Iz medija

Prosvjed "Novinari ne kleče - Još ste nam ostali dužni": Nikolić: Jedini smisao smjene ministra obrane za Srpsku naprednu stranku je bio da se pokaže kako premijer Aleksandar Vučić uvijek drži riječ

13.02.2016.
Link na članak

fairpress.eu

Nakon što je u petak, 5. veljače Skupština Srbije smijenila ministra obrane Bratislava Gašića, novinari su se u ponedjeljak 8.2. još jednom okupili ispred Vlade u Beogradu i još četiri grada Srbije (Beograd, Kikinda, Čačak, Jagodina, Lazarevac) i poručili da će se prosvjed „Novinari ne kleče“ nastaviti, jer se odnos političara prema novinarima i novinarstvu nije promijenio, što je bio i cilj prosvjeda.

Naime, Gašić je 6. prosinca prošle godine u Trsteniku novinarki B92 Zlatiji Labović uputio seksističku poruku, rekavši joj da “voli novinarke koje lako kleknu”, dok je ona kleknula prilikom uzimanja izjave, kako ne bi smetala kamermanima, o čemu je Fairpress već pisao. Uvreda je izazvala burne reakcije novinarskih udruženja i javnosti, a predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je 7. prosinca obećao da Gašić više neće biti ministar obrane te je novinarima 23.12. u Novom sadu izjavio da je Gašić već smijenjen, a da će formalno to biti učinjeno kada nađe odgovarajuće rješenje za tu funkciju.

Prvi prosvjedni skup novinara i medijskih profesionalaca pod nazivom „Novinari ne kleče/Smena Gašića“ koji se održao 7. prosinca o.g. ispred zgrade Vlade u Beogradu nije rezultirao Gašićevom smjenom te je grupa novinara 21.12. o.g. u više gradova organizirala još jedan prosvjed s kojeg je zatraženo da Vučić ispuni svoje obećanje i smijeni Gašića s mjesta ministra odbrane u Vladi Srbije. Treći prosvjed pod nazivom “Novinari ne kleče/Predsedniče Vlade, ko je ministar odbrane?” održan je 12. siječnja prošle godine ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu i u još trinaest gradova Srbije. Medijski profesionalci okupili su se i taj put sa zahtjevom za smjenu ministra obrane. Prema riječima inicijatora, suštinski cilj prosvjeda je obrana prava građana na informiranje u javnom interesu i otpor seksizmu i rodnoj diskriminaciji u izjavama i postupcima nositelja državnih funkcija. Za Fairpress se tada predsjednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), Nedim Sejdinović osvrnuo na izjavu ministra Gašića, za koju kaže da je otvorila pitanje ugroženih medijskih sloboda i prava novinara u Srbiji:

„Iako je osnovni cilj prosvjeda odlazak ministra Gašića s odgovorne funkcije, uz pitanje kako se uopće jedna takva osoba mogla naći na ovako značajnoj funkciji – skupovi su, s obzirom na strašan pritisak vlasti na novinare, prirodno dobili i šire značenje, prije svega s namjerom da se javnosti skrene položaj na političke pritiske i devastiranost profesije“.

Urednik portala Cenzolovka Zoran B. Nikolić, koji je u ime inicijative „Novinari ne kleče“ predao 8. 2. o.g. zahtjeve premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i resornim ministrima u Vladi Srbije, za Fairpress se osvrnuo na cijelu situaciju rekavši da „ni vladajućoj koaliciji ni opoziciji ne odgovara da se povede ozbiljna diskusija o stanju u medijima i položaju novinara u Srbiji. Razlog tomu, smatra Nikolić,  je što su se i sadašnje opozicijske stranke, dok su bile na vlasti (a sve su u nekom trenutku bile na vlasti) ponašale gotovo isto kao sadašnje vlasti“:

„Zaključili smo da naši zahtjevi nisu ispunjeni i da moramo nastaviti s prosvjedima. Odlučili smo da se prvo Vladi Srbije, a potom i ostalim državnim organima odgovornim za ovakvo stanje u medijima, obratimo slučajno, sa konkretnim zahtjevima iz njihove nadležnosti. U zahtjevima koje smo predali Vladi od premijera i šest ministara tražimo da osiguraju poštovanje važećih zakona od kojih zavisi naš položaj“.

Nikolić je također istaknuo „da novinari od ministra rada traže da zaštiti njihova zakonom zagarantirana radna prava i da su najnovijom verzijom Zakona o radu, u Srbiji prava zaposlenih drastično smanjena, i kako se čak ni to gotovo nigde ne poštuje, a država ne čini ništa da primora poslodavce da poštuju zakon“. Nadalje, Nikolić nastavlja da je „od ministarstva unutrašnjih poslova traženo da se ispitaju tvrdnje o praćenju novinara koje su nedavno izašle u javnost, kao i činjenica da iz Ministarstva stalno protuzakonito cure informacije o istragama, koje se dostavljaju odabranim medijima, a oni ih koriste za vođenje kampanje protiv osoba koje su se zamjerile režimu“.

