Iz medija

UMJESTO NOVOKMETA OTVORENO VODIO DAMIR SMRTIĆ

15.06.2017.
Link na članak

Domagoja Novokmeta nije iznenadila smjena, jer su se već javile tenzije protiv njega. Smijenjen je, kažu na HRT-u, zbog uredničkog propusta. Govorka se da će ga u emisiji zamijeniti Damir Smrtić, koji je emisiju i vodio u srijedu navečer, ali nije potvrđeno da je riječ o njegovom trajnom angažmanu.

- Zbog profesionalnoga uredničkog propusta u emisiji “Otvoreno” emitiranoj u utorak, koja je bila posvećena temi o korupciji u sportu, ravnatelj Poslovne jedinice Program Hrvatske radiotelevizije, Renato Kunić, donio je odluku temeljem koje Novokmet više neće obavljati poslove uređivanja te emisije. Kunić je zaključio da je nepozivanjem druge strane, predstavnika USKOK-a, došlo do profesionalnoga propusta, odnosno da emisija nije bila u skladu sa standardom javnoga medijskog servisa - stoji u HRT-ovu priopćenju.

O svemu se oglasio i USKOK koji je sada već smijenjenom uredniku Novokmetu poslao pismo povodom njegove zadnje emisije.

- Emisija “Otvoreno” bavila se temom korupcije u sportu. Gosti emisije, među ostalima, bili su Damir Vrbanović, okrivljenik u dva kaznena postupka vezana za korupciju u sportu, i Čedo Prodanović, branitelj okrivljenika u tim korupcijskim predmetima. Predstavnik USKOK-a nije bio u studiju iako je upravo USKOK nadležan za procesuiranje korupcije, pa tako i korupcije u sportu. Naime, USKOK nitko nije kontaktirao, niti je predstavnik USKOK-a pozvan da sudjeluje u emisiji. Postavlja se pitanje zašto je takav poziv izostao? Je li to u skladu s osnovnim novinarskim načelom objektivnog izvještavanja javnosti? Javnost, dakako, ima pravo na potpunu informaciju, a ovakvim postupanjem to joj je pravo uskraćeno. Jednako tako uskraćeno je i pravo USKOK-a da javnost upozna sa svojim argumentima i činjenicama. Može li se jednostrano izvještavanje javnosti smatrati nepristranim? Naravno da ne može. Smatramo da je ovakvo postupanje HRT-a neprofesionalno, nekorektno i nedopustivo - priopćeno je među ostalim iz USKOK-a.

Novokmet nije želio ništa komentirati. Ipak, od njemu bliskih ljudi doznajemo kako predstavnike USKOK-a u”Otvoreno” nije zvao zbog toga što su oni u više navrata novinarima kazali kako ne mogu komentirati slučajeve kojima se emisija bavila. Novokmet, kažu njegovi prijatelji, smjenom nije iznenađen, jer su navodno već dulje vrijeme bile prisutne tenzije vezane uz njegovo uređivanje emisije.