Iz medija

Saša Leković: Nadam se da će posljednje prijetnje konačno potaknuti javnu raspravu adekvatnu veličini problema, a potom i aktivnosti koje bi problem smanjile

31.10.2016.
Link na članak

Nakon pokušaja ubojstva sabotažom automobila predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saše Lekovića, alarmantnog čina koji ujedno predstavlja i napad na slobodno novinarstvo u Hrvatskoj, koji je izazvao niz reakcija, uslijedila je i parlamentarna reakcija. Naime, Nenad Stazić je u ime Kluba zastupnika SDP-a zatražio u petak, 28. listopada, stanku u Saboru zbog  „ozbiljne situacije jer je pokušan atentat na predsjednika HND-a Saše Lekovića“, izvijestio je N1. Stanku od 10 minuta koju je odobrio Petrov podržali su i klubovi HDZ-a, Mosta, SDSS-a i HNS-a.

U razgovoru za Fairpress predsjednik HND-a Saša Leković istaknuo je da će policija utvrditi jesu li njegove sumnje opravdane.

Zvao me ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i dogovorili smo da podnesem prijavu što ću i učiniti. Policija će utvrditi jesu li moje sumnje opravdane.
Naime, policija je 28. listopada pokrenula kriminalističko istraživanje o događaju kojega je predsjednik HND-a Saša Leković opisao na svom Facebook profilu. Iz MUP-a su naglasili da će policija, u skladu s potrebom, „učiniti dodatni napor u zaštiti gospodina Lekovića, ali i svih novinara kojima se prijeti i ugrožava sigurnost“.

Na upit sumnja li na nekoga tko bi mogao biti odgovoran za navedeni čin, Leković je kazao da ne postoji sumnja na nekog konkretnog.

Otkad sam izabran za predsjednika HND-a, prije godinu i pol dana, stalno sam izložen uvredama i prijetnjama, uključujući i prijetnje smrću. I izravno i na društvenim mrežama. No, govorio bih neistinu kada bih rekao da u ovom slučaju sumnjam na nekog konkretnog. Uostalom, većina prijetnji je anonimna i nisu uvijek na napad najspremniji oni koji su najglasniji i najviše prijete.
Prijetnje Lekoviću nisu ništa novo, puno je napada bilo
na njega, a on se nada da će posljednje prijetnje pokrenuti javnu raspravu adekvatnu veličini ovoga problema, kao i aktivnosti koje bi isti problem smanjile. 

HND energično i jasno ukazuje na probleme novinara i novinarstva te čitave medijske scene, a i konkretno djeluje u korist integriteta novinara i novinarske profesije. To se, očito, mnogima ne sviđa, a kao predsjednik HND-a koji ga u javnosti zastupa ja sam logična meta. No, problem je što se u javnoj komunikaciji događa mnogo netolerancije, pa i govora mržnje, uključujući i ozbiljne prijetnje, a najveći dio političara (kao i dio novinara), ali i nadležne institucije ne opiru se takvoj praksi. Naprotiv, neki je čak zagovaraju pa i sami u njoj sudjeluju. Takvo ponašanje mora proizvesti i fizičko nasilje. Nadam se da će posljednje prijetnje, ali i sve druge izrečene ili napisane, do sada konačno potaknuti javnu raspravu adekvatnu veličini problema a potom i aktivnosti koje bi problem smanjile. Naivno bi bilo vjerovati da ga se može iskorijeniti, poručio je Leković.
Podsjetimo, predsjednik HND-a Saša Leković obavijestio je u četvrtak u večernjim satima putem svog Facebook profila da mu je netko prepilio dva vijka s kotača automobila, što je utvrdio i mehaničar, a sumnja se da je to napravljeno s namjerom da u vožnji dođe do nesreće.

Zabrinjavajuća je činjenica da se slučajevi prijetnji novinarima u Hrvatskoj ne rješavaju, a broj istih konstantno se povećava. Prijetnje su u ovom slučaju kulminirale pokušajem ugrožavanja života čelnika HND-a te napadom na slobodno novinarstvo.

Zaista zgražajuća poruka šalje se ovakvim činom predsjedniku novinarskog udruženja u Hrvatskoj – ukoliko javno ukazujete na probleme novinara i novinarstva i djelujete u korist integriteta istih, bit ćete meta prijetnji pa i pokušaja ubojstva. No, krajnje je vrijeme da slobodno novinarstvo osnaži i da se takvoj praksi stane na kraj.
 
Autorica: Ana Gavranić