„Tražili smo da se podjele besplatne akcije kolegama u medijima u kojima nedavna obavezna privatizacija nije uspjela. To je zakonska obaveza koju država mjesecima pokušava izbjeći, čekajući da isteknu zakonski rokovi i da se ti mediji ugase. Od ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca zahtjevamo da nas u direktnom razgovoru obavjesti zašto ama baš ništa ne čini da sprovede medijske zakone donesene 2014. godine. Te zakone smatramo štetnim, ali je i sprovođenje loših zakona bolje nego sadašnje potpuno bezakonje. Posebno nas zanima kako je moguće da u novom Zakonu o oglašavanju nema ni riječi o sprječavanju stvaranja monopola pod političkom kontrolom na tržištu oglašavanja, jer je to najznačajniji mehanizam sveprisutne cenzure u Srbiji i sadašnjih i bivših vlasti. U izvještaju ovdašnjeg Savjeta za borbu protiv korupcije o medijima, kao nosioci ovih monopola spominju se agencije povezane sa Aleksandrom Vučićem, pa smo od premijera zatražili da sve takve veze objelodani“, rekao je Nikolić za Fairpress.

Za razrješenje Bratislava Gašića, na prijedlog premijera Srbije Aleksandra Vučića,  glasalo je svih 195 prisutnih zastupnika. Glasali su i zastupnici vladajuće većine i opozicije. Sjednicu koja je trajala preko sedam sati, obilježio je izlazak zastupnika vladajuće koalicije iz skupštinske sale zbog poruke zastupnika Demokratske stranke (DS) Dragana šutanovca na Twitteru kojom je, smatraju, uvrijedio predsjednicu Skupštine Maju Gojković. “Vučić o pristojnosti, Maja o poštenju, Marjan o kulturi… #realitySkupština”, napisao je šutanovac, koji je poslije izjavio da je mislio na činjenicu što je Gojković promijenila više stranaka. Ipak, dio zastupnika na kraju se vratio u dvoranu na glasanje za smjenu, javlja B92.

Za Fairpress, Nikolić je komentirao odluku Skupštine:

„Zastupnici Skupštine Srbije smijenili su Bratislava Gašića, ali je to urađeno tako da su novinarke i novinari tu smjenu tražili zbog uvrede kolegice Zlatije Labović te se osjećaju dodatno uvrijeđeni i kao da su njihovi zahtjevi izvrgnuti ruglu. Smjena Gašića jest bio naš prvi zahtjev, ali ni u jednom trenutku za dva mjeseca prosvjeda to nije bio naš jedini zahtjev. Od početka smo jasno rekli da Gašićev postupak vidimo samo kao kap koja je prevršila čašu i jasan pokazatelj vlasti prema novinarskoj profesiji. Oni na nas već dugo gledaju kao na roblje koje treba ispunjavati njihove želje i – kleči. Položaj novinara i stanje u medijima u Srbiji, koje je u svakom pogledu katastrofalno, u skupštinskoj raspravi nije ni spomenuto. Nijednom riječju. Umjesto toga, Gašiću je aplaudirano i on je hvaljen na sva usta. Jedini smisao smjene ministra obrane za Srpsku naprednu stranku je bio da se pokaže kako premijer Aleksandar Vučić uvijek drži riječ. Iako je puna dva mjeseca pokušavao izbjeći smjenu koju je obećao“.

Svoje mišljenje za Fairpress dao je direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije Branko Cecen koji je na prosvjedu 8. 2. pročitao okupljenima da je Vladi predan “poduži spisak zahtjeva”:

„Nakon što su zastupnici svih političkih grupacija u parlamentu pokazali da niti razumiju razmjere uvrede upućene novinarkama i novinarima, koja samo osvjetljava ukupan odnos političkog i poslovnog sektora prema medijima, niti da ih zanima rješavanje brojnih i krupnih problema u slobodi izražavanja i slobodi i funkcionalnosti medija u Srbiji, odlučili smo da im to sve lijepo sročimo u jednostavne rečenice koje su ujedno i zahtjevi. Situacija u medijima i državi je vrlo, vrlo loša i svjesni smo da naši napori neće biti ni kratkotrajni ni sa izvjesnim krajem, ali smatramo da je od svih mogućnosti najgluplja da ne poduzmemo ništa i barem ne artikuliramo duboku frustraciju i bespomoćnu poniženost novinara, ali, čini mi se, i onih građana koji razumiju da su očajnim informiranjem praktično isključeni iz javnog života Srbije, i to već desetljećima“.

Zahtjevi se, nastavlja Cecen, praktično svode na insistiranje da vlada i njeni organi, od ministarstava do lokalnih vlasti, samo poštuje zakone koje je uglavnom sama formulirala i naprosto – radi svoj posao. Srbija iz mandata u mandat dobiva vlade koje ni tako nakaradne zakone kakve smišljaju ne poštuju i parlamente koji ih rutinski izglasavaju bez značajnijih izmjena ili ozbiljne javne i parlamentarne rasprave:

„Politička elita u maniri Rusije i Turske neprestano nagriza to što je ostalo od naših građanskih, ljudskih i profesionalnih prava. U takvoj situaciji izgleda da je prosvjed jedina opcija. Sretan sam što je do njega napokon došlo, ali su mediji u Srbiji, nakon što je nezavisno novinarstvo jedva preživjelo Miloševića, bili fokusirani uglavnom na profit, egzistenciju i stalno otvorenu podjelu moći, što su politički i poslovni sektor nemilosrdno iskoristili za uvođenje više ili manje diskretne kontrole medija putem tržišta oglašavanja. Mediji i novinari nemaju ni financijsku ni ekonomsku moć kojom bi se suprotstavili svemu ovome, ali imaju mogućnost da se oglase i predstave građanima težinu situacije i njene posljedice. Ako ništa drugo, za razliku od onih koji vladaju Srbijom, mi bar zastupamo javni interes, što oni više ni ne znaju što je“.

Autorica: Ivana Horvatek

Izvor: Fairpress.eu