Iz medija

Prodaja Novog lista: Na koji način će investitori (bilo HDZ, bilo SDP) pokušati "izigrati" nove mjere sprječavanja pranja novca!?

15.03.2016.
Link na članak

Poznato je već da se špekulira oko prodaje Novog lista financijsko-medijskim grupacijama bliskima HDZ-u i SDP-u. Naime, Fairpress je već izvijestio kako većina kontaktiranih izvora tvrdi, a nitko ne demantira, da navodno HDZ preko posrednika poput češko-slovačkog investicijskog fonda J&T, kupuje Novi list te da je novac već osiguran. Naime, zanimljivo je da je češko-slovački investicijski fond J&T obećao da će dokapitalizirati Novi list s iznosom od 19 milijuna kuna te pritom još desetak milijuna ili nešto više dati Albertu Faggianu.

Fairpress je tražio očitovanje češko-slovačkog investicijskog fonda J&T oko špekulacija u vezi prodaje riječkog lista, no oni priču nisu ni potvrdili ni negirali nego su se ogradili od cijelog slučaja. Na upit Fairpressa jesu li zainteresirani za kupnju većinskog vlasničkog udjela Novog lista te nude li da će dokapitalizirati Novi list s iznosom od 19 milijuna kuna, odgovorila nam je PR menadžerica iz češkog odjela fonda, Monika Veselá:

„Medijske špekulacije ne komentiramo. J&T je vlasnik banaka, ne medija. Mi smo bankarski holding.“

Odgovor J&T-a na naš upit upućuje na kulturu tržišta, pogotovo medijskog u RH. Nitko se ne osjeća obaveznim deklarirati svoju trgovačku namjeru “preuzimanja“ niti izvjestiti o podrijetlu novca kojim ulazi u vlasništvo novog poslovnog entiteta. Ove dvije informacije ključne su u javnoj komunikaciji koju svaki investicijski fond mora deklarirati u uređenom tržištu. No, iza brda se valja i drugi problem koji za sada još uvijek nije vidljiv. Naime, upravo činjenica da se špekulira da iza J&T investicije stoji HDZ zaokuplja pažnju. Nije u pitanju samo trenutni rat između HDZ-a s jedne strane i SDP-a s druge oko kontrole nad javnim prostorom, a samim tim i oko kontrole nad glasačima, ali posredno i oko kontrole nad tijelima javne vlasti i politike, koja se vrlo često nalazi pod „medijskim reketom“. Pitanja kako, putem kojih instrumenata i posrednika, HDZ može „kupiti“ neki medij (isto se odnosi i na SDP), te otkud im novci, temeljno je pitanje u priči sa „spašavanjem“ Novog lista. Sada već stari vlasnik (Robert Ježić) je u koaliciji s bankama i politikom, a što mu je tada omogućio HDZ (vrijeme vladavine Ive Sanadera), dobio priliku opteretiti Novi list kreditima, koje ova kuća neće moći vratiti. Potom, samo je bilo pitanje vremena, kada će banke (opet u sprezi s politikom i političkim trenutkom koji najačem akteru odgovara) aktivirati obveze Novog lista, i natjerati sada već  novog vlasnika (Faggiana) da proda Novi list. No, uz sve navedeno u tijeku je i svojevrsna utrka s vremenom. Europska komisija je donoseći novu direktivu o Sprječavanju pranja novca (Directive (EU) 2015/849 on preventing the use of the financial system for money laundering or terrorist financing (4th Anti-Money Laundering Directive), postavila zahtjeve zemljama članicama da usklade svoje gospodarske registre na način da oni detektiraju i tzv „beneficial ownership“, odnosno situaciju u kojoj netko u gospodarskom subjektu ima vlasnička prava, iako je druga osoba ili pravni entitet, naveden kao vlasnik u postojećim registrima. Međutim, Index mjerenja klijentelizma u medijima (MEDIA CIRCLE projekt) za Hrvatsku je već detektirao da prethodna vlada nije odgovorila na ovaj zahtjev EU komisije, te u Hrvatskoj još uvijek nemamo takvih registara, a vlasništvo u medijima je u pravilu, skoro kod svih privatnih medija, prikriveno, odnosno u suprotnosti s onim što direktiva ekplicitno traži od zemalja članica. Stoga kupovina Novog lista, ali i nekih drugih gospodarskih subjekata, u ovom trenutku u utrci je s provedbom mjera koje RH mora primijeniti prema zahtjevima EU Komisije. Prije svega jer se u ovom slučaju radi o direktivi koja između ostalog treba spriječiti i financiranje terorizma, „popusta“ za zemlje članice neće biti. Dakle, pitanje svih pitanja je, na koji način će investitori (bilo HDZ, bilo SDP) pokušati „izigrati“ mjere sprječavanja pranja novca, odnosno provesti kupoprodaju, a da pri tome i dalje ostanu skriveni iza „skrbničkih računa“ što po novom ne bi trebalo biti moguće.

