Iz medija

Šef HGK tužio Dežulovića zbog slavne kolumne ‘Banja Luka Burilović'. I izgubio

17.03.2023.
Link na članak

Luka Burilović, šef Hrvatske gospodarske komore, izgubio je u sudskom postupku koji je prije dvije godine pokrenuo protiv Srpskog narodnog vijeća (SNV). Od SNV-a, inače nakladnika tjednika i portala Novosti, tražio je da mu – na ime duševnih boli – isplate 40.000 kuna zbog kolumne ‘Banja Luka Burilović‘ autora Borisa Dežulovića. Sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu Ivana Markotić presudu je donijela krajem veljače i njome je naložila Buriloviću da nadoknadi SNV-u parnični trošak u iznosu od 870 eura, plus zatezne kamate.

Riječ je o nepravomoćnoj presudi na koju je Burilović jučer uložio žalbu. Presuda sutkinje Markotić, međutim, može se okarakterizirati kao ubrzani tečaj o slobodi medija i izražavanja. Burilovićeve ocjene Dežulovićevog stila pisanja kao “nedopustivog”, sutkinja u presudi naziva pokušajem cenzure. Burilovićevo poimanje novinarskog posla pak, u nastavku, naziva “glasnogovorništvom”.

U kolumni ‘Banja Luka Burilović’, objavljenoj 5. veljače 2021., Dežulović se svojim jedinstvenim stilom u bitnome osvrće na obrazovni put Luke Burilovića, konkretno, na diplomu koju je stekao na Univerzitetu za poslovne studije u Banja Luci . Riječ je, inače, o privatnom sveučilištu koje je nedavno obuhvaćeno istragom BiH vlasti zbog kupoprodaje diploma.

Cijeli tekst možete pročitati na telegram.hr.