Iz medija

Pokrenut portal koji procjenjuje točnost izjava političara i prati izborna obećanja

28.10.2015.
Link na članak

Hrvatsko novinarsko društvo i Gong zajedno su pokrenuli portal Faktograf.hr, čija je svrha provjerom činjenica i korištenjem pouzdanih izvora procjenjivati točnost i utemeljenost izjava političara, odnosno spriječiti da ponavljanje nekog neutemeljenog stava u javnom diskursu postane činjenica.

 Saša Paparella

Hrvatsko novinarsko društvo i Gong zajedno su pokrenuli portal Faktograf.hr, čija je svrha provjerom činjenica i korištenjem pouzdanih izvora procjenjivati točnost i utemeljenost izjava političara, odnosno spriječiti da ponavljanje nekog neutemeljenog stava u javnom diskursu postane činjenica. Faktograf je napravljen po uzoru na sajtove kao što su PolitiFact, FactCheck i Fact Checker, odnosno regionalni portale Istinomjer.ba i Istinomer.rs.

"Projekt pokrećemo uoči parlamentarnih izbora u nadi da će građanima koristiti u formiranju odluke o tome kome dati svoj glas. Nakon izbora, nastavit ćemo s analiziranjem izjava onih koje smo odabrali s ciljem da ih potaknemo da umjesto neutemeljenih stavova u javnom prostoru barataju provjerljivim činjenicama. Izjave koje ćemo analizirati bit će one koje će politički akteri davati putem medija, u svojim obraćanjima javnosti", rekao nam je Petar Vidov, glavni urednik Faktografa koji je novi izazov prihvatio nakon devetogodišnjeg novinarskog staža na portalu Index. Faktograf uoči izbora donosi i analizu predizbornih programa stranaka i koalicija.

 

Saša Paparella