Iz medija

Saša Leković: Piromanija

20.02.2016.
Link na članak

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva o maltretiranju novinara: Napadi na HND rezultat su bijesa onih kojima Društvo smeta da bez problema pokore one medije i novinare koji nisu sami pohrlili biti poslušnici.

što se Hrvatsko novinarsko društvo priopćenjem obratilo predsjednici Kolindi Grabar Kitarović?

Povod je javna prepiska Milorada Pupovca i predsjednice Republike, u kojoj je spomenut i HND. Naime, navodeći primjere napada i prijetnji zbog kojih je odlučio pisati predsjednici, Pupovac je spomenuo i anonimni letak koji se pojavio u Zagrebu, a kojim se SNV i HND optužuju za protuhrvatsko djelovanje, i to temeljem izmišljotina poput one da je SNV ‘jedina stranka’ koja održava skupove u Novinarskom domu i niza drugih. HND nije reagirao na taj anonimni pamflet, jer smo stalno izloženi uvredama i prijetnjama. No na javljanje nas je potaknuo javni odgovor predsjednice Republike u kojemu ona, u najkraćem, tvrdi kako su za napade i prijetnje krive i same žrtve. Upitali smo predsjednicu što je točno učinio HND da je zaslužio napade fašističkim metodama poput huškačkih anonimnih pamfleta prepunih laži. To je posve logično pitanje.

Je li predsjednica reagirala na pismo Međunarodne federacije novinara (IFJ)?

Priopćenjem smo ujedno podsjetili i na pismo koje je prošloga tjedna predsjednici, predsjedniku Vlade i drugim visokim dužnosnicima poslao predsjednik IFJ-a u ime 600 tisuća novinara iz cijeloga svijeta zbog napada na slobodu izražavanja i neovisnost medija u Hrvatskoj. Na to pismo predsjednica i drugi adresati nisu odgovorili. To još jednom pokazuje koliko im je stalo do slobode izražavanja, neovisnosti medija i integriteta novinara, kao i koliko se odgovorno bave političkim radom.

Zašto, pa vašem mišljenju, eskaliraju napadi?

Napadi na HND i na mene osobno kao predsjednika Društva, koji se po funkciji najviše izlažem javnosti, rezultat su bijesa onih kojima HND smeta da bez problema pokore one medije i novinare koji nisu sami pohrlili biti poslušnici (a time i kritičku javnost). Drugi dio napada, uključujući prijetnje smrću, dolazi od primitivaca opasnog ponašanja. Oni su prve ‘šibice’ koje pale vatru, koju se javno ne usude zapaliti pravi piromani.


O kakvim se prijetnjama radi?

Repertoar prijetećih poruka koje nam stižu je raznolik, od ‘bando četnička’, ‘smrdljivi udbaši’ i ‘srpski špijuni’, do ‘razbijanja glave maljem’ i ‘kopanja očiju’. Samo dok vam odgovaram na ova pitanja, stiglo je nekoliko novih poruka sličnog sadržaja.