Iz medija

Predsjednica hrvatskim novinarima: Nemojte se povoditi za stranim medijima

17.07.2019.
Link na članak

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je otok Krk, a u izjavi medijima komentirala je i reakcije na intervju koji je dala švicarskoj televiziji, a koji je izazvao brojne reakcije. "Osobno sam bila na granici i osobno sam vidjela hrvatske policajce i policajke koji štite tu granicu. Vi znate kad netko dolazi ilegalno na granicu, da ne znate s kojim razlogom dolaze, tko je on ili ona, što je, zašto dolaze. Ako netko želi azil u Hrvatskoj, otvoreni su granični prijelazi i svatko može prijeći preko otvorenog graničnog prijelaza", rekla je predsjednica.

 "Nikakva reinterpretacija, izvlačenje iz konteksta i krivi prijevodi, kao što je to napravila švicarska televizija, na moje veliko razočaranje, jer ono što su napravili uopće ne da nije ni blizu profesionalnosti, nego je slično najgorim tabloidima u ovome svijetu. Dakle, uz to što je napravila švicarska televizija ništa neće promijeniti činjenicu da hrvatska policija radi profesionalno, rade s velikom razinom humanosti prema svim tim ljudima, da ih razumiju, da primjena ne nasilja, kako su oni preveli, nego primjena odgovarajuće sile, što nije isto što i nasilje, dakle ja sam rekla odgovarajuća sila, ne prelazi granice propisane hrvatskim i europskim zakonodavstvom, ali ona je ponekad nužna", rekla je predsjednica.

Predsjednica je imala poruku i za hrvatske novinare. "Ova priča ima dvije strane i kao hrvatski novinari, ja vas lijepo molim, da pogledate i hrvatsku stranu te priče. Nemojte se povoditi za stranim medijima, koji rade ne znam u čijem interesu, jer mi želimo ući u šengenski prostor i ući ćemo, ovo mora biti šengenska granica", rekla je predsjednica.

 

Više možete pogledati i pročitati ovdje.