Iz medija

Slobodna ukinula kolumnu Davora Krile

26.03.2017.
Link na članak

Glavni urednik Slobodne Dalmacije ukinuo je Krilinu veoma čitanu subotnju kolumnu samo da bi uspostavio ‘ideološku’ ravnotežu u sječi kolumnista i da bi prikrio pravu pozadinu otkazivanja suradnje Tihomiru Dujmoviću.

drej Plenković te vrhovništvo HDZ-a i Vlade dali su znak za početak čišćenja medijskih kadrova koji su doživjeli profesionalni uzlet u vrijeme kratkotrajne vladavine Tomislava Karamarka i Zlatka Hasanbegovića, što znači da su vrlo ozbiljno shvatili političku akciju Brune Esih i desničarskog kruga što se okuplja oko nje kao kandidatkinje za zagrebačku gradonačelnicu. Prvi se na bratskom udaru našao Tihomir Dujmović, HDZ-ov propagandist pod novinarskom krinkom, no sigurno nije posljednji. Dujmoviću je uredništvo Slobodne Dalmacije, u vlasništvu Marijana Hanžekovića, otkazalo tjednu kolumnu koje se domogao prije otprilike godinu dana zahvaljujući zagovoru iz Karamarkovog kruga. No prava vijest je da je žrtvom unutarhadezeovskih ili unutardesničarskih prestrojavanja i obračunavanja ispao, ni kriv ni dužan, Davor Krile, dugogodišnji novinar i kolumnist Slobodne, čiji su stavovi, najblaže rečeno, suprotni Dujmovićevom zapjenjenom sijanju antimanjinske mržnje, prokazivanju unutrašnjih neprijatelja i povijesnom revizionizmu.

Glavni urednik Slobodne Jadran Kapor ukinuo je Krilinu veoma čitanu subotnju kolumnu samo da bi uspostavio ‘ideološku’ ravnotežu u sječi kolumnista i da bi prikrio pravu pozadinu otkazivanja suradnje Dujmoviću: ovako bi naivni trebali povjerovati da se radi o suzbijaju ‘obaju ekstremizama’, što je samo po sebi već dovoljno gadljivo, a ne o izvršavanju konkretnog političkog naloga. Smicanje Kriline kolumne paralelno s ukidanjem Dujmovićeve, uostalom, poslužit će gazdi Hanžekoviću da lakše objasni predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović zašto više neće moći čitati tekstove svog omiljenog autora u Slobodnoj Dalmaciji. Neće biti tekstova omiljenog autora, ali neće biti kolumne ni onog neomiljenog. Ginu naši, al’ ginu i partizani.

Autor: Ivica Đikić