Aktualno > Vijesti

Skupština HND-a: Prihvaćen plan cjelovite obnove Novinarskog doma

03.12.2022.

Hrvatsko novinarsko društvo predat će zahtjev za samostalnu cjelovitu obnovu Novinarskog doma, tražit će od Ministarstva kulture i medija, te Ministarstva pravosuđa i uprave da iz Kaznenog zakona izbace kaznena djela klevete i uvrede za koja mogu biti tuženi novinari te da implementiraju preporuke Europske komisije u odnosu na SLAPP tužbe, kao i da Fond solidarnosti razmotri mogućnost pomoći kolegama suočenima s tužbama, zaključci su danas održane 67. skupštine Hrvatskog novinarskog društva. 

Na skupštini je većinom glasova prihvaćen prijedlog Izvršnog odbora, očitovanje Nadzornog odbora i odluka Središnjeg odbora HND-a kojima Domagoju Margetiću prestaje članstvo u HND-u te je odbijena njegova žalba, a pozvana su i tijela HND-a da među članstvom obnove raspravu o potrebi izmjene Statuta.

Usvojena su i izvješća svih HND-ovih tijela, kao i financijskog izvješća u proteklom razdoblju te prijedlog proračuna za 2023. godinu.  

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko u svom je godišnjem izvješću istaknuo kako je iza nas još jedna godina nimalo jednostavna kako za HND tako i za cijelu novinarsku profesiju. Zovko je kazao kako je 2022. godinu HND započeo u znaku razduživanja.

- Nakon što smo iz gotovo nemoguće situacije u kojoj se društvo našlo 2018. kada je stigla pravomoćna presuda koju smo izgubili nakon 25 godina trajanja postupka napravili preokret koji je završio tako da je odlukom Vrhovnog suda ukinuta ta presuda zaplijenjena sredstva u cijelosti HND-u vraćena, a maknuta je i zabilježba na nekretnini koju je tužitelj stavio, kazao je Zovko. 

Pobrajajući brojne aktivnosti koje je HND imao u proteklom razdoblju Zovko je naveo kako je ove  godine u aktivnostima bio veliki naglasak na temu lokalnog novinarstva pri čemu su čelnici HND-a u više navrata obilazili Osijek, Vinkovce, Vukovar, Pulu, Rijeku, Split, Šibenik, Daruvar, dok je u Križevcima osnovan novi ogranak koji nosi ime prvog predsjednika Društva Milana Grlovića.

-Biti novinar, novinarka u lokalnom mediju puno je teže nego raditi u velikim sredinama.  Naši ogranci u Belišću i istarski u Puli organizirali su okrugle stolove koji su se bavili ulogom lokalnih medija u zajednici i financiranjem od strane jedinica lokalne samouprave, kazao je Zovko.

Članove skupštine izvijestio je i da tajništvo  tijekom svibnja i lipnja organiziralo prikupljanje pomoći i nabavke zaštitne opreme za novinare koji su izvještavali iz ratom zahvaćenih područja u Ukrajini.

Predsjednik HND-a izvijestio je i o zagovaračkim aktivnostima  na terenu navodeći projekt kojeg je HND odradio u suradnji sa  Sindikatom novinara Hrvatske.

- Radi se o projektu Modeli financiranja lokalnih medija,  uz financijsku podršku Fonda za aktivno građanstvo Hrvatska. U okviru projekta HND je, uz pomoć vanjskih suradnika, izradio cjelokupnu politiku i natječajnu dokumentaciju za dodjelu financijskih potpora medijima iz proračuna jedinica lokalne samouprave. Cilj projekta je bio osigurati depolitiziranu i transparentnu dodjelu proračunskih sredstava lokalnim medijima. Dva najveća hrvatska grada Zagreb i Split javno su dali obećanje kako će prihvatiti naše modele, a vjerujemo da će im se  u budućnosti pridružiti i drugi gradovi, kazao je Zovko dodavši da je HND također ustanovio i nagradu za lokalno novinarstvo koja nosi imena legendarnih hrvatskih novinara  Anđelka Ercega i Siniše Glavaševića, a prva dodjela je održana u Vinkovcima.

Izvršni odbor HND-a reagirao je na brojne slučajeve napada na novinare, novinarke i medije kako od strane lokalnih šerifa pa sve do vodećih dužnosnika ove zemlje. 

