Iz medija

Serija 'Novine' ide u svijet, a HRT od straha ne zna što bi s njom

14.09.2016.
Link na članak

Keshet International, izraelska medijska kompanija koja distribuira televizijski program i u SAD-u, Velikoj Britaniji i Australiji, otkupila je globalna distribucijska prava na seriju 'Novine' u režiji Dalibora Matanića i produkciji Drugog plana. No HRT, kojem bi 'Novine' uz 'Crno-bijeli svijet' trebao biti udarni forte ove jeseni, to kao da ne zanima.

Naime, na pitanje kada će i u kojem terminu 'Novine' biti emitirane s obzirom na to da će jesenska shema uskoro krenuti, a sutra bi trebala biti predstavljena, s Prisavlja tek šturo odgovaraju 'uskoro na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1)'.

Kuća koja je novcem poreznih obveznika kupila seriju čini se još uvijek ne zna kada će je emitirati, ali zato je već poznato da će je Keshet International potencijalnim kupcima ponuditi na najvećem televizijskom sajmu MIPCOM, koji se od 17. do 20. listopada održava u Cannesu.

Je li aktualnom vodstvu HRT-a sporan sadržaj serije, u kojem se fikcija prožima zbiljom, u kojoj bi se mogli prepoznati i na Prisavlju, pa s njom odugovlači ili se naprosto radi o inertnosti javnog servisa, može se samo nagađati. Dramska serija u 12 nastavaka, podsjetimo, prati novinarsku redakciju riječkoga dnevnog lista tijekom nagle promjene vlasništva i unutarnjih previranja neposredno izazvanih teškom prometnom nesrećom.

Unatoč šokantnom preuzimanju vlasništva politički i društveno utjecajnog tajkuna te izmjenjivanju uredničke politike, novinari redakcije nastavljaju istraživati i slagati kockice širega tranzicijskog mozaika.

Novine su svojevrstan hommage jednoj profesiji, ali istovremeno upiranje prstom u one koji su je predali u ruke beskičmenjacima spremnima da izvrše svaku naredbu odozgo.

Ni Nebojša Taraba, jedan od producenata, nije upoznat kada bi serija, čiji scenarij potpisuje Ivica Đikić, a režiju Dalibor Matanić, trebala krenuti i smatra da s tim što ne čini ništa HRT zapravo onemogućava kvalitetnu promociju projekta za koji su novac izdvojili porezni obveznici.

'Napravili smo ogroman napor u svakom smislu da projekt predstavimo svijetu. Imali smo sreću da su nas zvali na značajne europske festivale, pa smo odmah nakon Sarajeva dobili pozive za Rim i Njemačku. Trenutno smo prepušteni sami sebi. Moram naglasiti da mi nemamo problem s HRT-ovom produkcijom jer oni su top profesionalci, ali imamo šutnju Mire Brankovića i Dražena Miočića, ljudi koji vode program', kazao je Taraba.

Napominje da je još u kolovozu poslao e-mail u koje su zatražili bilo kakvu pomoć da bi projekt mogli promovirati najmanje onako kako je promoviran 'Crno-bijeli svijet' ili 'Republika', ali da odgovor nisu dobili.

'Novine to po svemu zaslužuju, a činjenica da je prava za distribuciju kupio Keshet to potvrđuje. Ali s HRT-a imamo samo šutnju kao da toj televiziji taj projekt ne znači ništa. U jednom trenutku bio je poziv da se izrade foršpani, ali i to je zaustavljeno od njihove on air promocije jer bi to bio uzaludan posao budući da nisu znali kada se kreće. Bojimo se da će projekt biti pušten bez ikakve promocije, a to bi bilo najgore', smatra Taraba.

Upitan sumnja li da iza šutnje i izbjegavanja određivanja termina stoji strah vodstva HRT-a da zbog sadržaja koji bi, ako ga pravilno promoviraju, mogao poljuljati i njihove fotelje, Taraba ističe da ne želi sumnjati.

'Mi iza sadržaja stojimo, verificiralo ga je povjerenstvo HRT-a, proizveli su ga ozbiljni domaći umjetnici i u konačnici sadržaj je potvrđen na međunarodnom nivou Keshetovom kupnjom. Nemam nikakve sumnje, ja sam producent i moram brinuti o projektu. Ako netko od činovnika na HRT-u ima problem, onda neka to javno kaže. Mislim da smo davno napustili komitetsko promišljanje našeg posla', zaključio je Taraba.

 

Autor: Vedran Brkulj