske struke i etike te da nije poduzela sve potrebne mjere za provjeru istinitosti dobivenih informacija, što je pokušala opravdati time da 'na portalima nedostaje istraživačkog novinarstva jer su u pitanju brze informacije'.