HND i SNH su pred potpisivanjem sporazuma o suradnji s MUP-om i potpisivanjem dvaju protokola, a cilj ovoga je dodatna zaštita novinarske profesije.

Zovko je spomenuo i projekt Safe journalists, regionalnu platforma čiji je HND dio od samoga početka i koja je postala je nezaobilazna regionalna adresa kada je riječ o zaštiti sigurnosti novinara.

Govoreći o  SLAPP tužbama protiv novinara i novinarki kazao je da je HND i ove godine objavio anketu o ukupnom broju aktivnih tužbi protiv novinara i medija i brojke su poražavajuće.

-U ovom trenutku imamo najmanje 951 tužbu čiji odštetni zahtjevi prelaze 77 milijuna kuna. Mnoge od tih tužbi su i SLAPP tužbe. Da je Hrvatska po mnogim parametrima najgora zemlja u Europi kada je riječ o tužbama potvrđuje i sramotno priznanje koje Hrvatska osvaja već drugu godinu zaredom. Nakon što je prošle godine HRT proglašen najvećim europskim  ovisnikom o tužbama, ove godine je tu titulu odnio predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban koji je podnio seriju tužbi protiv portala Telegram.hr, glavne urednice Jelene Valentić i novinara Drage Hedla, naglasio je Zovko ističući kako je  Vrbana za ovu sramotnu nagradu nominirao HND.  

- Tužbe su nova vrsta napada na našu profesiju, nova vrsta zastrašivanja, nametanja cenzure i financijskog uništavanja. Najnoviji primjer je slučaj kolegice Davorke Blažević iz Šibenika s portala Tris, koja mora sutkinji Vrhovnog suda Senki Klarić Baranović na ime famozne odredbe povrede časti i ugleda platiti 40 tisuća kuna plus sudski troškovi i zatezne kamate, što u konačnici iznosi 52 tisuća kuna. HND je proteklih dana pokrenuo akciju prikupljanja sredstava za našu kolegicu kako bi joj pomogli. Istaknuo je Zovko dodavši HND da nikada neće odustati od zahtjev da se iz Kaznenog zakona izbace odredbe  o kleveti. 

Zovko je apostrofirao i težak položaj neprofitnih  medija koji su gotovo uništeni u zadnjih šest godina od strane aktualne vlasti.

-Problem javnog servisa i dalje ostaje, tu su veliki pritisci oglašivača na komercijalne medije, nepoštivanje redakcijskih statuta, a primjer Novog lista je najdrastičniji.  Politički pritisci, odnosno kontrola je već postao problem po kojem je Hrvatska prepoznatljiva u Europi, istaknuo je Zovko kazavši kako HND na sve ove probleme upozorava i nudi rješenja.  On je od prioritetnih  aktivnostima izdvojio i kampanje u idućoj godini a koja će ići u smjeru obnove članstva, a ciljana skupina su studentice i studenti  novinarstva. 

Predsjednik HND-a se prisjetio i kolega koji su preminuli prošle godine radom sjajnih ljudi i klasa od novinarske profesije. On je napomenuo da HND već mjesecima ustrajno inzistira na istinu u slučaju našeg prerano preminulog kolege  Vladimira Matijanića. - To ćemo raditi I dalje i nećemo nikada odustati od zahtjeva da se sazna istina do kraja i odgovaraju oni koji su zakazali. Vlado bi to napravio za sve nas. Nemojmo to nikada zaboraviti, naveo je u svom izvješću skupštini i članstvu predsjednik HND-a.  

U izvješću o radu Središnjeg odbora predsjednica Sanja Mikleušević Pavić kazala je kako je rad Odbora bio usmjeren na pomoć i potporu Tajništvu i ostalim tijelima HND-a na  daljnjoj financijskoj i programskoj stabilizaciji.

-Riječ je o obimnom poslu  koji je zahtijevao maksimalan angažman kolegica i kolega članova SO-a, a koji pokriva područja od financijskog poslovanja do potvrda izmjena ili  dopuna različitih dokumenata nužnih za rad Tajništva, tijela, zborova ili  ogranaka, navela je Mikleušević Pavić u izvješću te podsjetila kako je  HND desetljećima bio suočen s višemilijunskim  sudskim sporovima koji su prijetili gubitkom imovine, a čije posljedice se osjećaju i danas.

