Iz medija

U IŠČEKIVANJU ANTI-SLAPP DIREKTIVE: Bugarski portal primio tužbu u kojoj se zbog jednog članka traži rekordna odšteta

10.03.2023.
Link na članak

EURACTIV 

Bugarski News portal mogao bi bankrotirati zbog SLAPP tužbe osiguravateljske tvrtke koja potražuje milijun leva (510.000 eura) zbog objave članka u kojem su prenijeli citat iz službenog transkripta sjednice vlade. News portal u privatnom vlasništvu Mediapool, koji zapošljava 11 novinara, objavio je u srijedu 8. ožujka da je osiguravajuća tvrtka Lev Ins digla tužbu protiv njega, u kojoj traži odštetu od milijun bugarskih leva (510.000 eura). Kao razlog za odštetni zahtjev navodi se da se kompanija Lev Ins "osjetila pogođenom" člankom koji je nastao na temelju transkripta sastanka bugarske vlade - javno dostupnim dokumentom.

Do prije godinu dana Lev Ins je bila najveća osiguravajuća tvrtka u Bugarskoj u području obaveznog osiguranja vozila. Danas je na drugom mjestu. U spornom članku, objavljenom u rujnu, govori se o opasnosti da Bugarska ostane bez prava koja joj daje sudjelovanje u sustavu Zelene karte, tj. međunarodnom sustavu osiguranja vozila. Radi se o problemu koji bi potencijalno mogao utjecati na živote stotina tisuća Bugara.

U članku se citira privremena ministrica financija Rosica Velkova koja priznaje da problemi proizlaze zbog poslovanja tvrtke Lev Ins, jer po brojnim izvorima ta tvrtka neredovito isplaćuje odštete za prometne nesreće u koje su umiješani njeni bugarski klijenti.

Velkova je rekla da je u prvoj polovici 2022. godine održan niz radnih sastanaka s predstavnicima tvrtke Lev Ins, državne Komisije za financijski nadzor, i nacionalne podružnice udruženja Zelena karta, kako bi se riješio problem.

Citat iz članka koji je, čini se, isprovocirao tužbu je bio sljedeći: "Postoji ozbiljan rizik da bi naš nacionalni ured mogao biti isključen iz cijelog sustava Zelene karte na sljedećem zasjedanju njihove opće skupštine, i onda bi od sljedeće godine mogli prestati s izdavanjem Zelene karte bugarskim osiguravateljima."

Bugarski problemi s međunarodnom Zelenom kartom pridonijeli su neuspjehu Bugarske da usvoji zakone potrebne za članstvo u eurozoni. Zbog toga je tehnička vlada uputila prijedloge promjena zakona u parlament - koji su potom doživjeli fijasko, jer je većina glavnih stranaka bojkotirala dvije sjednice parlamentarnog odbora za gospodarstvo.

Mediapool kaže da su u pripremanju članka poslali upit izvršnom direktoru tvrtke Lev Ins, ali da su dobili odgovor u kojem se kaže da će se "informacijama koje su ovdje prezentirane... baviti sud."

Cijeli tekst možete pročitati na euractiv.hr.