Iz medija

Rasprava o prodaji Novog lista se ignorira? – Mikulić: Zamolio bih gospodina Lekovića da smiri tenzije; Leković: Nema potrebe da me gospodin Mikulić moli da „smirim tenzije“

12.06.2016.
Link na članak

Rasprava o sumnjivoj prodaji Novog lista koju je zahtijevao HND, nije se našla u petak 10. lipnja ove godine na dnevnom redu zakazane sjednice Odbora za informiranje, informatizaciju i medije. Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvalo je 9. lipnja o.g.predsjednika saborskog Odbora za medije, Andriju Mikulića da kaže koji je razlog ignoriranja njegovog zahtjeva za raspravom o sumnjivoj prodaji Novog lista, koji je HND uputio prije više od dva mjeseca. Naime,HND je još 3. travnja ove godine javno pozvao nadležna državna tijela da provjere netransparentnu prodaju Novog lista, a dva dana kasnije, 5. travnja, poslao taj zahtjev i izravno na adrese nadležnih državnih tijela. 

Mikulić je primio zahtjev HND-a za raspravu o prodaji Novog lista, a isti mu je dopis HND-a proslijedio i predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, o čemu HND ima i službene potvrde te stoga očekuju od Mikulića da javno obrazloži razlog ignoriranja zahtjeva da Odbor raspravlja o sumnjivoj prodaji Novog lista.

Na upit Fairpressa zašto se u petak 10. lipnja, na dnevnom redu sjednice Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, nije našla rasprava o sumnjivoj prodaji Novog lista te iz kojeg razloga se ignorira zahtjev HND-a o istom, HDZ-ov predsjednik saborskog Odbora za medije, Andrija Mikulić, kazao je da će unatoč bilo kojoj opstrukciji druge strane, doći na dnevni red i rasprava o prodaji Novog lista.

"Zahtjev za raspravom o prodaji Novog lista je pristigao. Samo bi zamolio gospodina Lekovića da smiri tenzije jer nitko ne minira raspravu o tome.  Ako s nečim nemam problema, onda je to sigurno razgovor i rasprava o bilo čemu te otvorenost za komunikaciju. Dakle tu nije ništa sporno. Štoviše, doći će na dnevni red sjednice i ta tema. Sve po redu…. Kada pogledate, mi u petak na sjednici Odbora za medije nismo imali kvoruma jer se opstruira rad, ali smo unatoč tome održali razgovor s kandidatima za Glavnog ravnatelja HRT-a, tako da će unatoč bilo kojoj opstrukciji druge strane, doći na dnevni red i rasprava o prodaji Novog lista, istaknuo je Mikulić."

Predsjednik HND-a, Saša Leković osvnuo se za Fairpress na Mikulićevo obrazloženje.

"HND je zahtjev za raspravom o sumnjivoj prodaju Novog lista uputio prije dva mjeseca, a s obzirom na to da slijedi ljetni odmor saborskih zastupnika realno se o toj temi neće raspravljati bar do jeseni iako je, s obzirom na okolnosti to tema koja zahtijeva hitnu reakciju. Također ne razumijem zbog čega gospodin Mikulić u ovu temu uključuje priču o „opstrukciji druge strane“ kada je on predsjednik Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, a očito nije stavio prodaju Novog lista na dnevni red. Dakle, nema nikakve potrebe da me gospodin Mikulić moli da „smirim tenzije“  jer nikakve tenzije ne postoje, a pogotovo ih ja ne raspirujem. HND je samo postavio logično pitanje o temi od javnog interesa," kazao je Leković.
 

Leković je u zahtjevu upućenom predsjedniku Odbora za medije, Mikuliću, naveo kako u vlasničku strukturu Novog lista ulazi jedan inozemni financijski fond, odnosno jedna medijska grupacija iza koje stoji taj fond, zbog čega je važna transparentnost cijelog postupka. Podsjetio je i kako Zakon o medijima zahtijeva da dionice nakladnika koji obavlja djelatnost javnog informiranja moraju glasiti na ime, zabranjuje prikrivanje strukture nakladnika ili vlasništva stjecatelja dionica i udjela u pravnoj osobi nakladnika bilo kojim pravnim poslom, proglašavajući sve pravne poslove kojima se prikriva vlasnička struktura nakladnika ili vlasništvo stjecatelja dionica ili udjela u nakladniku ništetnima.

A upravo te odredbe o ograničenju vlasništva primjenjuju se i na strane pravne i fizičke osobe bez obzira na to u kojoj državi imaju svoje sjedište, odnosno prebivalište. Leković je istaknuo kako je ovo osobito važno jer se već tjednima u medijima pojavljuju informacije o hrvatskim akterima ovog preuzimanja, koji se skrivaju iza inozemnog fonda, kao i skrivenim političkim i stranačkim interesima pri preuzimanju Novoga lista, što nitko nije pokušao uvjerljivo demantirati.

Naglasio je također da bez točnih i potpunih podataka o vlasniku/vlasnicima nije moguće provesti niti postupak ispitivanja dopuštenosti eventualne koncentracije nakladnika (radi se o zaštiti tržišnog natjecanja i zabrani stjecanja tržišnog udjela većeg od 40 posto općeinformativnih dnevnika ili tjednika) te da Sprječavanje nedopuštene koncentracije temeljna je pretpostavka postojanja i opstanka pluralizma medijskih grupa, što je jedna od iznimno bitnih sastavnica slobodnog javnog komuniciranja.

Leković je podsjetio na činjenicu da je prije nekoliko godina isti financijski fond, odnosno njegova medijska tvrtka, pokušao kupiti najvažniji slovenski dnevni list, susjedna država to je preuzimanje spriječila okarakteriziravši ga kao neprijateljsko.

"Država mora zaštiti medije od netransparentnog vlasništva i skrivenih vlasnika, jer time štiti javni interes, naveo je Leković u zahtjevu Mikuliću."

Zaista je neobično da se zahtjev za raspravu o sumnjivoj prodaji Novog lista koja se očito odvija netransparentno, zbog čega se posebno očekuje hitna reakcija, nije našao u petak na dnevnom redu sjednice Odbora za informiranje, informatizaciju i medije. Mikulić negira da je u pitanju ignoriranje navedenog zahtjeva, dok s druge strane spominje nedostatak kvoruma jer se opstruira rad, ali bez obzira na to na dnevnom redu sjednice našao se razgovor s kandidatima za Glavnog ravnatelja HRT-a, a netrasparentna prodaja Novog lista očito može čekati i nije toliko hitna. Bitno je izabrati Glavnog ravnatelja javnog servisa, a u usporedbi s tim, možebitno netransparetno vlasništvo, ne nalazi se na listi prioriteta saborskog Odbora za medije, a pitanje je kada će se uopće raspravljati o ovoj temi.

 

Autorica: Ana Gavranić