Mikleušević Pavić je također navela kako je donesena odluka o podnošenju zahtjeva Novoj hrvatskoj banci (bivša Sberbank) za  zamjenu kolaterala (založnog prava) na koji se način dalje zaštitila  imovina HND-a. Usvojen je i prijedlog nove Odluke o organizaciji  Tajništva HND-a i sistematizaciji radnih mjesta, kao dijela reformi koje se  posljednjih godina provode u HND-u. Također se radilo na potpori aktivnostima naših ogranaka i zborova te je nakon raspisivanja javnog natječaja i provedene procedure, imenovao  Melisu Skender za glavnu tajnicu Hrvatskog novinarskog društva.  

-Nakon prijedloga odluke o cjelovitoj obnovi potresom oštećene zgrade HND-a jasno  je da su pred nama novi izazovi. Iza nas je pak još jedan zahtjevan period  koji je uz Tajništvo i druga tijela, tako i od članova SO-a, tražio izniman angažman, zbog kojeg usprkos svim problemima HND i dalje uspijeva -držati „glavu iznad vode“, naglasila je Mikleušević Pavić, koja se na kraju izvješća zahvalila na radu i iznimnoj suradnji  bivšoj glavnoj tajnici Emi Tarabochiji Veršić.

Skupština je izglasala i prijedlog odluke Izvršnog odbora i očitovanje Nadzornog odbora koje je podržao i Središnji odbor HND-a o prestanku članstva Domagoju Margetiću u Hrvatskom novinarskom društvu zbog utvrđenog teškog kršenja Statuta HND-a. Kako se između ostalog navodi u odluci Izvršnog odbora Domagoj Margetić već više od godinu dana svojim postupcima nanosi veliku štetu Hrvatskom  novinarskom društvu višestrukim kršenjem Statuta HND-a, ali i konstantnim javnim blaćenjem  Društva, kao i pozivanjem na članstvo i navodni utjecaj u HND-u i Europskoj federaciji novinara  u situacijama koje nisu povezane s novinarskim radom i novinarstvom.

Kronologiju cijelog slučaja iznio je potpredsjednik HND-a Branko Mijić koji je kazao kako je Izvršni odbor HND-a u siječnju 2021. s 9 glasova za i jednim suzdržanim uputio je Nadzornom odboru HND-a  zahtjev za pokretanje procedure za prestanak članstva u HND-u za Domagoja Margetića.

- U zahtjevu koji je u ime IO-a poslao predsjednik HND-a Hrvoje Zovko naglašeno je da je  Domagoj Margetić višestruko kršio Statut HND-a, javno blatio HND te pokušao instrumentalizirati podršku Društva. Izvršni odbor smatra da je član HND-a Margetić kršio Statut u slučajevima: protustatutarna promjena područja djelovanja Ogranka s područja Zagreba na cijelu Hrvatsku, obraćanje institucijama RH u ime HND-a i pritisak u ime HND-a te ustavna tužba protiv Vlade Republike Hrvatske u ime HND-a bez konzultacije s nadležnim tijelima HND-a, što je protivno Statutu HND-a, obraćanje Skupštini grada Zagreba u ime HND-a bez konzultacije s nadležnim tijelima HND-a, što je protivno Statutu HND-a, proizvoljno uklanjanje člana Skupštine Marija Bošnjaka s liste predstavnika Ogranka slobodnih novinara Zagreb na 65. Skupštini HND-a, i to bez znanja kolege Bošnjaka, kazao je između ostalog Mijić te je naglasio da su od 30 članica i članova triju tijela: Izvršnog, Nadzornog i Središnjeg odbora  koji su donijeli odluku u vezi Domagoja Margetića njih 28 bila za prestanak njegovog članstva u HND-u. Dvoje kolega bilo je suzdržano, a nitko protiv. Mislim da i ovaj podatak puno govori, kazao je Mijić.

Na skupštini je usvojen i prijedlog Upravnog odbora da donese odluku o pokretanju  postupka za samostalnu cjelovitu obnovu Novinarskog doma. Kako je navedeno u iscrpnom obrazloženju s projektom do prijedloga se došlo nakon razmatranja troškova, opcija obnove  i dinamike radova i plaćanja, a imajući na umu odgovornost za budućnost zgrade i posebice  ljudi u Novinarskom domu u slučaju novoga jačeg potresa,

U izvješću Upravnog odbora Novinarskog doma između ostalog se navodi kako je prostor Press kluba, dugogodišnja noćna mora HND-a, napokon je zasjao u novome ruhu – kao  Jiggy bar, koji je novi  zakupac ušao u potpuno devastirani prostor i kompletno ga preuredio.

