Iz medija

Zbog mržnje u Bujici lokalnim televizijama prijeti privremeno isključenje

09.11.2018.
Link na članak

VIJEĆE za elektronske medije otvorilo je postupak protiv televizijske emisije "Bujica" koju vodi Velimir Bujanec, neonacist i VIP gost na Kolindinoj inauguraciji. Naime, sporna emisija emitirana je 5. studenog pod nazivom "Hrvatska na udaru migranata" na više lokalnih televizija. Tema emisije bila je tzv. Marakeški sporazum, a u studiju voditelja Bujanca bila su i dva gosta. Franko Čirko je predstavljen kao predsjednik organizacije Generacija obnove dok je Zoran Grgić predstavljen kao analitičar.

"Predmet o kojem nas obavještavate već je u službenoj proceduri", obavijestili su nas iz Vijeća za elektronske medije odgovarajući na upit Indexa hoće li pokrenuti postupak protiv Bujice kako bi se eventualno sankcionirao govor mržnje.

Naime, u emisiji se moglo čuti više teza, od onih da "crnčuge i arapčuge siluju i ubijaju'' i da "divljaci s istoka siluju" do onih da su migranti "teroristi i kriminalci" te da su oni koji dolaze uglavnom "zaraženi sidom i hepatitisom te da ih dosta ima tuberkulozu". Štoviše, u eteru se moglo čuti i upozorenje ljudima koji eventualno dođu u kontakt s migrantima da to ne rade jer migranti "namjerno šire sidu oko sebe"., 

Zakon je vrlo jasan

Osim izjava voditelja i njegovih gostiju sporni su i prilozi koji su objavljeni u toj emisiji, a koji, prema prijavi, potiču mržnju. Naime, Zakon o elektroničkim medijima u članku 12. vrlo je jasan. Nije dopušteno "poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju na osnovi rase ili etičke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere političkog ili drugog uvjerenje, nacionalnog ili socijalnog podrijetla..."

Za kršenje članka 12. predviđena je kazna od 100 tisuća do milijun kuna, a kazne su predviđene i za pravne i fizičke osobe. Spornu emisiju emitirale su Z1 Televizija, TV Jadran - Split, Osječka TV, Srce TV, SBTV iz Slavonskog Broda, Adriatic TV iz Zadra, TV Velebit, HTV Oscar C iz Mostara, TV Kiss iz Kiseljaka te Posavska TV.

Vijeće za elektroničke medije može kazniti lokalne televizije i privremenom zabranom emitiranja, kao što je učinilo prije dvije godine kada je zbog govora mržnje u emisiji ''Markov trg'' Z1 Televiziji zabranilo emitiranje na tri dana. Moguće je da izreknu opomenu, ali i da utvrde kako nije bilo govora mržnje.

 

Više možete pročitati ovdje.