Iz medija

Stigla odluka: Vlada mora Indexu dostaviti dokumentaciju o Agrokoru

19.06.2018.
Link na članak

POVJERENICA za informiranje Anamarija Musa poništila je vladino rješenje od 22. veljače 2018. godine, kojim je novinarki Indexa Oriani Ivković Novokmet vlada odbila dati na uvid dokumentaciju o konzultantskim ugovorima o Agrokoru.

Podsjetimo, nakon što je Index problematizirao angažman bivše tvrtke vladinog povjerenika, ali i niza domaćih savjetnika koji su pisali Lex Agrokor, Ante Ramljak dostavio je premijeru Plenkoviću 5. veljače dokumentaciju o konzultantskim ugovorima u trgovačkom društvu Agrokor.

Index je, pozivajući se na Zakon o pravu na pristup informacija, zatražio uvid u dokumentaciju kao i informaciju o naknadi za uspjeh (tzv. success fee).

Iz vlade su odbili Indexov zahtjev uz obrazloženje kako se tražena informacija ne može smatrati informacijom, jer vlada nije izradila traženu dokumentaciju i nije njen ''stvaratelj i vlasnik'', a ''trgovačko društvo Agrokor i Texo Management nisu tijela javne vlasti''.

Indexova odvjetnica Vanja Jurić u žalbi je tvrdila kako je vlada pogrešno protumačila Zakon u dijelu kojem kažu da tražena informacija ne predstavlja informaciju jer su informacije prema definiciji i sve ''one informacije koje je tijelo dobilo od druge osobe, a nastale su u okviru djelokruga ili u svezi s organizacijom i radom tijela javne vlasti''.

''U žalbenom postupku utvrđeno je kako je vlada pogrešno i nepotpuno utvrdila činjenice i izvela nepravilan zaključak kako ono što je žaliteljica tražila nije informacija… Na tako utvrđeno činjenično stanje Vlada RH je nepravilno primijenila zakon!'' stoji u obrazloženju.

Predmet se ponovno dostavio vladi, koja se ne može žaliti na ovo rješenje, ali može pokrenuti upravni spor pred Visokim upravnim sudom.