 

Izvor: HND  

Hrvatsko novinarsko društvo predat će zahtjev za samostalnu cjelovitu obnovu Novinarskog doma, tražit će od Ministarstva kulture i medija, te Ministarstva pravosuđa i uprave da iz Kaznenog zakona izbace kaznena djela klevete i uvrede za koja mogu biti tuženi novinari te da implementiraju preporuke Europske komisije u odnosu na SLAPP tužbe, kao i da Fond solidarnosti razmotri mogućnost pomoći kolegama suočenima s tužbama, zaključci su danas održane 67. skupštine Hrvatskog novinarskog društva. 

Na skupštini je većinom glasova prihvaćen prijedlog Izvršnog odbora, očitovanje Nadzornog odbora i odluka Središnjeg odbora HND-a kojima Domagoju Margetiću prestaje članstvo u HND-u te je odbijena njegova žalba, a pozvana su i tijela HND-a da među članstvom obnove raspravu o potrebi izmjene Statuta.

Usvojena su i izvješća svih HND-ovih tijela, kao i financijskog izvješća u proteklom razdoblju te prijedlog proračuna za 2023. godinu.  

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko u svom je godišnjem izvješću istaknuo kako je iza nas još jedna godina nimalo jednostavna kako za HND tako i za cijelu novinarsku profesiju. Zovko je kazao kako je 2022. godinu HND započeo u znaku razduživanja.

- Nakon što smo iz gotovo nemoguće situacije u kojoj se društvo našlo 2018. kada je stigla pravomoćna presuda koju smo izgubili nakon 25 godina trajanja postupka napravili preokret koji je završio tako da je odlukom Vrhovnog suda ukinuta ta presuda zaplijenjena sredstva u cijelosti HND-u vraćena, a maknuta je i zabilježba na nekretnini koju je tužitelj stavio, kazao je Zovko. 

Pobrajajući brojne aktivnosti koje je HND imao u proteklom razdoblju Zovko je naveo kako je ove  godine u aktivnostima bio veliki naglasak na temu lokalnog novinarstva pri čemu su čelnici HND-a u više navrata obilazili Osijek, Vinkovce, Vukovar, Pulu, Rijeku, Split, Šibenik, Daruvar, dok je u Križevcima osnovan novi ogranak koji nosi ime prvog predsjednika Društva Milana Grlovića.

-Biti novinar, novinarka u lokalnom mediju puno je teže nego raditi u velikim sredinama.  Naši ogranci u Belišću i istarski u Puli organizirali su okrugle stolove koji su se bavili ulogom lokalnih medija u zajednici i financiranjem od strane jedinica lokalne samouprave, kazao je Zovko.

Članove skupštine izvijestio je i da tajništvo  tijekom svibnja i lipnja organiziralo prikupljanje pomoći i nabavke zaštitne opreme za novinare koji su izvještavali iz ratom zahvaćenih područja u Ukrajini.

Predsjednik HND-a izvijestio je i o zagovaračkim aktivnostima  na terenu navodeći projekt kojeg je HND odradio u suradnji sa  Sindikatom novinara Hrvatske.

- Radi se o projektu Modeli financiranja lokalnih medija,  uz financijsku podršku Fonda za aktivno građanstvo Hrvatska. U okviru projekta HND je, uz pomoć vanjskih suradnika, izradio cjelokupnu politiku i natječajnu dokumentaciju za dodjelu financijskih potpora medijima iz proračuna jedinica lokalne samouprave. Cilj projekta je bio osigurati depolitiziranu i transparentnu dodjelu proračunskih sredstava lokalnim medijima. Dva najveća hrvatska grada Zagreb i Split javno su dali obećanje kako će prihvatiti naše modele, a vjerujemo da će im se  u budućnosti pridružiti i drugi gradovi, kazao je Zovko dodavši da je HND također ustanovio i nagradu za lokalno novinarstvo koja nosi imena legendarnih hrvatskih novinara  Anđelka Ercega i Siniše Glavaševića, a prva dodjela je održana u Vinkovcima.

Izvršni odbor HND-a reagirao je na brojne slučajeve napada na novinare, novinarke i medije kako od strane lokalnih šerifa pa sve do vodećih dužnosnika ove zemlje. 

HND i SNH su pred potpisivanjem sporazuma o suradnji s MUP-om i potpisivanjem dvaju protokola, a cilj ovoga je dodatna zaštita novinarske profesije.

