Iz medija

Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu protiv Elta televizije: “Ovo je prvi put u BiH da se podiže optužnica protiv jednog medija”

26.03.2016.
Link na članak

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je optužnicu protiv novinara i urednika televizije Elta zbog intervjua s Milanom Mandićem, predsjednikom Udruženja obitelji nestalih Sarajevsko-romanijske regije emitiranog na toj televiziji 19. veljače 2014, pišu tamošnji mediji.

U spomenutom intervjuu, Mandić je, između ostalog, izjavio: Božja pravda u Srebrenicu je stigla. O tome javno govorim. Žestok ratni zločin počinjen je 1992. i 1993. godine u Srebrenici, Skelanima, Potočarima, Kravici i Bratuncu, a Božja pravda je stigla 1995. godine“. Nakon emitiranja intervjua, predstavnici bošnjačkih udruženja iz Srebrenice podnijeli su kaznenu prijavu, a krajem veljače o.g. sud je i potvrdio optužnicu što znači da su Milan Mandić i Elta televizija službeno optuženi za kazneno djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Fairpress je povodom medijskih natpisa kontaktirao Elta televiziju iz koje nam je urednica informativnog programa Marijana Savić poslala službeno priopćenje za javnost u kojem stoji da je protiv odgovornih osoba u Elta televiziji Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu, zbog objave intervjua s Milanom Mandićem koji je, po mišljenju Tužiteljstva BiH, širio nacionalnu mržnju.

Nadalje, redakcija Elte je istaknula da podizanje optužnice razumiju kao grub napad na slobodu medija i nepovredivo pravo novinara da prenosi informacije. Naglasili su da je Mandić u brojnim nastupima kritizirao rad Tužiteljstva BiH te da u ovom konkretnom slučaju, nakon objave intervjua, Elta TV nije dobila niti jedan prigovor, napomenu, kritiku, upit za demanti ili reakciju na izrečeni kritički stav. U priopćenju piše i da se Elta TV ne želi upuštati u procjene izrečenih riječi gospodina Mandića te da ovim priopćenjem žele samo ukazati da u državi postoji veliki problem kad je riječ o ratnim zločinima i da energija i novac Tužilteljstva trebaju biti usmjereni upravo na takve slučajeve, što navedeni intervju svakako nije.

Prema informacijama dosptupnim javnosti, ovo je prvi put u BiH da se podiže optužnica protiv jednog medija, naglasila je Savić za Fairpress.

Kako je u gore navedenom priopćenju Elta televizije naglašeno da Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK), koja prati i sankcionira svaki govor mržnje koji se pojavi u medijima, nije reagirala u ovom slučaju, Fairpress je zatražio njihovo mišljenje:

“Regulatorna agencija za komunikacije nije reagirala iz razloga što nismo primili niti jedan prigovor na spomenuti programski sadržaj. Agencija je usvojila regulatornu praksu da procesuira slučajeve na osnovu dostavljenih prigovora. Ovaj mehanizam se primjenjuje od osnivanja regulatornog tijela i pokazao se kao efikasan. Provođenje 24-satnog monitoringa nije uobičajena regulatorna praksa. Konačno, kada je u pitanju spomenuti slučaj, da je i uložen prigovor, Agencija nema nadležnost da se upliće u eventualnu kaznenu odgovornost, Amela Odobašić, rukovodilac Sektora za odnose s javnošću RAK.”

Povodom podignute opužnice Fairpress je poslao upit Tužiteljstvu BiH kako bismo saznali koji dio intervjua Milana Mandića, kojeg je emitirala Elta, smatraju širenjem nacionalne mržnje? Na naš upit odgovorila je Adisa Karačić, Viša stručna suradnica za odnose sa javnošću Tužiteljstva BiH:

“Tužiteljstvo BiH ne može davati nikakav komentar  na navedeni upit.”

Na optužnicu protiv Elta televizije reagirao je Klub novinara Banjaluka najoštrije osudivši ovaj čin:

“Pozivamo regulatorna tijela za medije da reagiraju, pogotovo ako novinari ili urednici svojim izjavama ili stavovima šire mržnju, razdor ili netrpeljivost bilo koje vrste. Nedopustivo je da novinari i urednici kazneno odgovaraju zbog nečega što je netko drugi rekao ili izjavio, kao što je ovdje slučaj”. Upozorili su i da je potvrđivanje optužnice protiv novinara i urednika Elta TV presedan i pokušaj uvođenja neprihvatljive sudske prakse, po kojoj bi u budućnosti novinari i urednici mogli završiti u zatvoru zbog prenošenja nečije izjave ili kritičkog stava. Istaknuli su da u slučaju Elta televizije novinarima i urednicima prijeti zatvorska kazna u trajanju do petnaest godina.