No naravno, financijsko-pravne zavrzlame prikrivene političke kontrole, odnosno kupoprodaje Novog lista, od malog su značaja za zaposlene u Novom listu, koji sada već svaki dan dočekuju u financijskoj neizvjesnosti. Za Fairpress, situaciju u matičnoj kući komentirao je predstavnik radnika u Nadzornom odboru Novog lista, Damir Cupać, rekavši kako nema nikakvih konkretnih spoznaja o mogućim kupcima Novog lista, ali spoznaja s kojom mora živjeti svaki dan je da nešto treba napraviti jer će ovakvi kakvi jesu propasti sigurno. Nadalje, rekao nam je da o srednjoeuropskom koncernu iza kojega stoji HDZ ne zna ništa, ali ako HDZ ikada kupi Novi list, barem će sa sigurnošću znati kako će Novi list završiti – propast će, naravno.

„što se tiče Telegram Medija Grupe, imam informacije da su oni prihvaćeni od Zagrebačke banke kao ozbiljan partner, ali mi nije jasno zbog čega se odugovlači s kupoprodajom. Ono što Novom listu treba kao žednome voda je dokapitalizacija ili promjena vlasničke strukture. To sa sigurnošću tvrdim, a koji će model prevladati, odnosno tko će biti nositelj toga modela, teško je reći. Moj osobni izbor između HDZ-ovog kapitala ili kapitala Nine Pavića je kapital Nine Pavića. Volio bih ja najviše da je Novi list u vlasništvu radnika, ali nakon što su radnici prodali većinski paket Robertu Ježiću, ta je mogućnost zauvijek za nama. Nažalost. Gotovo deset godina nakon takve odluke tvrtka je na koljenima s neizvjesnom budućnosti jer ovakvo poslovanje jedino jamči da nećemo moći izvršavati obveze iz predstečajne nagodbe“, istaknuo je Cupać.

Kako je češko-slovački investicijski fond J&T od lipnja 2014. godine vlasnik Vaba banke d.d. Varaždin, poslali smo im upit imaju li oni saznanja o prodaji Novog lista, ali do zaključenja članka nisu odgovorili na naše upite.

Podsjetimo, kako je Fairpress već pisao, predsjednik Uprave Novog lista Neven Klarin izvijestio je prije dva tjedna sindikate lista o tome kako se priprema prodaja većinskog vlasničkog udjela Novog lista, te da se pregovara s dva potencijalna kupca. Identitet jednog je otkrio, rekavši da je u pitanju Telegram Media Grupa, a identitet drugog nije otkrio, osim da je riječ o stranom investitoru koji ima godišnji prihod od izdavaštva, marketinga i ostalog od 140 milijuna eura. Predsjednik Uprave riječkog lista istaknuo je da je ta opcija jedina održiva za Novi list. Kao razlog za to naveo je da bi novi vlasnik dokapitalizirao Novi list iznosom od 19 milijuna kuna, koliko iznose dugovanja bankama po osnovi kredita i jamstava te da bi Novi list u tom slučaju bio rasterećen.

O eventualnoj mogućnosti prodaje zaposlenim novinarima, ili čak i hrabrijeg koraka da se eventualno Novi list pokuša prodati građanima poput Hajduka, za sada se ne govori.