Iz medija

PILSEL PODNIO KAZNENU PRIJAVU PROTIV UREDNIKA PORTALA DNEVNO.HR

22.02.2017.
Link na članak

Novinar i urednik portala autograf.hr Drago Pilsel podnio je Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) kaznenu prijavu protiv Viktora Kodrića, glavnog urednika portala dnevno.hr zbog članka „Spriječimo posrbljavanje riječkog Sveučilišta te stvaranja SAO Krajine u Rijeci“.

Tekst je objavljen na portalu dnevno.hr 20. veljače. U članku se prenosi nepotpisani „Proglas“ fantomske Inicijative akademskih građana „Spasimo Rijeku“ u kojem se upozorava na „posrbljavanje“ riječkog Sveučilišta. Kao ilustracija navode se primjeri zapošljavanja sina saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca te mogući izbor prorektorice Snježane Prijić Samaržije za rektoricu Sveučilišta u Rijeci.

Anonimni „Proglas“ imputira da je to dio „hegemonističkih planova ovladavanja akademskim i kulturnim institucijama u Rijeci“ te da se „Sveučilište u Rijeci pretvara u akademsku SAO Krajinu“. Kako navode neimenovani potpisnici, nositelji tih navodnih planova su - uz Pupovca i S. Prijić Samaržije - Željko Jovanović (SDP) te Saša Zelenika (stranka Pametno), uz asistenciju aktualnog rektora Pere Lučina.

"Nepobitno je da je novinar i urednik Viktor Kodrić pozvao na mržnju prema članovima srpske manjine u RH, prema akademski obrazovanim građanima kao takvima i prema istaknutim djelatnicima Sveučilišta u Rijeci", stoji, među ostalim, u kaznenoj prijavi Drage Pilsela.

Pilsel smatra da je Kodrić objavom rečenog „Proglasa“ povrijedio članak 39. Ustava po kojem je „zabranjeno i kažnjivo svako pozivanje ili poticanje na rat ili uporabu nasilja, na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji drugi oblik nesnošljivosti“, kao i članak 325. Kaznenog zakona koji govori o javnom poticanju na nasilje i mržnju. Također, Kodrića je kazneno prijavio i zbog kršenja Zakona o medijima te Zakona o elektroničkim medijima.

Izvor: Forum.tm