Iz medija

Pogledajte kome je sve Nina Obuljen uskratila novac

22.12.2016.
Link na članak

"Vijenac" Matice hrvatske Zagreb sa 600 tisuća, "Hrvatsko slovo" s 400 tisuća i "Forum" Hrvatske akademije znanosti i umjetnosi sa 190 tisuća kuna, najveći su dobitnici sredstava Ministarstva kulture. S druge strane, Ministarstvo Nine Obuljen Koržinek odbilo je financirati niz drugih časopisa.

Listu odbijenih časopisa možete pogledati u sljedećem dokumentu:

Časopisi i elektroničke publikacije 2017. odbijeno.pdf
 

Lista časopisa čije je financiranje odobreno je ovdje:

Časopisi i elektroničke publikacije 2017. odobreno.pdf

'Udar na lijeve medije u posljednjem krugu'

Le Monde Diplomatique je, primjerice, jedan od časopisa koji će dobiti nula kuna od Ministarstva za iduću godinu, čime je njegovo izlaženje dovedeno u pitanje. Andrea Milat iz KopMedije, izdavača LMD-a, navodi da neće dozvoliti gašenje lista.

"Promatrajući sadržaj odobrenih i odbijenih programa može se zaključiti ne samo da Nina Obuljen vodi još lošiju politiku od Zlatka Hasanbegovića, nego je u medijskom kontekstu pokazala potpuni nedostatak razumijevanja polja. Ministrica, dakle, smatra da je Ministarstvo kulture zaduženo samo za medije koji se bave kulturom, što se protivi svim važećim zakonskim odredbama", komentira Milat.

No, ni to ne može, po njoj biti objašnjenje ove selekcije.

"Obuljen na ovaj način udara na lijeve medije u posljednjem krugu, što je nastavak onoga što je započeo Hasanbegović. To se vidi iz činjenice što Vijenac i Hrvatsko slovo i dalje primaju izdašna sredstva", navodi ona. Zato odluke o tome tko će dobit sredstva, a tko ne - ne drže vodu, a Obuljen vodi još goru politiku od Hasanbegovića.

Odbijeni i razni kulturni časopisi, udruge slijepih, gluhih...

Navedimo i da je odbijena i Udruga za kulturu osoba oštećena sluha Hrvatske s časopisom "Svijet tišine", Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade s časopisom "mali pero", Hrvatski savez slijepih s publikacijama "Riječ slijepih" te "HSS info", zatim Udruga za feminizam i kulturu Muf, Udruga POGLEDAJ.TO i Udruga za nezavisnu medijsku kulturu H-alter.

Financiranje nije odobreno ni za "Radovan" Društva za zaštitu kulturnih dobara Trogira, "Peristil" Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, časopis "Ethnologica Dalmatica", kojeg izdaje Etnografski muzej Split, "KANAVELIĆ" - časopis za umjetnost, jezik, književnost i kulturu, koji izdaje Gradska knjižnica Ivan Vidali Korčula, a odbijene su i publikacije gradskih muzeja u Korčuli i Senju, Revija Đakovačkih vezova, Glasnik HAZU-a, "Meridijani", časopis za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja, zatim Časopis za promicanje knjižnica i knjižničarske djelatnosti "Glas NSK".

Napomenimo da su među dobitnicima, s druge strane, Moderna vremena Info (100.000 kuna), Udruga za kulturu i nove medije Arteist (50.000), Udruga za promicanje kultura "Kulturtreger" (40.000), Udruga za promicanje vizualnih umjetnosti i kulturnu djelatnost - Vizkultura (30.000) i drugi.

Autorica: Ana Benačić