Iz medija

Poznati novinar demonstrativno napustio HND

16.02.2016.
Link na članak

Slobodni istraživački novinar Željko Peratović zatražio je žurno brisanje iz članstva Hrvatskog novinarskog društva navodeći kako bi s obzirom na to da je diskriminiran od vlastite strukovne udruge i javnih medija, bilo bespredmetno i samouvredljivo da ostane član HND-a. Zbog Peratovićeve odluke, predsjednik HND-a Saša Leković žali i cijeni njegov dugogodišnji novinarski rad, ali smatra da zamjerke kolege nisu utemeljene.

U otvorenom pismu Hrvatskom novinarskom društvu Peratović podsjeća da je prošle godine preživio pokušaj ubojstva te tvrdi da je 'HND njegovu kaznenu prijavu DORH-u za to kazneno djelo podržao tek nakon njegova upornog inzistiranja i upozorenja da će predsjednika HND-a Sašu Lekovića prijaviti Vijeću časti zbog diskriminacije temeljem njegova' (Peratovićeva – op.a.) 'zdravstvenog stanja te da je vezano za fizički napad primio i prijetnje'.

No, 'Leković je uz znanje ostalih tijela Društva u tom ignorirao i prekršio Statut HND-a', tvrdi Peratović i dodaje da je 'višekratno upozoravao predsjednika HND-a na obvezu Društva da mu se temeljem Statuta HND-a pruži podrška kao članu Društva u ostvarivanju prava žrtve kaznenih djela, ali su se Leković i Vesna Alalburić, vodeća odvjetnica u Centru za zaštitu slobode izražavanja, čiji je HND osnivač na ta upozorenja i molbe oglušili'.

 

Zašto Peratovića ne zastupa Centar HND-a za zaštitu slobode izražavanja?

 

Alaburić je, tvrdi Peratović, 'obećala da će ga kao oštećenika zastupati u postupku koji se pred Županijskim državnim odvjetništvom u Karlovcu vodio za pokušaj ubojstva, s čim je bio upoznat i Leković'. 'Međutim, nakon što sam preko Reportera bez granica iz Pariza ishodio financijsku potporu za zastupanje kod Media Legal Defence Initiative iz Londona, Alaburić je opet uz Lekovićevo znanje ignorirala moju molbu', navodi Peratović.

'Peratoviću sam u ljeto 2015. dala pravni savjet o pravima oštećenika u istražnom postupku i uz njegovo dopuštenje kontaktirala s Državnim odvjetništvom u Karlovcu kako bi mu omogućili prisustvovanje ispitivanju važnog svjedoka', kazala je tportalu Alaburić kada smo je suočili s Peratovićevim navodima.

'Nisam opunomoćenica Željka Peratovića u tom kaznenom postupku, niti imam saznanja o tijeku tog kaznenog postupka', istaknula je i podsjetila kako 'Peratović zna da odvjetnici Centra HND-a za zaštitu slobode izražavanja daju novinarima pravnu zaštitu besplatno'. 'Stoga činjenica da je od londonske udruge Media Legal Defence Initiative pribavljao novčanu potporu, upućuje na zaključak da nije očekivao ni moju pravnu pomoć, kao ni pravnu pomoć bilo kojeg odvjetnika ili odvjetnice u Centru', smatra Alaburić, a Leković je ustvrdio da je 'Alaburić pružila kolegi Peratoviću pravnu pomoć koliko je god mogla' i za tportal ustvrdio da o tome postoje i pisani tragovi'.

 

Leković: Žao mi je što je kolega odlučio napustiti HND

 

'Kada je konačno Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu u siječnju ove godine slučaj pokušaja ubojstva odbacilo i prebacilo ga na nižu razinu Općinskog državnog odvjetništva, a koje je potom pokrenulo istragu o pokušaju nanošenja težih fizičkih povreda, a isto Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu postupajući u drugom predmetu - slučaju prijetnji meni, ishodilo potvrđenu optužnicu protiv dvije osobe, s tim da se jedna tereti i za prijetnju novinaru pri obavljanju profesionalne dužnosti, Hrvatsko novinarsko društvo uopće javno nije reagiralo na ove vijesti', upozorava Peratović.

