Iz medija

Radosław Masłowski o otkazu i čistkama u poljskim medijima: Tužno je gledati kako se Poljska pretvara u diktaturu, nakon kratkog perioda slobode.

24.04.2016.
Link na članak

Od prosinca prošle godine 117 novinara koji su radili u javnom sektoru u Poljskoj ostalo je bez posla, navodi se na stranicama Mapping Media Freedom. Otkazi su uslijedili nakon što je na snagu stupio novi Zakon o javnim medijima, kojim je konzervativna vlada Jaroslawa Kaczynskog omogućila da direktore programa javne televizije i radija imenuje ministar financija, odnosno vlada.

 

Među posljednjim novinarima koji su ostali bez posla bio je reporter TVP2 Panorame, Radosław Masłowski koji je otpušten krajem prošlog mjeseca, a za navedeni program radio je devet godina. Kako je za Fairpress izjavio Masłowski, radi se o preuzimanju kontrole nove vlasti nad medijima, a kako bi se to postiglo, treba se prvo riješiti ‘nepodobnih’ novinara. 

O razlozima otkaza Radosław Masłowski progovorio je za  Fairpress:

"Nažalost, nisam dobrovoljno napustio novinarstvo. Nakon što sam završio s pripremom materijala za televiziju, pozvao me direktor te me obavijestio da ostajem bez posla. Glavni razlog koji je naveden jest taj da materijal koji se trebao emitirati nije napravljen na vrijeme. To je očita laž, zbog toga što se taj materijal našao na televiziji istoga dana. Pravi je razlog odbijanje kriticizma spram Ustavnog suda koji je vladajuća stranka paralizirala. Masovni mediji trebali bi govoriti o sucima Ustavnog suda koji rade u svoju korist, a ne za dobrobit zemlje.
Podsjetimo, poljska vlada je krajem prošle godine promijenila i zakon o ustavnom sudu. Prema novom zakonu, za odlučivanje o ustavnosti potrebna je dvotrećinska umjesto dosadašnje natpolovične većine sudaca, a sud neće moći održavati sjednice bez najmanje 13 prisutnih sudaca, umjesto dosadašnjih devet. Također, vladajuća Stranka prava i pravde (PiS) imenovala je pet novih sudaca bliskih stranci, pisao je Guradian. Donošenje novog zakona naišlo je na brojne kritike, između ostalih i  potpredsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa, dok je tisuće ljudi prosvjedovalo u Varšavi i drugim poljskim gradovima,optuživši vladu za potkopavanje demokracije."

Masłowski se potom nadovezao na loše uvjete rada poljskih novinara te kazao kako se ne može znati točan broj novinara koji su dobili otkaz:

"Kao što ste primijetili, ja sam samo jedan od stotine novinara koji su izbačeni iz javnih medija. Ipak, mislim kako je taj broj mnogo veći od 117, jer većina poljskih novinara ima takozvane “junk” ugovore pa otpuštanje tih novinara nije registrirano."

Nadalje, osvrnuo se na opću medijsku sliku Poljske i ‘čistke’ u javnim medijima:

"Svaki novinar koji ima svoje mišljenje, izbačen je. Svaki novinar  čije se mišljenje razlikuje od mišljenja vlasti. Dakle, svi oni koji se ne boje reći istinu. Ostaju samo oni koje je moguće zastrašiti ili oni koji imaju velik kredibilitet te žele ostati zaposleni pod svaku cijenu. Ja također imam kredibilitet te sam u potpunosti svjestan činjenice da ću u roku od nekoliko mjeseci ostati bez stana, za koji sam radio čitav život. Što je prilično smiješno, jer je nova vlada obećala ljudima bolji život. Ipak, bolji život imaju samo oni koji posjeduju stranačke iskaznice vladajuće stranke.
Važno je naglasiti da je dužnost novinara praćenje onoga što radi vlast. U međuvremenu, od kada je političar vladajuće stranke postao direktor  javne televizije, nije se emitirao niti jedan prilog koji kritizira vlast. S druge strane, mnogi prilozi kritiziraju opozicijsku stranku. Iz svojih moralnih nazora ne želim u tome sudjelovati. Tužno je gledati kako se Poljska pretvara u diktaturu, nakon kratkog perioda slobode, dodaje Masłowski."

Prema godišnjem izvješću Reportera bez granica (RSF)na svjetskoj ljestvici slobode medija Poljska je zauzela 47. mjesto od 180 zemalja, čime je zabilježen ogroman pad od 29 mjesta zbog ultrakonzervativne vlade koja je preuzela kontrolu nad medijima,naglašavaju u RSF-u.

Autorica: Kristina Markalaus