Iz medija

Prvi potezi Kovačića: Jozi Barišiću cijeli program, Katji Kušec HRT 1?

08.03.2016.
Link na članak

Jozo Barišić je navodno s Mariom Ragužem bio najveći kandidat za v.d. šefa HRT-a, te su se baš zbog njih otegli pregovori Mosta i HDZ-a, da bi na kraju isplivao Kovačić.

Siniša Kovačić preuzeo je jučer dužnost vršitelja dužnosti Glavnog ravnatelja HRT-a. On i dojučerašnji glavni ravnatelj, od saborske većine u petak smijenjen Goran Radman, primopredaju dužnosti obavili su u 15 sati, bez nazočnosti novinara.

Kako se, međutim, neslužbeno doznaje, radni dan v.d. ravnatelja počeo je i prije samog simbolična čina. Prijepodne se Kovačić obratio članovima ravnateljstva i zatražio od njih pisana izvješća, da bi popodne navodno razgovarao sa svakim ponaosob.

 

Kadrovska križaljka

Njihovi mandati su mu uostalom na raspolaganju, pa ako se za prošlog »prevrata« nije dovodilo u pitanje pravo novog čelnika da bira svoj tim, i ako je nakon smjene Josipa Popovca tadašnji v.d. Domagoj Novokmet uistinu smijenio oko 40 urednika, krene li Kovačić istim principom, rotirano bi ih moglo biti opet barem toliko. Na tapetu su teoretski svi. Dok Kovačić ne objavi svoja kadrovska rješenja, kuloari se bave prognoziranjem. Uveliko se tako tipuje na Jozu Barišića koji bi u zadaću trebao dobiti ravnanje kompletnim programom.

Barišić je navodno zajedno s Mariom Ragužem bio najizgledniji kandidat za v.d. glavnog ravnatelja, navodno su se baš zbog njih dvojice otegli pregovori Mosta i HDZ-a, da bi na koncu isplivao Kovačić. Barišić možda  zasjedne u fotelju u kojoj je sjedio Saša Runjić, a Raguž će vjerojatno ostati u Nadzornom odboru HRT-a. Na tom putu jedina bi prepreka možda mogla biti činjenica da je Most tražio Radmanovu smjenu i zbog otkaza Elizabeti Gojan, a da je baš Barišić bio jedan od onih koji je tražio reakciju Programskog vijeća, izrazito nezadovoljan njenim prenošenjem inauguracije Predsjednice.  

Kuloari idu i dalje. Kadrovska križaljka mahom se puni imenima onih koji su marno radili na HRT 4. Katja Kušec se spominje kao glavna urednica Prvog programa HRT-a, Ružica Renić kao glavnokomandujuća na HRT4, mijenjat će navodno Kovačić i Lamiju Alečković s mjesta ravnateljice Informativnog medijskog servisa. Valja vidjeti i što će Kovačić učiniti s ravnateljem poslovanja, tehnike, produkcije.

 

Programsko vijeće

 Štogod više o nakanama v.d. glavnog ravnatelja moglo bi se čuti danas na izvanrednoj sjednici Programskog vijeća HRT-a na kojoj vijećnici kane odgovoriti na Vladino neprihvaćanje njihova izvješća o radu u 2014.  Pojašnjenje kako su utvrđena odstupanja programskih obveza od onih preuzetih ugovorom s Vladom čini se pomalo neuvjerljivo, jer ako se na išta pazi, onda su to nesretno zadani postoci programskih sadržaja što ih valja ispoštovati.

S druge strane, teško je objasniti razloge zbog kojih je Ministarstvo kulture nasrnulo na Programsko vijeće čije su ovlasti  nikad manje i čiji je sastav dogovoren saborskim konsenzusom. U vijeću sjedi i Jozo Barišić koji je, ako sjećanje ne vara, uredno odglasao svako izvješće pa i ono »sporno«.

Što se kani s Programskim vijećem, možda otkrije današnja sjednica, ili će opstati ovakvo kakvo je, ili će biti onako kako je HDZ-ovac Ivan Šuker u Saboru poručio oporbi, udrugama i dobrom dijelu javnosti da, što se tiče HRT-a, mogu pjevat' borbene!  kraj teksta.

HANF-a je odobrila zagrebačkom odvjetniku Marijanu Hanžekoviću ponudu za preuzimanje Slobodne Dalmacije, a dioničarima koji drže manje od pet posto udjela te nakladničke kuće ponudit će se 16,5 kuna po dionici.

 

Kovačić: Beskompromisno ću štititi interese HRT-a

Siniša Kovačić jučer je donio odluku kojom je imenovao Ivanu Orešković Ašonju vršiteljicom dužnosti rukovoditeljice Radne jedinice Pravnih poslovi HRT-a, a Nelu Gudelj vršiteljicom dužnosti rukovoditeljice Radne jedinice Ljudski potencijali HRT-a, ističe se u obavijesti HRT-a. Istodobno pokrenut je postupak utvrđivanja povrede radne obaveze protiv dosadašnjih rukovoditeljica pravnih poslova Martine Novak Vukuše i rukovoditeljice ljudskih potencijala Koraljke Plašćar, dodaje se. Obje dosadašnje rukovoditeljice bile su navedene u jednom od posljednjih  dopisa NO-a HRT-a  prije razrješenja Gorana Radmana, kada je NO reagirao zbog spornih aneksa ugovora.

– Bit ću beskompromisan u zaštiti interesa HRT-a, njegove javne uloge i osiguranja poslovanja sukladno zakonima, ugovornim obvezama i etičkim pravilima. Od toga će koristi jedino imati naši građani koji nas i financiraju, rekao nam je jučer Kovačić.