'Kada je kolega Peratović napadnut, nazvao sam ga u bolnicu čim sam za napad saznao, potom je iste noći HND priopćenjem - najbržom javnom reakcijom u povijesti Društva - osudilo napad na kolegu Peratovića i pozvalo nadležne organe da hitno sankcioniraju napadače te otkriju moguće nalogodavce. Istovremeno smo obavijestili sve međunarodne novinarske organizacije o onome što se dogodilo pa je Međunarodna federacija novinara, zajedno sa HND-om, obavijestila i međunarodnu javnost te poslala pismo najvišim dužnosnicima Republike Hrvatske tražeći hitnu istragu', podsjetio je Leković.

'Od tada sam u ime HND-a na konferencijama za novinare, u izjavama za medije te u priopćenjima najmanje 10 puta podsjetio na to što se dogodilo kolegi Peratoviću jasno ističući kako napad na njega HND smatra napadom na slobodu izražavanja i neovisnost novinara, a također je HND javno nekoliko puta upozorio na sporost istrage i podržao prekvalifikaciju djela u pokušaj ubojstva o čemu također postoje pisani tragovi', istaknuo je Leković te dodao da je HND 'o svim fazama postupka pokrenutoga zbog napada na Peratovića, redovito izvještavao putem svoje internetske stranice i kolegu nedvosmisleno podržavao'.

Peratović tvrdi da su jedini koji su reagirali bili Reporteri bez granica iz Pariza, čiji je Peratović dopisnik, ali ni HND ni mediji u javnom vlasništvu nisu prenijeli njihovu reakciju. S obzirom na sve navedeno, Peratović smatra kako je 'očito da je diskriminiran od vlastite strukovne udruge i javnih medija, što samo pojačava strah ne samo za njega, nego i njegovu obitelj, te ih učvršćuje u namjeri da isele iz Hrvatske u srpnju ove godine'. 'Stoga je bespredmetno i samouvredljivo da više ostanem član HND-a, bez obzira što sam već platio članarinu za 2016. godinu', zaključuje Peratović i navodi da će svoju novinarsku iskaznicu vratiti poštom HND-u, čiju je, podsjetimo, nagradu za istraživačko novinarstvo dobio prije dvije godine.

 

Ima li povratka ...

 

'Kolegu poznajem 25 godina i cijenim njegov novinarski rad. Žao mi je što je odlučio napustiti HND, ali bojim se da ja tu ne mogu ništa promijeniti', kazao je tportalu Leković kada smo ga pitali kako odgovara na Peratovićeve navode i žali li što će HND ostati bez uglednog člana te hoće li možda štogod poduzeti kako bi odluku kolege možda pokušao promijeniti.

Peratović, podsjetimo, dugi niz godina hrabro i ustrajno istražuje i piše o političko-obaviještajnom podzemlju te političkim ubojstvima u emigraciji i ratnim zločinima u Hrvatskoj, a javnost ga najviše pamti po njegovom novinarskom radu na slučajevima nerasvijetljenog ubojstva Milana Levara i odgovornosti Josipa Perkovića u ubojstvu Stjepana Đurekovića, a 2004. i 2005. bio je i mobbingiran odnosno kontinuirano zlostavljan na radnom mjestu u bivšem Vjesniku nakon objave teksta o Tomislavu Karamarku, a Općinski radni sud u Zagrebu lani je krajem ožujka presudio u Peratovićevu korist koji je još 2006. tužio Vjesnik (a list se žalio) zbog nezakonitog otkaza ugovora o radu i mobbinga.

 

Izvor: Tportal