Iz medija

Udruga Zagreb Pride Karolini Vidović Krišto mora platiti 30.000 kuna

10.07.2015.
Link na članak

Prema presudi Zagreb Pride je povrijedio dostojanstvo, čast i ugled Karoline Vidović Krišto
Udruga Zagreb Pride Karolini Vidović Krišto mora isplatiti 30.000,00 kuna, plus zatezne kamate i odvjetničke troškove zbog teksta „Izbori za Homofoba i Homofrenda 2013. godine“ objavljenog na njihovim web stranicama. Odlučio je to Županijski sud u Osijeku potvrdivši time presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu.
- Prema presudi, Zagreb Pride je povrijedio dostojanstvo, čast i ugled Karoline Vidović Krišto, zbog teksta: „Ova bivša urednica emisije „Slika Hrvatske“ na HRT-u uključila se u histeričnu antihomoseksualnu kampanju tako što je u eter nacionalne TV kuće pustila propagandni prilog \'Pedofilija kao temelj spolnog odgoja?\'. Pokazalo se da se zaista radi o propagandnoj i neobjektivnoj emisiji koja nema veze s novinarstvom već se zloupotrebljava za radikalni aktivizam. Naravno, dijelovi tog priloga su sadržavali snimke filma za koje HTV nije imao osigurana autorska prava. A znate kako već ide – tko krade, taj, valjda, i laže.“  

Zbog prikazivanja tog priloga, emisiju „Slika Hrvatske“ Programsko vijeće HRT-a skinulo je s programa Hrvatske televizije, a nekoliko mjeseci nakon, u lipnju 2013. godine, Zagreb Pride je Karolinu Vidović Krišto uvrstio na listu za izbor Homofoba/kinje godine.

 - Kao što smo rekli/e i na ročištu, to ćemo sada ponoviti i javno: Zagreb Pride stoji iza svake svoje napisane riječi, iza svakog slova i zareza.U citiranom tekstu izrekle/i smo ono što uistinu mislimo. To je bio i jest naš vrijednosni sud koji nismo izrekle/i samo tako. S obzirom na to da iznosimo javnu kritiku postupanja sudske vlasti, imamo pravo javno obrazložiti svoje postupke koje je ta grana državne vlasti odlučila cenzurirati. Svojim postupanjem, Karolina Vidović Krišto svjesno je, skrivajući se iza fasade novinarske profesije, ciljala poniziti dostojanstvo LGBTIQ građana i građanki te potaknuti javnost da o nama misli kako ne zaslužujemo bolje od statusa građana/ki drugog reda. Ravnopravnost, a posebno jednakost u dostojanstvu, vrijednosti su koje Zagreb Pride zastupa od svog osnivanja. S obzirom na to da se tim TV uratkom izravno gazi dostojanstvo LGBTIQ osoba, Zagreb Pride iskoristio je svoje temeljno ustavno pravo da svoje vrijednosno stajalište izrazimo javno – iskreno i otvoreno. Pravo na slobodu izražavanja misli jamči nam Ustav Republike Hrvatske. Misija Zagreb Pridea je javno ukazivanje na homofobiju, bifobiju i transfobiju, a dužnost nam je reagirati kada je takvo djelovanje usmjereno protiv LGBTIQ osoba, protiv naše djece i naših obitelji, protiv LGBTIQ zajednice. Ova presuda nastoji onemogućiti rad udruge Zagreb Pride i cenzurirati naš glas u borbi za ljudska prava LGBTIQ osoba – građana i građanki Republike Hrvatske. Upravo stoga, Zagreb Pride će pred Ustavnim sudom zatražiti zaštitu temeljnih prava svih LGBTIQ osoba, kao i svih onih koji vjeruju u jednakost i dostojanstvo svih hrvatskih građana i građanki, poručuju iz Zagreb Pridea.