Iz medija

PRAVOSUDNA FARSA Za Sessu su suci koji su ustali protiv visokih presuda za suce - zaboravljivi

21.02.2017.
Link na članak

"Naknada se čini vrlo nesrazmjernom ako uzmemo u obzir znatno manje naknade koje se u ovakvim predmetima dosuđuju osobama koje ne sudjeluju u vlasti ili javnom životu, ili pak naknadama koje se dosuđuju za druge vrste štete", stoji u izdvojenim mišljenjima dvoje Ustavnih sudaca, Lovorke Kušan i Andreja Abramovića, koji su nedavno reagirali na visoke odštete koje dobivaju suci kada tuže novinare i medije.

70 tisuća kuna prestroga je kazna

Naime, istraživanje Indexa pokazalo je da se sucima koji tuže novinare i medije dodjeljuju novčane odštete koje su od dva do tri puta veće od onih koje dobivaju ostali građani. Ni u jednom zakonu ne postoji niti odredba niti posebno zakonsko pravilo kojim bi suci tijekom sudskih postupaka bili privilegirani u odnosu na druge građane i javne osobe. Važno je naglasiti da suci prilikom odmjeravanja konkretnih okolnosti slučaja itekako favoriziraju svoje kolege, naglašavajući ugled sudačke profesije te utjecaj na buduće presude. Otkrili smo da uobičajena naknada za duševne boli sudaca iznosi 70 tisuća kuna, ali takve vrste naknada često su i mnogo veće.

Ustavni sud nedavno je razmatrao slučaj "Narodnog lista" iz Zadra kojeg je tužila sutkinja Sanja Prosenica, a koja je presudom dobila 70 tisuća kuna. Kolege iz Zadra žalile su se Ustavnom sudu na iznos naknade. Ustavni sud odbio je žalbu, no dvoje Ustavnih sudaca otvoreno su se  usprotivili toj odluci, tvrdeći da je riječ o lošoj praksi.

Ustavni suci: Naknada šteta nije razmjerna legitimnom cilju

"Redovni sudovi o visini naknade štete odlučuju prema slobodnoj procjeni te pritom ne provode test razmjernosti. Što se tiče konkretnog slučaja, nisu dali relevantna i dostatna obrazloženja zašto bi dosuđena naknada štete bila razmjerna legitimnom cilju koji se njome želio postići. Dosuđena naknada štete u ovom slučaju, s obzirom na sve okolnosti, nije razmjerna legitimnom cilju koji se htio postići", stoji u izdvojenom mišljenju dvoje Ustavnih sudaca.

Takvo mišljenje nije po volji Đuri Sessi, predsjedniku Udruge hrvatskih sudaca, ujedno i sucu Vrhovnog suda koji je u razgovoru za Index prošloga tjedna naglasio kako suci zavrjeđuju više naknade. Upitali smo ga i za komentar izdvojenog mišljenje dvoje Ustavnih sudaca.

Sessa: Ustavni suci zaboravljaju

Sessa naglašava kako se radi o izdvojenom mišljenju s kojim nije upoznato većina sudaca Ustavnog suda, a koje ne dovodi u pitanje općeprihvaćenu sudsku praksu jer vodi računa o konkretnim okolnostima slučaja. 

"Uvažene kolege suci Ustavnog suda zaboravljaju da sudovi u takvim predmetima uvijek, vidljivo ili nevidljivo, provode test razmjernosti, jer o visini naknade odlučuju vodeći računa o svim okolnostima slučaja. Stoga dosuđena naknada ne predstavlja pogodovanje nedopuštenim težnjama", kaže Sessa pozivajući se na 10. Europsku konvenciju o ljudskim pravima i praksu Europskog suda za ljudska prava koji, kako kaže, zahtjeva posebnu zaštitu za sudbenu vlast i nositelje te vlasti, odnosno suce.

Šprlje ne zna da postoji praksa presuda s visokim naknadama

Kako smo ranije pisali, Josip Kregar, bivši dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu, a danas redoviti profesor u toj ustanovi, naglašava kako je riječ o sramotnoj praksi prema kojoj se sucima koji tuže novinare i medije dodjeljuju novčane odštete koje su u pravilu veće nego kada je riječ o tužbama drugih građana.

"Sucima je osjećaj lojalnosti zapravo važniji od pravednosti", rekao je Kregar. HND smatra da nijedna profesija ne smije biti privilegirana te kažu kako su svjesni loše prakse prema kojoj suci dobivaju veće naknade.

Sudac Ante Šprlje, danas ministar pravosuđa, kaže da nije upoznat s ovom praksom koja je ionako u nadležnosti Vrhovnog suda. S druge strane, Vrhovni sud naglašava kako su pregledom ustanovili da se ne radi o velikom kolebanju sudske prakse.

Iz Vrhovnog suda nitko nije dobio ispod 70 tisuća kuna

Prema Orijentacijskim kriterijima Vrhovnog suda, u slučaju gubitka ploda roditeljima će se za duševne boli isplatiti 75.000 kuna, koliko i za smrt brata ili sestre,a za smrt djeteta roditelji će dobiti 220.000 kuna. S druge strane, nijedan od desetoro sudaca Vrhovnog suda koji su tužili različite medije nije dobio manje od 70 tisuća kuna.

"Upoznat sam s praksom sudova koji dosuđuju naknade neimovinske štete osobama kojima je čast, ugled i dostojanstvo povrijeđeno u medijima. Svaka odšteta odgovara dobru koje je povrijeđeno", kazao je za Index Đuro Sessa, sudac Vrhovnog suda.

Molimo kolege novinare ukoliko su imale slučaj gubitka parnice protiv sudaca te da im je dosuđena neubičajena naknada za duševne boli da nam, ukoliko to žele, proslijede pravomoćnu presudu i pošalju na adresu: ilko.cimic@index.hr

Autor: Ilko Čimić