Iz medija

Šef HND-a komentirao Plenkovićev istup; ‘Žalosno je što premijer naše ozbiljne zahtjeve banalizira’

04.03.2019.
Link na članak

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je rutinski zaključio kako s medijima u Hrvatskoj nema problema i pritom napao predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Hrvoja Zovka. Plenković smatra da je cijela priča zapravo započela kad je Zovko na HRT-u dobio izvanredni otkaz nakon svađe s nadređenom urednicom, kazavši kako je Zovko tad na Katarinu Perišu Čakarun “skoro fizički nasrnuo”.

U izjavi za Telegram Zovko tvrdi da se radi o neistini, koja je “ispod svake “razine i i nedostojna funkcije koju premijer obnaša”, te kako se time dugogodišnji problemi uništavanja novinarstva u Hrvatskoj svode na njegov slučaj s HRT-om.

“Žalosno je što premijer naše ozbiljne zahtjeve banalizira, čime omalovažava više od tisuću mojih kolegica i kolega koji su u subotu bili u prosvjednoj koloni. Hrvatski novinari su 2. ožujka pokazali da su jedinstveni u obrani svoje profesije, a HND da je središnja institucija obrane novinara i novinarstva”, kaže Zovko te naglašava da se aktualna Vlada, ali i mnoge prije nje, neodgovorno misli da se ignoriranjem mogu riješiti problemi.

Zovko spominje i činjenicu da je pred sudovima najmanje 1163 sudska postupka protiv novinara i medija, te da se novinare sudi zbog satire i objave istinitih informacija. “To govori o dubokom poremećaju društva u kojem živimo. Ne znam što je veći problem – ako premijer to ne zna ili ako zna, ali to banalizira”, smatra Zovko.

Predsjednik HND-a zaključuje da je premijerova današnja izjava “kao iz priručnika hibridnog ratovanja”, te precizira: “1. Svedimo problem na pojednica. 2. Oduzmimo kredibilitet tom pojednicu. 3. Proglasimo svoju pobjedu”.

 

Više možete vijdeti ovdje.