Iz medija

Vladajući i opozicija drvlje i kamenje na Radmana

30.03.2015.
Link na članak

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman morat će, sudeći po jučerašnjoj saborskoj raspravi, dopuniti izvješće o plaćama što ga je dostavio Saboru.

 
S. Pavić

ZAGREB » Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman morat će, sudeći po jučerašnjoj saborskoj raspravi, dopuniti izvješće o plaćama što ga je dostavio Saboru. U petak su, naime, zastupnici osuli žestoku paljbu po Radmanu ocijenivši kako je odgovorom formata 14 puta 4 centimetra pokazao nepoštovanje prema Saboru. U kritici su se, ovaj put, na istoj strani našli svi klubovi zastupnika.

Zbog izvješća se tražila stanka, da bi zatim HDZ-ov Jasen Mesić ponovio da je Radmanov odgovor Saboru sramotan. Mesić pritom sumnja i u istinitost podataka o plaćama što ih je Radman poslao Saboru. – Mi ga sada pozivamo, ako ima imalo morala, hrabrosti i odgovornosti, neka dostavi svoju osobnu platnu listu za zadnji mjesec pa ćemo onda vidjeti je li ovaj odgovor prema Hrvatskom saboru samo sramotan ili je k tome i lažan – kazao je Mesić. Zastupnike vladajuće većine priupitao je što će poduzeti ukoliko glavni ravnatelj ne ispoštuje zaključak onako kako ga je Sabor izglasao?

– Hoćete li i dalje gurati glavu u pijesak, šutjeti na progon novinara, dokazivati da vam je bitno samo da HRT u informativnom programu pomaže vašem očuvanju vlasti – pitao je Mesić. Usprotivio se najavama spajanja Hine s HRT-om te je kazao da će HDZ nakon Uskrsa poduzeti daljnje korake kako bi se utvrdila istina, u interesu građana koji HRT financiraju.

Nije prema Radmanu bio blag ni HNS-ov zastupnik Goran Beus Richembergh kazavši kako izvješće u formi šalabahtera ne daje realnu sliku o plaćama na HRT-u.

– Ovim nazovi izvješćem glavni ravnatelj HRT-a iskazao je visoku razinu ignorancije, nepoštovanja i podcjenjivanja Hrvatskoga sabora. Ne pamtim da se ikada dogodilo da je na zaključak kojim se zahtijeva dodatna informacija ili izvješće Hrvatskog sabora prema bilo kojoj instituciji itko se ikad usudio na ovakav način obratiti ovom visokom domu – istaknuo je Beus Richembergh.

Boro Grubišić (HDSSB) izviješće je i precizno izmjerio.

– Ovo izvješće, u tablici veličine 14 puta 4 centimetra, je podcjenjivački i sramotni odgovor Hrvatskom saboru. Glavni ravnatelj se prema nama odnosi krajnje podcjenjivački, kao da mi s njim trčimo štafetu ili kao da smo mi ideološki ostrašćeni čitatelji Poleta – kazao je Grubišić.

Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor smatra da izvješće – od šest redaka, 16 riječi, uključujući veznike i nekoliko brojki – nije napravljeno u skladu sa Zakonom o HRT-u. Predložila je da se Radmanu da sedam dana da pošalje novo, cjelovito izvješće o plaćama. Nezavisni Branko Vukšić smatra da je Sabor trebao razgovarati o Radmanovoj smjeni, jer je povjerenstvo za analizu proračunskih korisnika pod posebnu lupu stavilo HRT zbog velikog nesrazmjera plaća. A da će ova priča dobiti svoj nastavak sugerira istup predsjedavajućeg Nenada Stazića (SDP). Kako reče, reakcija mora biti sukladna Poslovniku.

– Pretpostavljam da će Odbor za medije pokrenuti prvi korak, prvu inicijativu prema plenumu, da ova mišljenja saborskih klubova i formaliziramo – poručio je Stazić.

S HRT-a jučer nije bilo komentara. Kako se doznaje, glavni ravnatelj jena poslovnom putu.

S. Pavić