Iz medija

Pucali su na sve nas – novinare i čitatelje

08.01.2015.
Link na članak

Napad na Charlie Hebdo nisu izveli muslimani, već zvijeri u ljudskom obliku koji Kur’an koriste samo kao paravan i izgovor za svoje nakazne postupke

Bernard Karakaš

Divljaštvo islamskog ekstremizma, potjecalo ono od ISIL-a, Al-Qa’ide ili Boko Harama, jučer nešto prije podneva prestalo je biti neka neodređena, imaginarna pojava koja se događa tamo negdje daleko, u zabitima Sirije, Iraka ili Libije. Divljaštvo, grubo, sirovo divljaštvo koje uvijek prati krv preselilo se i u Europu. Točnije, na ulice Pariza, no samo igrom slučaja, jer islamisti svoje ideje nožem i kalašnjikovom sutra mogu provoditi po Londonu, Pragu ili Zagrebu.

Charlie Hebdo, satirički tjednik čija je redakcija doslovno zatrta mecima, samo je branio osnovno ljudsko pravo. Pravo na slobodu mišljenja i govora, pravo na civilizacijske stečevine, pravo na vlastiti izbor. Sve ono što brane novinari diljem svijeta. Pokolj koji se jučer dogodio u Parizu bio je napad ne samo na francuske karikaturiste već i napad na sve novinare, ali i na sve čitatelje koji se ne slažu s nakaznom, poremećenom ideologijom radikalnog islamizma i iskrivljenog gledanja muslimanske vjere. Jučerašnji napad stvarno je izveden na francuske autore, no simbolično su pucali i na sve nas, autore i čitatelje. Najgora bi stvar sada bila dopustiti da se razbukta mržnja prema muslimanima jer većina njih normalni su, civilizirani ljudi koji se danas vjerojatno crvene, ni krivi ni dužni, zbog postupaka nekoliko divljaka. No za tako nešto nema potrebe.

Ne trebaju se crvenjeti. Jer napad na Charlie Hebdo nisu izveli muslimani, već zvijeri u ljudskom obliku koji Kur’an koriste samo kao paravan i izgovor za svoje nakazne postupke.

Bernard Karakaš