Iz medija

Pokušali ubiti predsjednika Hrvatskog novinarskog društva? "Prepilili su mi vijke na kotaču"

28.10.2016.
Link na članak

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva objavio je na svom Facebook profilu da slavi drugi rođendan nakon što mu je netko prepilio vijke na kotaču! Događaj se zbio kada je Leković bio na putu za Srbiju, par kilometara nakon što je prošao granicu čuo je čak buku i auto se jako počeo tresti te se zaustavio, doznajemo.

"Danas poslije podne nasred autoputa auto mi je „poludio“. Počeo se tresti a potom krivudati.

Uspio sam ga zaustaviti u zaustavnoj traci i shvatio da mi je prednji desni kotač iskrivljen i prednja plastična „maska“ izvaljena iz ležišta. Kako je auto star prva misao bila je da je to uzrok. No, kako imam odličnog auto mehaničara koji mi „radi“ aute već gotovo 25 godina a auto je bio na tehničkom i registraciji prije dvadesetak dana ništa mi zapravo nije bilo jasno.

Odšlepali su me do prvog ozbiljnog auto mehaničara koji je auto preuzeo, obećao da će ga pregledati i ustanoviti uzrok kvara što je prije moguće. Čovjek me nakon nekog vremena obavijestio kako je ustanovio da su dva zavrtnja/šarafa na desnom prednjem kotaču prepiljena do pola i da je nakon 300 kilometara vožnje to uzrokovalo pucanje. (Naime, pokupio sam zavrtnje/šarafe, tj. njihove ostatke, na mjestu nezgode i ponio ih sa sobom).", opisao je Leković.

Leković je dodao da nije prvi put da se netko "igra šrafima" nas njegovom automobilu. "Jednom su ih samo odšarafili napola, ali je auto bio relativno nov pa sam brzo shvatio da nešto nije u redu. Ovaj stari ionako stalno „drnda“ pa ne primijetim odmah promjenu.", objasnio je.

Vladimir Lulić: Ovo je bio pokušaj atentata - pokušaj ubojstva Predsjednika HND-a

Glavni tajnik HND-a Vladimir Lulić za Index je prokomentirao objavu Saše Lekovića.
 
"Izvršni odbor HND-a se dogovara o načinu reakcije, pričao sam s kolegom Lekovićem, prepričao mi je to što je i sam napisao na Facebooku, po onome što mu je mehaničar rekao - dva šarafa su prepiljena, i to tako da bi u vožnji pukli. Srećom, on je na vrijeme čuo buku te usporio i zaustavio auto. Bojim se i pomisliti što bi bilo da je nastavio voziti. Prednji kotač mu je stradao, ja to smatram ozbiljnim... Ne prijetnjom, jer on prijetnje prima otkad je na čelu HND-a, što mailovima, što anonimnim pismima, što komentarima na portalima, koji su monstruozni i koji se mogu i danas naći na internetu, ovo je po meni, ako je stvarno tako, atentat, pokušaj ubojstva, napad na predsjednika HND-a.

Obavijestit ćemo međunarodne novinarske organizacije, koje i inače informiramo. Prije 10-ak dana je anonimno prijeteće pismo dobila i redakcija foruma.tm-a, Goran Borković, Sandra Bartolović i ravnateljica Hine Branka Valentić, u oba pisma se spominje Leković. Mi smo kao novinarsko društvo zatražili hitan sastanak s novom ministricom kulture kako bismo razgovarali, između ostalog, i o tim prijetnjama te je upoznali sa svime. Pisali smo i Predsjedniku Sabora, zamolili ga da se rasprava o novinarstvu povede i na plenarnoj sjednici Sabora, a on je u Nedjeljom u 2 rekao da će vrlo rado to napraviti, staviti na dnevni red raspravu o tim prijetnjama.

O svemu što se dosad događalo svi su upoznati, i politički akteri, i međunarodna zajednica, i veleposlanstva raznih zemalja ovdje u Zagrebu. Teško da netko može reći da nije znao za situaciju ili da je ovo bilo neočekivano, meni to izgleda kao posljedica nečinjenja", zaključio je Lulić za Index.
 
Slavica Lukić: Šokirana sam, ovo je posljedica rastuće klime netolerancije u Hrvatskoj
 
Potpredsjednica HND-a Slavica Lukić za Index je kazala kako smatra da je to što se dogodilo Lekoviću posljedica rastuće klime netolerancije u Hrvatskoj.
 
"Vijest me šokirala, ali pustimo policiju da obavi kriminalističku obradu. Ako se uspostavi da je doista netko narezao vijke, to se onda zaista može tretirati kao vrlo opasna rabota i pokušaj ubojstva.
 
Nadam se da ovo neće ostati jedna u nizu nedovršenih policijskih istraga o napadima na novinare, jer iza nas je 25 godina duga tradicija napada na novinare, od verbalnih uvreda i ponižavanja do fizičkih napada i ubojstava, čiji počinitelji ostaju neotkriveni.
 
Mislim da je ovo što se dogodilo kolegi Lekoviću posljedica rastajuće klime netolerancije u Hrvatskoj, koja je poticana s najviših društvenih i političkih adresa u proteklim mjesecima. To je posljedica klime u kojoj je nažalost postalo normalno da se nekoga vrijeđa, tjera iz Hrvatske, proglašava neprijateljem zbog imena i prezimena te stavova koje ima, a koji ne odgovaraju ekstremnim skupinama društva, ili da mu se to radi zbog posla kojeg obavlja. Ovo je posljedica kronične nebrige zakonodavca, a rekla bih i vlasti, za status novinarske profesije u Hrvatskoj, koja je u uvjetima strogo kontroliranih medija postala potpuno nezaštićena", kazala je Lukić za Index.

Piše: H.A.