Iz medija

Ukinuta emisija Dobro jutro: kultura. HRT: Urednica emisije nije dostavila ponudu za jesensku programsku shemu. Kurspahić: Planirali su to obaviti u tišini, no eto, tišina mi nikad nije bila forte

13.07.2016.
Link na članak

Iako jesenska programska shema još nije predstavljena javnosti, nakon tri godine emitiranja od jeseni na Trećem programu HRT-a neće se moći pogledati emisija “Dobro jutro: kultura” koju su nedjeljom ujutro vodili Miran Kurspahić i Dražen Ilinčić.

Čistke na javnom servisu odvijaju se rapidnom brzinom, a sve su veće i reakcije javnosti. Dok inicijativa “Sloboda Trećima” u četvrtak 14. srpnja sprema veliki prosvjedni skup na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma “Dosta je čistke – sloboda Trećima” povodom ukidanja radijskih emisija, vodstvo HRT-a  nastavlja s programskim promjenama za jesen 2016., kada, malo prije izvanrednih parlamentarnih izbora, ističe šestomjesečni mandat vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića . 

Na upit Fairpressa-a o ukidanju emisije odgovorili su nam iz Komunikacija HRT-a naglasivši kako urednica emisije Gabrijela Perišić nije dostavila ponudu za emisiju koja bi se emitirala u jesenskoj programskoj shemi te je iz tog razloga odabrana druga emisija:

"Obavješćujemo Vas da će mozaična emisija „Dobro jutro: kultura“ u jesenskoj programskoj shemi Hrvatske radiotelevizije biti zamijenjena novom mozaičnom emisijom o kulturi čiji je radni naziv „Treći format“. Spomenuta će se emisija emitirati u poslijepodnevnome terminu. Kako emisija mijenja termin emitiranja, promijenit će se i njezin naziv, ali sadržaji iz kulture u istome opsegu i dalje ostaju zastupljeni na Trećemu programu  Hrvatske televizije (HRT – HTV 3). Naime, urednik Trećega programa Hrvatske televizije."
 
(HRT – HTV 3) u skladu sa svojim ovlastima uputio je poziv svim autorima za dostavljanje koncepcijskih ponuda za novu emisiju o kulturi u jesenskoj programskoj shemi.  Svoje su ponude mogli dostaviti svi autori, među kojima je i urednica emisije „Dobro jutro: kultura“.

O razlozima ukidanja mozaične emisije za Fairpress se osvrnuo kazališni redatelj i glumac Miran Kurspahić:

"Zna se kako je u programsku šemu uvrštena emisija Treći format i to u popodnevnim satima, koja bi trebala zamijeniti format “Dobro jutro: kultura”. U biti radii se o copy paste-u, nemuštom dodao bih i ideja kako bi popodnevni termin za takvu vrstu emisije s kulturnim sadržajem bio gledaniji, je posve neutemeljena s obzirom da smo mi baš s jutarnjim terminom postigli gledanost i pridobili gledateljstvo. O razlozima našeg ukidanja mogu samo nagađati, no uložio bi 100 kuna kako se radi o odluci ideološke prirode, kako se, između ostalog, dotiče i mene kao voditelja, te kako su tu odluku donijeli ljudi bez smisla za humor. Planirali su to obaviti u tišini, no eto, tišina mi nikad nije bila forte."

Povodom stanja na HRT-u, Kusparić je istaknuo kako će u četvrtak u 20 i 30 doći na veliki prosvjed  na Trgu žrtava fašizma u znak podrške protiv medijskih čistki.

Autorica: Ivana Horvatek