Iz medija

Protiv novinara i medija u Hrvatskoj se vodi više od 900 sudskih procesa s ukupnim odštetnim zahtjevom od 68 milijuna kuna

21.06.2022.
Link na članak

Sve vas bum tužil! – ova često rabljena izreka kojom se znala opisivati sklonost Zagoraca da sve svoje probleme rješavaju sudskim parnicama laički, zapravo, najbolje objašnjava pojam tzv. serijskih tužbi, prvenstveno protiv novinara i medija. Da ovo nije anegdotalan, nego sve više i opasan društveni, politički, ali i pravni fenomen, pokazuje da se tim problemom bavi i Europska komisija, koja nastoji naći način kako novinare i aktiviste zaštititi od serijskih sudskih progona.

Ali krenimo od definicije. Izraz SLAPP je skraćenica od "Strategic Lawsuit Against Public Participation", što bi se moglo prevesti kao "strateška tužba protiv javnog djelovanja", odnosno vrlo jednostavno: tužba kojoj je cilj ušutkavanje novinara i aktivista. Oni se uvlače u dugogodišnje sudske procese zbog kleveta i drugih tužbi koje su često neosnovane, ali mogu rezultirati visokim sudskim troškovima i novčanim kaznama koji mogu dovesti u pitanje njihovu egzistenciju. Osim što se novinari i aktivisti povlače po sudovima, za izdavače to znači i rezerviranje troškova, plaćanje odvjetnika, a za posljedicu može imati gušenje slobode medija i javne riječi, autocenzuru... Novinarsko udruženje CASE (Coalition Against SLAPPs in Europe) u najnovijem izvješću iz ožujka 2022. izvijestilo je da su u Hrvatskoj u razdoblju od 2010. do 2021. podnesene ukupno 33 SLAPP-tužbe, a prema tom istraživanju više SLAPP-tužbi nego u Hrvatskoj bilježi se u Malti (42), Sloveniji (41), Bosni i Hercegovini (40), te Poljskoj (119) i Francuskoj (50).

Protiv novinara i medija u Hrvatskoj se u ovom trenutku vodi više od 900 sudskih procesa s ukupnim odštetnim zahtjevom od približno 68 milijuna kuna. Strukovni apeli da se tim povodom nešto poduzme u svrhu bolje pravne zaštite slobodne medijske riječi, međutim, posljednjih su mjeseci znatno prigušeni.

Među tužiteljima su najčešće političari, privrednici, estradne osobe, jedinice lokalne samouprave, poduzeća – u pravilu "zbog povrede časti i ugleda". S druge strane, raspored tužbi po mediju, odnosno izdavačkoj kući, određen je ponajviše njegovom veličinom. Najveći broj parnica ima Hanza Media, a najviši prosječni odštetni zahtjev trpi Styria. Nadalje prednjače još portali Indeks i Telegram, kao i tjednici Nacional i Novosti, ali i samo Hrvatsko novinarsko društvo.

Cijeli tekst možete pročitati na jutarnji.hr/globus.