Iz medija

Stanković: Moj je poraz, a onda i HRT-ov, što danas ovdje nije Maja Sever

03.05.2020.
Link na članak

Gost emisije Nedjeljom u 2 bio je Marko Vučetić, nezavisni saborski zastupnik i profesor filozofije na Sveučilištu u Zadru, koji je široj javnosti postao poznat po vjerojatno najboljem govoru koji je u saboru održan u raspravi o ratifikaciji Istanbulske konvencije.  - Ako ćemo biti u potpunosti otvoreni i samokritični, ja danas oblik senzure, propagande i necenzure vidim u ovoj emisiji jer je umjesto mene ovdje trebala sjediti Maja Sever, rekao je Vučetić. 

 

 

Jedna od tema bila je i sloboda medija povodom Svjetskog dana slobode medija. Vučetić je prvo objasnio razliku između cenzure i senzure, piše HRT. 

"Cenzura nije najgore što se može dogoditi, najgora je - senzura. To je unošenje besmislenog sadržaja. Kad imate nekoga tko vam cenzurira sadržaj, ili će vam zabraniti da objavite tekst ili prilog, ili će od 15 rečenica pet prekrižiti, ali ovih deset koje se objave su vaše rečenice koje ste napisali. S druge strane, u senzuri, odnosno propagandi, ništa nije istinito, ništa ne odgovara sadržaju koji ste napisali. Mi smo krenuli putem propagande", obrazložio je Vučetić na što ga je voditelj emisije Aleksandar Stanković prekinuo pitanjem tko prednjači u tome, a Vučetić je rekao: "Ako ćemo biti u potpunosti otvoreni i samokritični, ja danas oblik senzure, propagande i necenzure vidim u ovoj emisiji jer je umjesto mene ovdje trebala sjediti Maja Sever. Danas je Svjetski dan slobode medija. Ona je trebala biti gošća ove emisije, a ne ja koji bih trebao promovirati sebe i vlastito sebstvo kao politiku kojom bi se trebali baviti hrvatski građani. Koliko znam, Maja Sever je i trebala biti gošća današnje emisije, ali je zbog senzure, odnosno razloga propagande, njoj to onemogućeno", rekao je.

Cijeli tekst možete pročitati na vecernji.hr.