Iz medija

Saša Leković: Stvarno mi je žao što je stanje u hrvatskom novinarstvu tako loše kao što je HND upozoravao

11.08.2016.
Link na članak

Izvještaj međunarodnih novinarskih udruga i organizacija za zaštitu slobode izražavanja o stanju u hrvatskom novinarstvu i političkim pritiscima(„Croatia: Media Freedom in Turbulent Times“) predstavljen je u utorak 9. kolovoza u Hrvatskom novinarskom domu. Na konferenciji za novinare ‘Integritet medija i novinara u Hrvatskoj’ predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković naglasio je kako HND temeljito upozorava na mnoge probleme koji utječu na nedovoljnu slobodu medija u Hrvatskoj i na ograničavanje integriteta novinara i mogućnosti da slobodno rade svoj posao.

Na upit Fairpressa jesu li ga rezultati izvještaja o Hrvatskoj misije vodećih organizacija za zaštitu medijskih sloboda iznenadili, predsjednik HND-a Saša Leković, kazao je da nisu.

"Nisu me iznenadili rezultati, zato što Hrvatsko novinarsko društvo upozorava i upozoravalo je mjesecima upravo na ono se pokazalo kao najvažnije u ovom izvještaju. Tako da, na neki način, čudna situacija jer mi smo sad predstavili izvještaj koji nije naš, već od niza međunarodnih organizacija, vrlo odgovornih i važnih, a izvještaj kao da smo  ga pisali mi. To s jedne strane pokazuje da smo bili u pravu, ali s druge strane, koliko god to ovdje izgledalo kontradiktorno, meni je žao jer to znači da je stvarno tako loša situacija kao što mi govorili. To je malo bizarno, ali je tako. I zato smo i odlučili da i prevedemo taj izvještaj, da ga stavimo kompletnog na web stranicu i u originalu i na hrvatskom jeziku, upravo da izbjegnemo tu vrstu manipulacije. Ja sam samo dao naglaske iz izvještaja, no uvijek postoji mogućnpst da sam ja to interpretirao kako HND-u odgovora, međutim, kad stavimo kompletan izvještaj, onda je vrlo jasno i vidljivo što u izvještaju piše, možete provjeriti kod svih članova delegacije jesu li se oni zaista složili i potpisali taj izvještaj. On će biti i na njihovim web stranicama i bit će poslan svim našim i europskim institucijama."

Predstavljen izvještaj sadrži sažetak rezultata trodnevne misije u Hrvatskoj u lipnju 2016. koju je predvodila organizacija SEEMO (South East Europe Media Organisation/Medijska organizacija Jugoistočne Europe) i u kojoj su sudjelovali i predstavnici EBU-a (European Broadcasting Union/Europska radiodifuzijska unija), EFJ-a (European Federation of Journalists/Europska federacija novinara), ECPMF-a (European Centre for Press and MediaFreedom/Europski centar za slobodu  tiska i medija), IPI-ja (International Press Institute/Međunarodni Press Institut) i austrijskog ogranka RSF-a (Reporters Without Borders/Reporteri bez granica). 

Zaključuje se da je u Hrvatskoj na djelu “neformalna” ograničenja slobode izražavanja i ona koja se mogu lakše zamaskirati i stoga zanijekati. Ta ograničenja uključuju velik politički utjecaj u medijima kao i politički motiviran diskurs koji nastoji potkresati krila kritičkom novinarstvu izdvajajući one koji ga prakticiraju kao “aktiviste” i “izdajice”. Ti obrasci utječu i na sadržaj medija izravnim pritiskom ili samocenzurom i na recepciju sadržaja kod publike.

Kao primjer aktualnog političkog utjecaja u izvještaju se ističe  novo očigledno vladino uplitanje u javni elektronički medij HRT. Unatoč bilo kakvih tehničkih opravdanja koja se mogu navesti, otkaz glavnom ravnatelju HRT-a, premještaj gotovo 70 ljudi na druga radna mjesta te paradigmatične promjene programskog sadržaja i prizvuka – u samo nekoliko mjeseci – samo je dodatak pokušaju koalicije HDZ – Most da zadobije kontrolu nad HRT-om za vlastite namjere.  Navodi se kako je to uznemirujuće iz razloga jer se u Hrvatskoj spremaju parlamentarni izbori u rujnu 2016., kad bi HRT morao nastojati proizvesti ravnomjerno, izbalansirano informiranje.

Spominje se i Vijeće za elektroničke medije (VEM) i njegova predsjednica Mirjane Rakić, nakon što je VEM privremeno zabranio rad jednoj televiziji zbog govora mržnje. Delegati osuđuju propust hrvatskih političara da osude prosvjed protiv regulatora elektroničkih medija u siječnju 2016. pri čemu su se izvikivali fašistički pozdravi upereni protiv predsjednice tog tijela srpske narodnosti. nakon što je VEM privremeno zabranio rad jednoj televiziji zbog govora mržnje. VEM je izrekao zabranu nakon što je televizija Z1 emitirala program u kojem je voditelj odjavio emisiju upozoravajući gledatelje – posebno “majke s djecom” – da se klone srpske pravoslavne crkve u centru Zagreba koju, po riječima voditelja, vode “četničke vojvode”.

Autorice: Ivana Horvatek i Ana Gavranić