Iz medija

Ukinuta i treća presuda riječkog suda kojom je novinar Novog lista osuđen zbog uvrede suca Visokog kaznenog suda Turudića

01.04.2023.
Link na članak

burin

Presuda je opet – po treći put – ukinuta, a nakon toga je kazneni postupak obustavljen zbog apsolutne zastare. Konačni je to epilog slučaja nakon što je novinar Novog lista Dražen Ciglenečki lani u siječnju bio osuđen na novčanu kaznu od 30 dnevnih iznosa, što predstavlja 8.000 kuna, zbog toga što je, po ocjeni riječkog Općinskog suda, navodima u svojoj kolumni uvrijedio Ivana Turudića, bivšeg suca i predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, a sada suca Visokog kaznenog suda. 

Sada već bivša sutkinja riječkog Općinskog suda Vera Marincel odredila je bila i da je Ciglenečki dužan podmiriti i troškove kaznenog postupka u paušalnom iznosu od tisuću kuna te namiriti troškove i izdatke Turudića i njegove odvjetnice.
Ciglenečki je 31. siječnja prošle godine bio oglašen krivim na ponovljenom suđenju, po treći put je sjedio na optuženičkoj klupi zbog istog slučaja, nakon što je ranije dvije presude Općinskog suda u Rijeci ukinuo riječki Županijski sud. Posljednja presuda, u pogledu sankcije, identična je dvjema ranijima koje je sud donio u ožujku 2016. godine i svibnju 2018. godine, ali ih je izrekla druga sutkinja riječkog Općinskog suda.

No, ni treća nepravomoćna presuda nije opstala, nanovo ju je ukinuo Županijski sud u Rijeci i slučaj vratio na ponovno suđenje. Ali, prema sadašnjem stanju stvari, četvrtog suđenja za isti slučaj neće biti. Općinski sud u Rijeci obustavio je kazneni postupak protiv novinara Ciglenečkog jer je nastupila apsolutna zastara kaznenog progona, i to još u studenom prošle godine, jer je prošlo osam godina od objave članka. U rješenju suda navodi se kako nezadovoljna stranka ima pravo žalbe, o kojoj onda odlučuje drugostupanjski sud. Ali, nije izgledno da žalba može biti usvojena, s obzirom na utvrđene činjenice oko zastare, tako da će najvjerojatnije ovaj slučaj biti stavljen ad acta.

 

Cijeli tekst možete pročitati na burin.hr.