Iz medija

U napadu u Kabulu ubijeni novinari Radija Slobodna Evropa

30.04.2018.
Link na članak

U dvostrukom koordiniranom bombaškom napadu u središtu Kabula ubijeno je najmanje 29 ljudi, uključujući troje novinara Radija Slobodna Evropa, te ljudi iz još pet drugih medijskih organizacija.

Novinari Radija Slobodna Evropa Abadullah Hananzai i Moharram Durani su poginuli na licu mjesta, dok je Sabawoon Kakar preminuo u bolnici nakon što mu je poslije napada amputirana noga.

Sedmorica kolega iz drugih medijskih organizacija je stradalo u drugom napadu.

AFP je potvrdio da je među poginulima Shah Maraia, glavni fotograf ove agencije u Kabulu. U istom napadu poginuo je još jedan novinar te agencije.

"Za mete izabrati civile, vjernike u džamijama, nacionalne i demokratske procese, novinare i slobodu izražavanja su konkretni primjeri ratnih zločina. Ovaj teroristički akt u suprotnosti je s islamskim vrijednosti i ljudskim pravima", stoji u priopćenju afganistanskog predsjednika Ašrafa Ganija.

Odgovornost za napad preuzela je militantna grupa takozvana "Islamska država".

Policija je priopćila da je 45 ranjenih odvezeno u lokalne bolnice i strahuje se da bi broj žrtava mogao biti veći.

Ministarstvo zdravlja Afganistana objavilo je da je bombaš samoubojica na motoru aktivirao ekploziv u blizini obavještajne agencije.

Nakon 20 minuta drugi bombaš samoubojica, pretvarajući se da je novinar, raznio se na samom ulazu u Ministarstvo graditeljstva i urbanizma u trenutku kada su zaposleni dolazili na posao.

Agencija AP je, citirajući glasnogovornika policije u Kabulu Hashmata Stanekzaja, objavila da su četiri policajca poginula u napadu.

Militanti "Islamske držve" preuzeli su odgovornost za napade, do kojih je došlo nekoliko dana nakon što su talibani poraženi u ofanzivi vladinih snaga, odbijaći pozive vlade na mirovne pregovore.

"Najoštrije osuđujemo kukavičke napade u Kabulu koje su izveli bombaši samoubojice koji su ubili i ranili pripadnike snaga sigurnosti i nevine civile, uključujući i novinare", izjavio je zapovjednik američkih i NATO snaga u Afganistanu, general John Nicholson.

"No, neprjatelji Afganistana ne mogu pobijediti. Akcije poput ove samo dodatno ojačavaju našu odlučnost i spremnost da pomognemo stanovnicima Afganistana", dodao je general u priopćenju.

Šef policije u Kabulu Dawood Amin izjavio je da su područje oko mjesta napada, gdje se nalaze mnogi strani uredi, zatvoril i da je u tijeku istraga.

Hananzai je bio novinar i kamerman Radija Slobodna Evropa koji je radio na projektu borbe protiv trgovine narkoticima pod nazivom "Karavan otrova".

Durrani je bila novinarka angažirana ne pitanju žena u programu Radija Slobodni Afganistan.

​Autorica: Mirjana Rakela