Iz medija

Sarajevo pod opsadom – povodom 20. godišnjice Daytonskog sporazuma

14.12.2015.
Link na članak

Povodom obilježavanja 20. godišnjice potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma Al Jazeera Balkans pokrenula je projekt Sarajevo pod opsadom.

Opsada Sarajeva počela je 5. travnja 1992. godine. Borbe su prestale 14. prosinca 1995., kada je u Parizu službeno potpisan Daytonski mirovni sporazum, a sama opsada Sarajeva okončana je 29. veljače 1996. godine.

Ova interaktivna web-platforma www.opsadasarajeva.com dostupna na bosanskom, srpskom i hrvatskom, kao i na engleskom, turskom i arapskom jeziku, donosi birane dokumentarne filmove, fotogalerije, interaktivne prikaze, mape, videomaterijale, nagrađene priče i ključne informacije o slijedu događaja najduže vojne opsade jednog glavnog grada u modernoj povijesti.

Između ostalog nudi i virtualni obilazak Tunela života i Historijskog muzeja u Sarajevu s panoramskim (360°) snimcima lokacija, kao i jednostavno dijeljenje sadržaja na socijalnim mrežama.

U okviru projekta Sarajevo pod opsadom predstavljene su infografike najbitnijih datuma opsade, lokacije najvećih masakra te mape s detaljnim informacijama o vojnim pozicijama s kojih je Sarajevo granatirano i s kojih su na građane pucali snajperisti, ali i priča o Olimpijskom i Muzeju djece Sarajeva.

Tu su i priče o kulturi i kulturnim događajima u gradu pod opsadom, kao i nikad objavljena priča o Sarajevu pisca Abdulaha Sidrana.

Uz veliku pomoć medijskih partnera i pojedinačnih donatora donosimo obiman arhivski foto i videomaterijal koji će, nadamo se, doprinijeti da se opsade Sarajeva sjećamo s pijetetom.

Više informacija i na: http://balkans.aljazeera.net/

Tu je i promo video https://www.youtube.com/watch?v=rzwLmFhUASQ&feature=youtu.be