Iz medija

Umire li klasično novinarstvo? ‘Bit će puno rastanaka po redakcijama. Evo tko će preživjeti‘

02.03.2023.
Link na članak

Direktor Axel Springera Mathias Döpfner poslao je u utorak e-mail zaposlenicima kojim najavljuje otkaze u Bildu i Die Weltu, jer u želji da povećaju prihode nastavljaju transformaciju u "čisto digitalnu medijsku tvrtku". Tvrtka je ekonomski uspješna, ekonomski ciljevi su u 2022. dosegnuti i premašeni, no uprava želi zaradu u Njemačkoj povećati za 100 milijuna eura u iduće tri godine povećanjem prodaje i smanjivanjem troškova, kako bi tvrtka bila ekonomski uspješna u budućnosti.

U intervjuu za njemačku novinsku agenciju dpa Döpfner je rekao da su nakon 2021. drugi put zaredom imali dvoznamenkasti organski rast prodaje, što nisu vidjeli četiri desetljeća. Prodaja je iznosila oko 3,9 milijardi eura, a dobit oko 750 milijuna. Axel Springeru čak 85 posto prodaje i više od 95 posto dobiti dolazi iz digitalnog poslovanja.

Njemački medijski koncern Axel Springer je među ostalim vlasnik tabloida Bild, najtiražnijih njemačkih dnevnih novina, i američko-europskog portala Politico. "U sektorima proizvodnje, grafike, korekture i administracije bit će značajnog reduciranja radnih mjesta", napisao je u mailu direktor Döpfner, prenosi njemački Spiegel. Mathias Döpfner nije precizirao koliko bi zaposlenih moglo biti otpušteno, ali ističe da neće biti smanjen broj reportera, novinara ili urednika specijalista za određeno područje. Kako bi se održali standardi novinarske kvalitete, u taj dio će se težiti ulagati, prenosi Tagesspiegel. "I u redakcijama ćemo se rastati od kolega ako neki profili više ne budu odgovarali potrebnim vještinama", napisao je Döpfner. "Istovremeno ćemo otvarati i ukidati radna mjesta. Za to će postojati volonterski program."

Cijeli tekst možete pročitati na jutarnji.hr.