Iz medija

Reakcije na Kaplanov napad na novinarku Borku Rudić, skupina Intelektualaca i akademika BiH: Tražimo zaštitu golih života Borke Rudić, prof Veličkovića i Vuka Bačanovića

23.07.2016.
Link na članak

Nakon što su  jučer vodstvo MEDIA CIRCLE projekta i redakcija Fairpress portala oštro osudili napade na jednu od urednica portala Faipress, Glavnu tajnicu udruženja BH Novinari i istaknutu aktivisticu koja se zalaže za prava novinara i slobodu govora – Borku Rudić, skupina intelektualaca i akademika iz svih krajeva BiH pokrenula je peticiju u kojoj traže da se zaštiti goli života ljudi u BIH.

Naime, napadi na Borku Rudić u jeku posljednjih zbivanja u Turskoj, od strane političara koji zagovaraju ekstremističke vjerske, etničke i ideološke stavove, eskalacija su situacije koja već izvjesno vrijeme tinja u BH društvu. Kako to potpisnici peticije navode, prozivke sarajevskog profesora Filozofskog fakulteta Nenada Veličkovića, novinara Vuka Bačanovića i novinarke Borke Rudić, „ne samo da su nedopustive sa stajališta civilizacije i njenog nemuštog pokušaja da u BiH ozbilji ikakvu ideju uma u umnost, već su i oblik regresije u koje BiH gotovo neumitno tone konstantnom negacijom ideja otvorenog društva, imajući u vidu i ranije slučajeve obračuna sa neistomišljenicima.“ (peticiju i listu potpisnika možete vidjeti ovdje). 

Suzana Mijatović, novinarka Slobodne Bosne te jedna od potpisnica ovog javnog poziva, komentirala je ove događaje za Fairpress.

"Borku Rudić poznajem godinama, kolegice smo, ali bez obzira na sve to, strašna je ova reakcija koja je došla od čovjeka koji je zastupnik u parlamentu Federacije, a koji je u prošloj vladi bio ministar kulture i sporta. On naravno ima pravo na svoje mišljenje, ali isto tako mora uvažavati mišljenja drugih. Nedopustivo je, sramotno i ispod svakog nivoa da ju on na taj način napada. Glavi razlog njegova napada je taj što je Borka javno reagirala na uhićenja i procesuiranja novinara u Turskoj kao tajnica jednog novinarskog udruženja, kao što su reagirale i druge novinarske udruge. Skandalozno je da se na taj način etiketira, proziva kao stranu plaćenicu, osobu koja je jednako reagirala na sve napade novinara (kao i drugi članovi BH Novinara), bez obzira odakle oni bili. Njegovim istupima trebala bi se pozabaviti stranka koje je član."

Pjesnikinja Ferida Duraković, također jedna od potpisnica ovog apela, za Fairpress je plastično opisala uzroke i posljedice hajke na novinare i aktiviste u BiH koju u javnom prostoru u ovom trenutku vodi Salmir Kaplan:

"Kad se u Bosni i Hercegovini bošnjačka javnost podijeli na dva, tri ili četiri tabora, normalnom čovjeku pamet stane. Svađaju se međusobno prijatelji, obitelji, turkofili i turkofobi, analitičari i Facebook pametnjakovići, RS-ovci i FBiH-ovci… A kad se u to uključi i bivši federalni ministar kulture Salmir Kaplan, dužnosnik SDA, kojem se Fethullah Gullen priviđa već godinama, s razlogom ili bez razloga (ja o tome ne mogu suditi jer ne poznajem činjenice), onda ne stradaju njegovi sunarodnici, rodbina i partijske kolege s kojima se ne slaže, nego Borka Rudić, glavna tajnica udruge BH Novinari. Zašto? Meni je to toliko glupo da čak ne mogu ni komentirati što o tome mislim. Borki Rudić to, naravno, nije glupo, i zato joj preporučujem da zbog svih izjava, koji jesu govor mržnje, bivšeg ministra jednostavno tuži… Sve ostalo bilo bi promašeno – ionako na ovim prostorima svi previše pričamo, a premalo radimo."
 

Borka Rudić, koja je u ovoj situaciji zbog izvitoperenog načina na koji se u javnom prostoru u BIH tumače svi događaji povezani s recentnim događajima u Turskoj, odlučila ne davati izjave za medije, za Fairpress eksluzivno je dala pregled događaja koji su doveli do napetosti i prijetnji uglednicima u BH javnom prostoru:

"16. 7. na svom Facebooku objavila sam kratki status o tome kako se u BiH hvali i podržava osoba koja drži u zatvoru novinare, čudeći se logici koja stoji iza takve vrste prosvjeda koji se održavaju u BiH. Netom nakon toga Salmir Kaplan je objavio post u kojem proziva BH Novinare. Poslije Kaplanovog posta javili su mi se mailom neki od članova BH novinara i izrazili zabrinutost zbog direktnog huškanja na Udrugu, te opasnosti koje to može imati u uzavreloj bh.situaciji. Potom sam napisala komentar na Kaplanov post, nakon čega je krenula hajka na mene. U ponedjeljak ujutro presrela su me dvojica uz prijetnje: “evo one s TV-a što brani Gulena i četnike.” Naime, Kaplan je napravio svoju listu nepodobnih  Gulenovih lobista u BiH gdje je, pored raznih firmi i pojedinaca, stavio magazin Novo vrijeme, BH novinara i mene." 

"Odlučila sam ne davati izjave za medije, jer je nakon mojih istupa u medijima Salmir Kaplan nastavio hajku te bi se ovo moglo pretvoriti u još ozbiljniji napad na mene. Mediji objavljuju njegove optužbe koje su bez ikakvih argumenata, on se u svojim izjavama koristi manipulacijskim metodama te se takvim istupima srozava medijska pismenost koja je i tako na niskom nivou u Bosni i Hercegovini. U suštini, Kaplan zaista huška, koristi manipulatorna sredstva kako bi izazvao nasilje i okaljao moje ime, ime BH Novinara, ali drugih medija (primjerice magazina Novo vrijeme). Generalni problem u svemu ovome jest taj što on, s grupom svojih sljedbenika, na ovaj način želi preslikati situaciju iz Turske na Bosnu i Hercegovinu, a to je ogroman problem", kaže Borka Rudić za Fairpress. 

Na kraju, napomenula je i da od državnih organa očekuje da se aktivno i učinkovito pozabave ovim slučajem.

Fairpress i dalje čeka očitovanje Federalne policije i Stranke Demokratske Akcije po pitanju ovih događaja. O razvoju događaja kao i reakcijama nadležnih tijela i organizacija nastavit ćemo detaljno izvještavati.

Autori: K. Markalaus, M. Podumljak