Zovko je spomenuo i projekt Safe journalists, regionalnu platforma čiji je HND dio od samoga početka i koja je postala je nezaobilazna regionalna adresa kada je riječ o zaštiti sigurnosti novinara.

Govoreći o  SLAPP tužbama protiv novinara i novinarki kazao je da je HND i ove godine objavio anketu o ukupnom broju aktivnih tužbi protiv novinara i medija i brojke su poražavajuće.

-U ovom trenutku imamo najmanje 951 tužbu čiji odštetni zahtjevi prelaze 77 milijuna kuna. Mnoge od tih tužbi su i SLAPP tužbe. Da je Hrvatska po mnogim parametrima najgora zemlja u Europi kada je riječ o tužbama potvrđuje i sramotno priznanje koje Hrvatska osvaja već drugu godinu zaredom. Nakon što je prošle godine HRT proglašen najvećim europskim  ovisnikom o tužbama, ove godine je tu titulu odnio predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban koji je podnio seriju tužbi protiv portala Telegram.hr, glavne urednice Jelene Valentić i novinara Drage Hedla, naglasio je Zovko ističući kako je  Vrbana za ovu sramotnu nagradu nominirao HND.  

- Tužbe su nova vrsta napada na našu profesiju, nova vrsta zastrašivanja, nametanja cenzure i financijskog uništavanja. Najnoviji primjer je slučaj kolegice Davorke Blažević iz Šibenika s portala Tris, koja mora sutkinji Vrhovnog suda Senki Klarić Baranović na ime famozne odredbe povrede časti i ugleda platiti 40 tisuća kuna plus sudski troškovi i zatezne kamate, što u konačnici iznosi 52 tisuća kuna. HND je proteklih dana pokrenuo akciju prikupljanja sredstava za našu kolegicu kako bi joj pomogli. Istaknuo je Zovko dodavši HND da nikada neće odustati od zahtjev da se iz Kaznenog zakona izbace odredbe  o kleveti. 

Zovko je apostrofirao i težak položaj neprofitnih  medija koji su gotovo uništeni u zadnjih šest godina od strane aktualne vlasti.

-Problem javnog servisa i dalje ostaje, tu su veliki pritisci oglašivača na komercijalne medije, nepoštivanje redakcijskih statuta, a primjer Novog lista je najdrastičniji.  Politički pritisci, odnosno kontrola je već postao problem po kojem je Hrvatska prepoznatljiva u Europi, istaknuo je Zovko kazavši kako HND na sve ove probleme upozorava i nudi rješenja.  On je od prioritetnih  aktivnostima izdvojio i kampanje u idućoj godini a koja će ići u smjeru obnove članstva, a ciljana skupina su studentice i studenti  novinarstva. 

Predsjednik HND-a se prisjetio i kolega koji su preminuli prošle godine radom sjajnih ljudi i klasa od novinarske profesije. On je napomenuo da HND već mjesecima ustrajno inzistira na istinu u slučaju našeg prerano preminulog kolege  Vladimira Matijanića. - To ćemo raditi I dalje i nećemo nikada odustati od zahtjeva da se sazna istina do kraja i odgovaraju oni koji su zakazali. Vlado bi to napravio za sve nas. Nemojmo to nikada zaboraviti, naveo je u svom izvješću skupštini i članstvu predsjednik HND-a.  

U izvješću o radu Središnjeg odbora predsjednica Sanja Mikleušević Pavić kazala je kako je rad Odbora bio usmjeren na pomoć i potporu Tajništvu i ostalim tijelima HND-a na  daljnjoj financijskoj i programskoj stabilizaciji.

-Riječ je o obimnom poslu  koji je zahtijevao maksimalan angažman kolegica i kolega članova SO-a, a koji pokriva područja od financijskog poslovanja do potvrda izmjena ili  dopuna različitih dokumenata nužnih za rad Tajništva, tijela, zborova ili  ogranaka, navela je Mikleušević Pavić u izvješću te podsjetila kako je  HND desetljećima bio suočen s višemilijunskim  sudskim sporovima koji su prijetili gubitkom imovine, a čije posljedice se osjećaju i danas.

