Iz medija

Što nakon HND-ove osude satiričnog priloga? Bajto: Sloboda govora će biti pod još većim pritiskom

20.01.2016.
Link na članak

Nikola Bajto, novinar tjednika Novosti, u kolovozu prošle godine, u povodu vojne parade održane u Zagrebu, napisao je satiričnu pjesmu »Lijepa naša haubico« koja je i objavljena na portalu Novosti. U njoj, među ostalim i stih: »Lijepa naša haubico/ Oj ti švapska cijevi mila/ Stare salve djedovino/ Da bi vazda sve pobila!«.

To što su istog trena stigle salve kritika s desnog političkog spektra, to što je primjerice HSP tražio kazneni progon, i nije bilo neočekivano. Teže je zato bilo za očekivati da će Novinarsko vijeće časti, tijelo Hrvatskog novinarskog društva, s pet glasova za i dva protiv, uz izdvojena mišljenja Veronike Rešković i Marinka Jurasića, donijeti odluku da je Nikola Bajto kriv zbog objavljivanja pjesme, a Ivica Đikić, makar nije član HND-a, suodgovoran kao urednik portala. Odluka je začudnija s obzirom da je posve suprotna priopćenju što ga je HND dao netom nakon objave pjesme poručivši tada: »Satirički komentari legitiman su oblik slobode govora«.

Paušalne teze

Prijavu Novinarskom vijeću časti podnio je Mario Ćužić, predsjednik Ogranka slobodnih novinara HND-a, ustvrdivši kako se  Bajto izruguje s hrvatskom himnom »Lijepa naša« te kako je prekršen Zakon o zastavi, grbu i himni. U obrazloženju odluke Novinarskog vijeća časti među ostalim piše: »Novinarsko vijeće časti ocjenjuje pak da je u pjesmi Nikole Bajte riječ o simplificiranim i paušalnim tezama, koje pritom i dodatno opterećuju (ionako već bremenite) međunacionalne odnose (između Hrvata i Srba) u RH (odnosno između Hrvatske i Srbije), čemu novinarstvo ne bi smjelo služiti, niti bi na takav način smjelo funkcionirati, budući da u svojim nastojanjima, pa i kad se radi o kritici, mora biti konstruktivno, a ne destruktivno i uvredljivo.«

Bajto se ima pravo žaliti Središnjem odboru HND-a. Da to neće učiniti poručio je tekstom u Novostima naslova »Sramotna ljaga za čitavi HND«.  Oglasio se i HND. U njemu predsjednik HND-a Saša Leković podsjeća na priopćenje od 17. kolovoza 2015. te ističe kako mišljenje Novinarskog vijeća časti ne izražava i stav HND-a u cjelini.

Profesorica s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Gordan Vilović ističe kako, po njezinom mišljenju,  Novinarsko vijeće časti nije trebalo ni ulaziti u sve ovo.

– Tu se naprosto radi o mogućnosti da svi mi imamo prvo izražavati svoje stavove, osobito ljudi koji pritom koriste ironiju, satiru, sarkazam - ističe Vilović.

Nužna rasprava

Veronika Rešković u svom izdvojenom mišljenju kaže da je riječ o satiričnoj pjesmi, a ne hrvatskoj himni. »Satira i služi tome da bi provocirala, poigravala se sa stereotipima i otvarala osjetljive društvene teme, u ovom slučaju problem militarizacije hrvatskog društva.

Jedan od temelja demokratskog društva jest sloboda govora i potreba toleriranja mišljenja drugih, pa čak i kada se s njim ne slažemo. To je posebno važno u novinarskom poslu. Na kraju, mogu samo izreći žaljenje da satirična pjesma »Lijepa naša haubico« u javnosti nije iskorištena kao prilika za ozbiljnu raspravu, pa ako je potrebno i polemiku, o stupnju militarizacije našeg društva i odnosa prema nacionalnim manjinama, nego je – po tko zna koji put – krenuo monolog o domoljublju i nedodirljivosti nacionalnih simbola«, istaknula je Rešković.  

Na upit je li iznenađen time da su ga krivim proglasili kolege makar je isti HND stao na njegovu stranu po objavi pjesme, Bajto kaže kako  »nije ništa novo da se novinari nalaze u službi progona, kao istjerivači vještica i propagandisti vladajuće politike ili pak kao urednici koji provode cenzuru u vlastitim redakcijama«.

– Vodstvo HND-a stalo je na našu stranu kada je hajka zbog pjesme započela i ta nam je podrška značila, ali vidimo da u nekim tijelima HND-a i u samom Novinarskom vijeću časti dominiraju protivnici slobode govora. To su dva oprečna lica HND-a, između kojih ne bi smjelo biti kompromisa. Kompromis bi značio dvoličnost – kaže Bajto koji je uvjeren  kako je politička satira kod nas više stvar prošlosti nego budućnosti.

Pritisci desnice

– Ako jedna pjesma može izazvati takve reakcije onda je očito da smo se od gašenja Feral Tribunea, koji je na tjednoj razini objavljivao puno žešće stvari, od satire već odvikli. Zato se bojim da je odluka Vijeća nastavak pritisaka na novinare koji su lani bili vrlo brojni i još jedan simptom onoga što u skoroj budućnosti čeka ukupno novinarstvo,  kaže Bajto.

Teško je pri tom i ne primjetiti da se (n)ova bitka s satirom i(li) novinarima, događa taman za aktulne nam promjene vlasti.

– Spomenuti pritisci počeli su jačati s usponom desnice, a kada ona konačno zasjedne na vlast, možemo samo očekivati da će sloboda govora biti na još višem stupnju kompresije – ističe Bajto. 

Gordana Vilović se boji da bi nakon ove odluke svako sljedeće reagiranje moglo zaustaviti slobodu govora, slobodu izražavanja.  

– Slobodu da se imamo pravo smijati, slobodu da imamo pravo ironizirati. Jer, moramo brinuti o duševnom zdravlju građana, a satira je jedan od načina – naglašava Vilović.   

Autor: Siniša Pavić

Izvor: Novi list