Iz medija

Tko je Blago Markota, čovjek koji preuzima HRT?

13.11.2016.
Link na članak

Promjena. U posljednjih deset godina to je jedina konstanta na rukovodećim pozicijama na HRT-u. Nijedan od posljednja tri šefa Prisavlja nije uspio odraditi mandat do kraja, a iza prijelaznih rješenja s prefiksom vršitelja dužnosti uglavnom je ostajao trpak okus. Nakon jednomjesečne krize upravljanja na HRT-u, koju su izazvali HDZ i Most, novo rješenje umjesto Siniše Kovačića isti partneri za v. d.-a pronašli su u Blagi Markoti nadajući se da će vođenje HRT-a sada više imati profesionalni, a manje ideološki predznak.

U kojem će smjeru Markotina politika upravljanja ići, zasad nije poznato jer on u javnosti ne želi istupati dok i formalno ne preuzme javni RTV servis.

Ekonomist po struci, rođen 1973., čitav radni vijek proveo je na HRT-u na koji je stigao 1999. započevši raditi kao financijski analitičar. Dvije godine kasnije postaje šef marketinga HRT-a, a paralelno s tim nekoliko godina bio je predsjednik Uprave Orfeja, diskografske kuće koja je postojala pod okriljem nacionalne dalekovidnice. Njemu je, tvrdio je tada Markota, a to je napisao i u CV-u, šest puta povećao prihode i učinio ga od gubitaša profitabilnom tvrtkom. Godinu dana nakon što je otišao s čela Orfeja, tvrtka je zbog loših poslovnih rezultata završila u stečaju.

Široj javnosti i danas bi vjerojatno ostao tek jedan od tri tisuće zaposlenika da u proljeće 2008. na sjednici Programskog vijeća HRT-a nije jednoglasno izabran za ravnatelja HTV-a. Doduše, bio je jedini kandidat, pa vijećnici i nisu imali izbora. Period je to u kojem HRT-om ravna Vanja Sutlić s kojim će se Markota u svega 16 mjeseci na poziciji ravnatelja HTV-a brzo razići. Sutlić je u jednom trenutku zatražio njegovu ostavku, a ovaj mu je odgovorio da je neće dati bez pisanog obrazloženja.

Problemi s Orfejem

Svega mjesec dana nakon tog zahtjeva Programsko vijeće ih je, nakon što su dali mandate na raspolaganje, s ostatkom tadašnjeg Ravnateljstva kuće razriješilo dužnosti. Vrijeme je to u kojem su novinari HRT-a šetali s flasterima na ustima nezadovoljni tadašnjom šeficom Informativnog programa Hloverkom Novak Srzić. Markota je zbog nezadovoljstva zaposlenika zatražio, kroz intranet, da se izjasne ispunjava li program HTV-a postavljene zadaće, kakvi su međuljudski odnosi i uživa li Novak Srzić povjerenje kolega.

Oko poslovanja Orfeja koji je, kako smo već napisali, likvidiran, neko vrijeme su se vukli repovi. Tako je Markotin nasljednik Želimir Mesar tvrdio da je tvrtka propala zbog loše poslovne politike koju su vodili Markota i Sutlić. Obojica su to odbacila, a Markota je ustvrdio da je tvrtku kad je otišao ostavio u plusu od 700 tisuća kuna.

Josip Popovac, koji je nakon Sutlića preuzeo HRT, utvrdio je nepravilnosti oko ulaska Orfeja u konzorcij koji je trebao za Arenu Zagreb osiguravati dolaske velikih zvijezda, različita događanja... Tportal je tada došao u posjed pisma koje je Mesar poslao upravi kuće oko poslovanja Orfeja. Spominjali su u njemu nepostojanje adekvatnih ugovora kojima se regulira radna obveza, nepostojanje ugovora za uređaj fog screen, kamion u vrijednosti od 40 tisuća eura koji trune na parkiralištu. Markota je sve to višekratno demantirao, a Orfej je na koncu završio u stečaju.

Logistika i Arhiva

Nakon što je razriješen dužnosti ravnatelja HTV-a, postao je savjetnik novog v. d.-a ravnatelja Josipa Popovca, a nakon deset mjeseci u ulozi savjetnika postaje projektni menadžer u Logistici HRT-a gdje će se zadržati dvije i pol godine. U tom razdoblju upisao je doktorski studij Poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, završit će edukacijski program za samostalnu izradu aplikacija za povlačenje sredstava iz EU fondova u Ljubljani i postati asistent na sveučilištu Sjever u Koprivnici.

U ljeto 2013. preuzeo je vođenje Arhive HRT-a i s te pozicije stiže na mjesto v. d.-a ravnatelja HRT-a.

Je li Markota tu tek privremeno ili će ostati i u drugoj polovici siječnja 2017., kada se očekuje da bi mogao biti izabran glavni ravnatelj na petogodišnji mandat, tek će se vidjeti. Upućeni s Prisavlja tvrde da Markota neće držati motor tek upaljenim već da će pokrenuti određene procese, a to znači da će biti i promjena na rukovodećim pozicijama.

Autor: Vedran Brkulj