Aktualno > Vijesti

Zborovi novinara za okoliš i turizam u suradnji s Zagrebačkim maslinarskim institutom priprema zajedničke tribine

03.04.2025.

Na poziv Zagrebačkog maslinarskog instituta, predstavnici Zbora turističkih novinara i Zbora novinara za okoliš HND-a, nazočili su na konferenciji za medije uoči održavanje 10. Festivala maslina u Zagrebu ovog vikenda, 5. i 6. travnja u hotelu The Westin Zagreb. Ova tema izuzetno je medijski zanimljiva našim zborovima, budući da je riječ o važnim ciljevima -održivom turizmu, ekološkom uzgoju, vrhunskom maslinovom ulju vergine, te besplatnoj edukaciji građanstva.

Odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, Grada Zagreba, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske turističke zajednice. Tijekom subote i nedjelje vrhunski stručnjaci promovirat će kroz svoja predavanja zdravu prehranu i hrvatsko maslinarstvo – istarska i dalmatinska ekstra djevičanska ulja vergine, način najprihvatljivijeg uzgoja maslina u vrijeme globalnog zatopljenja, te obradu plodova hladnim prešanjem neposredno nakon berbe.

Posjetitelji će doznati da se masline nakon branja ne smiju natapati u moru kako se ne bi otopili polifenoli izuzetno važni za naše zdravlje, posebno za srce i kompletan krvožilni sustav. Dokazano smanjuju „loši” kolesterol (LDL), a povećavaju razinu „dobrog” kolesterola (HDL). Također imaju antioksidativno, antimikrobno, antivirusno, protuupalno, i antikancerogeno djelovanje. Na koje sve načine koristiti maslinovo ulje u prehrani, kozmetici, liječenju, što se sve od ploda, čak i lista masline može proizvesti, konačno i koliko je turistički značajna ljepota maslinika u krajobrazu Primorske Hrvatske?

Ulaz na festival je besplatan kao i sva stručna predavanja, jer glavni je cilj educirati javnost o zdravstvenim i nutritivnim vrijednostima ove namirnice koju u Hrvatskoj premalo konzumiramo, samo litru i pol po stanovniku godišnje, dok je to u ostalim mediteranskim zemljama kao što su Italija, Španjolska, Grčka i Portugal... 10 litara i više. Da paradoks bude veći hrvatska su maslinova ulja dokazano među najkvalitetnijima na svijetu, što je potvrđeno najvišim ocjenama na brojnim svjetskim natjecanjima. U to će se posjetitelji moći uvjeriti i kušanjem, jer na festivalu sudjeluje pedesetak proizvođača već nagrađenih maslinovih ulja, a bit će proglašeni i novi šampioni. Treba istaknuti da je preliminarno dogovorena suradnja Zagrebačkog maslinarskog instituta i naših zborova o pripremi zajedničke tribine s ciljem snažnije medijske promocije i širenja novih saznanja o višestrukim, nedovoljno nam poznatima vrijednostima masline na području zdravstva, turizma i općenito gospodarskog razvoja Hrvatske.

Kontakt za predstavnike medija: Biljana Ljuban, + 385 98 404 594, info@zagreboliveinstitute.hr

 

Autor: Lidija Komes 

 

Na poziv Zagrebačkog maslinarskog instituta, predstavnici Zbora turističkih novinara i Zbora novinara za okoliš HND-a, nazočili su na konferenciji za medije uoči održavanje 10. Festivala maslina u Zagrebu ovog vikenda, 5. i 6. travnja u hotelu The Westin Zagreb. Ova tema izuzetno je medijski zanimljiva našim zborovima, budući da je riječ o važnim ciljevima -održivom turizmu, ekološkom uzgoju, vrhunskom maslinovom ulju vergine, te besplatnoj edukaciji građanstva.

Odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, Grada Zagreba, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske turističke zajednice. Tijekom subote i nedjelje vrhunski stručnjaci promovirat će kroz svoja predavanja zdravu prehranu i hrvatsko maslinarstvo – istarska i dalmatinska ekstra djevičanska ulja vergine, način najprihvatljivijeg uzgoja maslina u vrijeme globalnog zatopljenja, te obradu plodova hladnim prešanjem neposredno nakon berbe.

Posjetitelji će doznati da se masline nakon branja ne smiju natapati u moru kako se ne bi otopili polifenoli izuzetno važni za naše zdravlje, posebno za srce i kompletan krvožilni sustav. Dokazano smanjuju „loši” kolesterol (LDL), a povećavaju razinu „dobrog” kolesterola (HDL). Također imaju antioksidativno, antimikrobno, antivirusno, protuupalno, i antikancerogeno djelovanje. Na koje sve načine koristiti maslinovo ulje u prehrani, kozmetici, liječenju, što se sve od ploda, čak i lista masline može proizvesti, konačno i koliko je turistički značajna ljepota maslinika u krajobrazu Primorske Hrvatske?

Ulaz na festival je besplatan kao i sva stručna predavanja, jer glavni je cilj educirati javnost o zdravstvenim i nutritivnim vrijednostima ove namirnice koju u Hrvatskoj premalo konzumiramo, samo litru i pol po stanovniku godišnje, dok je to u ostalim mediteranskim zemljama kao što su Italija, Španjolska, Grčka i Portugal... 10 litara i više. Da paradoks bude veći hrvatska su maslinova ulja dokazano među najkvalitetnijima na svijetu, što je potvrđeno najvišim ocjenama na brojnim svjetskim natjecanjima. U to će se posjetitelji moći uvjeriti i kušanjem, jer na festivalu sudjeluje pedesetak proizvođača već nagrađenih maslinovih ulja, a bit će proglašeni i novi šampioni. Treba istaknuti da je preliminarno dogovorena suradnja Zagrebačkog maslinarskog instituta i naših zborova o pripremi zajedničke tribine s ciljem snažnije medijske promocije i širenja novih saznanja o višestrukim, nedovoljno nam poznatima vrijednostima masline na području zdravstva, turizma i općenito gospodarskog razvoja Hrvatske.

Kontakt za predstavnike medija: Biljana Ljuban, + 385 98 404 594, info@zagreboliveinstitute.hr

 

Autor: Lidija Komes