Iz medija

VELIKO PRIZNANJE NOVINARKI JUTARNJEG! Tanja Rudež proglašena najboljom znanstvenom novinarkom u Europi

05.06.2015.
Link na članak

Novinarka Jutarnjeg lista Tanja Rudež najbolja je znanstvena novinarka u Europi. Rudež je osvojila prestižnu nagradu “Europski znanstveni novinar godine” koju dodjeljuje Britansko udruženje znanstvenih pisaca (AMSW).

Piše: Suzana Barilar

 

Novinarka Jutarnjeg lista Tanja Rudež najbolja je znanstvena novinarka u Europi. Rudež je osvojila prestižnu nagradu “Europski znanstveni novinar godine” koju dodjeljuje Britansko udruženje znanstvenih pisaca (AMSW).

Nagrada je tim važnija jer je ovo prvi puta da AMSW dodjeljuje nagrade za najbolje europske novinare koji prate znanost. Do sada je to ugledno Udruženje, osnovano 1947. koje je nagrade za pisanja o znanosti i tehnologiji počelo dodjeljivati prije čak 40 godina, nagrađivalo samo novinare u Britaniji i Irskoj.

Novinarka Tanja Rudež pobjednik je u kategoriji najboljeg europskog novinara, drugoplasirani je nezavisni novinar iz Nizozemske, a treće plasirani je novinar iz Naturea. Osvajanjem nagrade Rudež je ušla u krug s kolegama iz nekih od nautjecajnijih medija u svijetu poput BBC-a, Guardiana, New Scientista koji su osvojili nagrade u ostalim kategorijama.

- Ovo je vrhunac moje karijere znanstvene novinarke i potvrda mog životnog mota da se sa puno rada i znanja te strašću prema poslu može doći i do ovakvog priznanja - izjavila je Rudež. Nagradu je osvojila za tri teksta objavljena u subotnjem prilogu Jutarnjeg lista Magazin - o eboli, klimatskim promjenama te odljevu mozgova. A za nagradu ABSW-a nominirao ju je ogranak znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva.

- Ovo je nagrada i za moju redakciju u kojoj sam 17 godina i koja pruža podršku mojem pisanju o znanosti - kaže Rudež koja je inače, inženjerka fizike. Diplomirala je 1987. godine na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu i od tada se bavi novinarstvom. No, prvih godina je paralelno radila i u školi kao profesorica fizike. Posljednje 22 godine bavi se isključivo novinarstvom, a od 1998. je u Jutarnjem listu.

Svi u redakciji ponosni smo na Tanjin uspjeh. Ona je zasigurno jedna od najuspješnijih novinara u Hrvatskoj koji sustavno prate znanost - rekao je Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista.

Nagradu za najbolje europskog novinara Rudež će primiti 25. lipnja u Londonu kada će biti predstavljeni pobjednici u svim kategorijama.

Piše: Suzana Barilar