Iz medija

Plenković: Više se dramatizira nego što postoji problem sa slobodom medija

07.02.2019.
Link na članak

Suprotno premijeru, novinari i urednici, odvjetnici i pravnici koji su se u srijedu okupili na okruglom stolu „Novinarstvo pred sudom“ kojeg je organiziralo Hrvatsko novinarsko društvo situaciju smatraju prilično dramatičnom, a za to su iznijeli i konkretne podatke.

"Ajmo stvari malo primiriti. Hrvatska je i po Freedom House slobodna zemlja, mediji su slobodni. Ne vidim baš, kao dosta informiran i po dužnosti i privatno, da se kod nas ne piše što se želi, da netko radi pritisak na urednike ili novinare. Ne znam na temelju čega svi ti evaluiraju, tko im daje informacije. To je klasična priča, to smo prošli u procesu pregovora. Ne treba meni međunarodna analiza da vidim ima li ili nema slobode medija u Hrvatskoj. Garantiram, kao netko tko čita. Ne vidim problem, više se dramatizira nego što problem postoji”, rekao je u srijedu novinarima premijer Andrej Plenković. 

Suprotno premijeru, novinari i urednici, odvjetnici i pravnici koji su se u srijedu okupili na okruglom stolu „Novinarstvo pred sudom“ kojeg je organiziralo Hrvatsko novinarsko društvo situaciju smatraju prilično dramatičnom, a za to su iznijeli i konkretne podatke. Novinari lokalnih i nacionalnih, profitnih i neprofitnih medija, glavni urednici Jutarnjeg lista Goran Ogurlić, Večernjeg lista Dražen Klarić i Nacionala Berislav Jelinić složili su se da se u hrvatskoj provodi velik i potpuno neopravdan pritisak na medije putem brojnih i apsurdnih tužbi koje su podignute u kaznenim i građansko-parničnim postupcima. Tri sata, koliko je trajao okrugli stol, nisu bila dovoljna da se prikaže poguban utjecaj koji na slobodu medija u Hrvatskoj imaju samo sudske tužbe, a da se ne ulazi u druge vidove političkih i ekonomskih pritisaka na novinare, prijetnje, pa i fizičke napade.

Novinarima i urednicima jest dramatično

Kada se ne govori iz pozicije premijera Andreja Plenkovića, nego iz pozicije pojedinog novinara ili manjih medija koji su zbog tužbi i odšteta suočeni s ovrhama i zatvaranjem, ta situacija jest u potpunosti dramatična, a i velikim i bogatijim medijima nije svejedno što se od njih potražuju višemilijunski iznosi, pri čemu se ne vodi računa o tome jesu li prenijeli istinite i provjerene informacije ili potpune izmišljotine.

Glavnom uredniku Podravskog lista Robertu Mihaljeviću dramatično je što, kako je rekao, ne može dobiti niti jedan spor protiv lokalnih moćnika. „Gubimo sporove protiv onih koji imaju poluge vlasti u svojim rukama, a dobivamo one gdje nas tuže obični građani i tu je postotak tužbi koje dobivamo oko 90 posto“, ustvrdio je Mihaljević, zabrinut za opstanak svog medija.

Više možete pročitati ovdje.