Iz medija

Ratni izvjestitelji HRT-a pokreću projekt "Ponos Domovine"

26.03.2017.
Link na članak

Upravni odbor Zbora ratnih izvjestitelja Domovinskog rata Hrvatske radiotelevizije (HRT) prihvatio je inicijativu o pokretanju projekta "Ponos Domovine" kojim se želi trajno sačuvati arhivska građa iz Domovinskog rata.

"Projektom "Ponos Domovine" želimo prikupiti svu moguću arhivsku građu, tj. video i tonske snimke, tekstualne zapise, fotografije iz Domovinskog rata i digitalizirati je te o tomu objaviti posebnu knjigu i snimiti dokumentarni film", rekao je Marinko Ćavar, predsjednik Zbora ratnih izvjestitelja Domovinskog rata HRT-a.

Članove Upravnog odbora je primio župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, koji je istaknuo kako hrvatski ratni izvjestitelji iz Domovinskog rata zaslužuju zahvalnost za svoj angažman i doprinos pobjedi u Domovinskom ratu. "Želim vam odati priznanje za sve ono što ste napravili u najtežim trenucima za našu domovinu, a hrvatska javnost treba vam reći veliko hvala za vašu ulogu jer ste s braniteljima bili na prvoj crti. U našem društvu potrebno je više cijeniti žrtvu koju su novinari podnijeli u Domovinskom ratu", rekao je Ževrnja obraćajući se nazočnim ratnim izvjestiteljima iz Domovinskog rata.

Saborski zastupnik i član saborskog Odbora za medije Andro Krstulović Opara istaknuo je kako je u teškim okolnostima Domovinskog rata bio nemjerljiv doprinos izvjestitelja na koje, kako je rekao, treba biti ponosan. Mediji su odigrali važnu ulogu u Domovinskom ratu, a izvjestitelji su dijelili sudbinu branitelja na bojišnici, izjavio je Krstulović Opara koji je nazočio primanju za ratne izvjestitelje.

Saborski zastupnik Petar Škorić naglasio je da su hrvatski mediji u Domovinskom ratu odigrali ključnu ulogu u osvješćivanju međunarodne zajednice o ratnim zbivanjima te u integraciji hrvatskog nacionalnog bića u obrani od velikosrpske agresije. "Ratni izvjestitelji su odigrali snažnu ulogu u tim procesima u Domovinskom ratu i prava je šteta što se medijski prostor u Hrvatskoj nakon Domovinskog rata nije oslonio na te ljude jer bi u tom slučaju procesi u našem društvu bili puno pozitivniji", ocijenio je Škorić.

Ratni su izvjestitelji istaknuli kako je nužno i zakonskom regulativom vrednovati ulogu i doprinos ratnih izvjestitelja Domovinskog rata. Također su dodali kako se u Zbor ratnih izvjestitelja Domovinskog rata HRT-a mogu uključiti i ratni izvjestitelji iz drugih medija te su upozorili da su ratni izvjestitelji često podcijenjeni i omalovažavani u svojim redakcijama.

Izvor: HRT