Iz medija

Saša Leković za Fairpress: Svaki javni istup predstavnika HNiP-a je zlouporaba novinarske profesije u političke svrhe

04.03.2016.
Link na članak

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković za Fairpress je komentirao tekst Denisa Kuljiša “Smrt represiji, sloboda novinarima!” objavljenoj u Jutarnjem listu u kojoj kritizitra njegov rad, zatim se osvrnuo na novinara Željka Peratovića koji je 16. 2. o.g. tražio žurno brisanje iz članstva HND-a te na rad Hrvatskih novinara i publicista (HNiP) koje je osnovano u srpnju prošle godine. Leković je objasnio I zašto su napadi na HND i na njega sve učestaliji i kakvo je, prema njemu, trenutno stanje u hrvatskom novinarstvu.

FP: Denis Kuljiš je u svojoj kolumni „Ronin“ objavljenoj 21. veljače 2016. napisao da “novinari masovno napuštaju Hrvatsko novinarsko društvo – solidariziraju se sa Željkom Peratovićem koji je tražio ispisivanje iz članstva HND-a” i da se “još ranije ispisala grupa ljudi koji su bili nezadovoljni “ljevičarenjem” predsjednika HND-a”. Kako komentirate Kuljiševe navode?

Leković: I jedna i druga tvrdnja su neistinite što sam i argumentirao  u odgovoru Denisu Kuljišu koji je Jutarnji list objavio 25. veljače. Nitko nije napustio HND “solidarizirajući” se sa Željkom Peratovićem. Članovi HND-a solidarizirali su se s kolegom Peratovićem tražeći da se slučaj napada na njega riješi ne samo kažnjavanjem napadače već  i pronalaskom eventualnih nalogodavaca o čemu smo izvijestili najviše državne dužnosnike te međunarodne novinarske organizacije. A “grupa ljudi” koju je u svom pamfletu spomenuo Denis Kuljiš su novinari i urednici na HTV-u koji su se iz HND-a ispisali da bi osnovali HNiP (dakle upravo da bi politizirali novinarsku profesiju). Također, učinili su to odmah nakon izborne skupštine HND-a. Niti je tome bio razlog moje navodno “ljevičarenje” niti se itko na to pozivao jer ja sam tada tek postao predsjednik HND-a.

FP: Mislite li da je HND napravio sve što je bilo moguće u vezi slučaja Peratović?

Leković: HND je napravio sve što je bilo u našoj moći. Nikada do sada nije tako brzo i sveobuhvatno reagirano nakon napada na člana HND-a kao u tom slučaju. Ali ne može HND određivati sadržaj optužnice niti presuđivati umjesto sudova.

FP: Prijavili ste policiji prijetnje koje su upućene Vama i HND-u. Možete li reći nešto više o tim prijetnjama i smatrate li da je nezadovoljstvo radom HND-a veće u zadnje vrijeme?

Leković: Prijetnje nisu rezultat nezadovoljstva radom HND-a jer oni koji ih upućuju nemaju pojma niti o novinarstvu niti o tome što bi HND trebao raditi niti ih to zanima. To su primitivci koji, motivirani opasnim ponašanjem neodgovornih političara i jednako neodgovornih “novinara” kojima smeta što HND radi ono zbog čega postoji, a ne dodvorava se vlasti, iživljavaju svoje frustracije onako kako jedino i znaju – vrijeđajući i prijeteći.

FP: Voditelj Bujice Velimir Bujanec objavio je 15.2. Vašu sliku iz mladosti u svojoj emisiji nakon čega ste reagirali na svojem Facebook profilu. Kako to komentirate?

Leković: Nije problem objava moje fotografije iz mladosti već to što je objava te fotografije korištena kao izgovor za još jednu medijsku “tjeralicu” za mnom.

FP: Kako ste zadovoljni dosadašnjim radom Hrvatskih novinara i publicista (HNiP) i je li HNiP konkurencija HND-u?

Leković: Nemam što biti zadovoljan ili nezadovoljan HNiP-om. To je udruga s kojom mogu biti zadovoljni ili nezadovoljni njezini članovi te oni u čijem političkom interesu je ta udruga utemeljena. Svaki javni istup predstavnika HNiP-a je zloporaba novinarsko profesije u političke svrhe, a neki od najistaknutijih članova te udruge su širitelji laži, netolerancije pa i  govora mržnje na javnoj sceni.

FP: I za kraj, kakvo je trenutno stanje u hrvatskom novinarstvu i kako komentirate odluku Nadzornog odbora (NO) HRT-a o pokretanju postupka razriješenja glavnog ravnatelja Gorana Radmana?

Leković: Stanje u hrvatskom novinarstvu je lose, ali nije to ništa što se može okarakterizirati trenutnim. To je proces koji već dulje traje i nije ga moguće objasniti u jednoj rečenici. Nadzorni odbor HRT-a ima pravo pokrenuti postupak za razriješenje glavnog ravnatelja HRT-a ukoliko smatra da za to postoje uvjeti. To je legitiman potez za razliku od “smjenjivanja” za političkim govornicama.