Mikleušević Pavić je također navela kako je donesena odluka o podnošenju zahtjeva Novoj hrvatskoj banci (bivša Sberbank) za  zamjenu kolaterala (založnog prava) na koji se način dalje zaštitila  imovina HND-a. Usvojen je i prijedlog nove Odluke o organizaciji  Tajništva HND-a i sistematizaciji radnih mjesta, kao dijela reformi koje se  posljednjih godina provode u HND-u. Također se radilo na potpori aktivnostima naših ogranaka i zborova te je nakon raspisivanja javnog natječaja i provedene procedure, imenovao  Melisu Skender za glavnu tajnicu Hrvatskog novinarskog društva.  

-Nakon prijedloga odluke o cjelovitoj obnovi potresom oštećene zgrade HND-a jasno  je da su pred nama novi izazovi. Iza nas je pak još jedan zahtjevan period  koji je uz Tajništvo i druga tijela, tako i od članova SO-a, tražio izniman angažman, zbog kojeg usprkos svim problemima HND i dalje uspijeva -držati „glavu iznad vode“, naglasila je Mikleušević Pavić, koja se na kraju izvješća zahvalila na radu i iznimnoj suradnji  bivšoj glavnoj tajnici Emi Tarabochiji Veršić.

Skupština je izglasala i prijedlog odluke Izvršnog odbora i očitovanje Nadzornog odbora koje je podržao i Središnji odbor HND-a o prestanku članstva Domagoju Margetiću u Hrvatskom novinarskom društvu zbog utvrđenog teškog kršenja Statuta HND-a. Kako se između ostalog navodi u odluci Izvršnog odbora Domagoj Margetić već više od godinu dana svojim postupcima nanosi veliku štetu Hrvatskom  novinarskom društvu višestrukim kršenjem Statuta HND-a, ali i konstantnim javnim blaćenjem  Društva, kao i pozivanjem na članstvo i navodni utjecaj u HND-u i Europskoj federaciji novinara  u situacijama koje nisu povezane s novinarskim radom i novinarstvom.

Kronologiju cijelog slučaja iznio je potpredsjednik HND-a Branko Mijić koji je kazao kako je Izvršni odbor HND-a u siječnju 2021. s 9 glasova za i jednim suzdržanim uputio je Nadzornom odboru HND-a  zahtjev za pokretanje procedure za prestanak članstva u HND-u za Domagoja Margetića.

- U zahtjevu koji je u ime IO-a poslao predsjednik HND-a Hrvoje Zovko naglašeno je da je  Domagoj Margetić višestruko kršio Statut HND-a, javno blatio HND te pokušao instrumentalizirati podršku Društva. Izvršni odbor smatra da je član HND-a Margetić kršio Statut u slučajevima: protustatutarna promjena područja djelovanja Ogranka s područja Zagreba na cijelu Hrvatsku, obraćanje institucijama RH u ime HND-a i pritisak u ime HND-a te ustavna tužba protiv Vlade Republike Hrvatske u ime HND-a bez konzultacije s nadležnim tijelima HND-a, što je protivno Statutu HND-a, obraćanje Skupštini grada Zagreba u ime HND-a bez konzultacije s nadležnim tijelima HND-a, što je protivno Statutu HND-a, proizvoljno uklanjanje člana Skupštine Marija Bošnjaka s liste predstavnika Ogranka slobodnih novinara Zagreb na 65. Skupštini HND-a, i to bez znanja kolege Bošnjaka, kazao je između ostalog Mijić te je naglasio da su od 30 članica i članova triju tijela: Izvršnog, Nadzornog i Središnjeg odbora  koji su donijeli odluku u vezi Domagoja Margetića njih 28 bila za prestanak njegovog članstva u HND-u. Dvoje kolega bilo je suzdržano, a nitko protiv. Mislim da i ovaj podatak puno govori, kazao je Mijić.

Na skupštini je usvojen i prijedlog Upravnog odbora da donese odluku o pokretanju  postupka za samostalnu cjelovitu obnovu Novinarskog doma. Kako je navedeno u iscrpnom obrazloženju s projektom do prijedloga se došlo nakon razmatranja troškova, opcija obnove  i dinamike radova i plaćanja, a imajući na umu odgovornost za budućnost zgrade i posebice  ljudi u Novinarskom domu u slučaju novoga jačeg potresa,

U izvješću Upravnog odbora Novinarskog doma između ostalog se navodi kako je prostor Press kluba, dugogodišnja noćna mora HND-a, napokon je zasjao u novome ruhu – kao  Jiggy bar, koji je novi  zakupac ušao u potpuno devastirani prostor i kompletno ga preuredio.

 

Izvor: HND