Iz medija

Pandorini dokumenti u brojkama

05.10.2021.
Link na članak

portal - oštro.hr

 

Do sada najveće istraživanje Međunarodnoga konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) otkriva financijske tajne političara, milijardera i ostatka globalne elite. Pandorini dokumenti su opsežno novinarsko istraživanje koje se temelji na dosad najvećem curenju podataka iz poreznih oaza. Obuhvaćaju više od 330 političara i visokih javnih dužnosnika u više od 90 zemalja, uključujući 35 vođa država. Tu su i veleposlanici, predsjednički savjetnici, generali, guverneri središnjih banaka.

ICIJ, neprofitni međunarodni konzorcij istraživačkih novinara sa sjedištem u Washingtonu, prikupio je više od 11,9 milijuna financijskih dokumenata koji sadrže 2,94 terabajta povjerljivih informacija. Oni su »pobjegli« iz baza 14 registracijskih agenata, koji svojim klijentima pružaju usluge osnivanja i vođenja papirnatih tvrtki i trustova u poreznim oazama diljem svijeta.

Dokumenti sadrže informacije o offshore-tvrtkama više od 130 milijardera iz 45 zemalja, među kojima je 46 ruskih oligarha.

Nije, međutim, samo riječ o najvećem curenju podataka ikad. Riječ je i o najvećoj suradnji novinara u povijesti. ICIJ je, naime, okupio više od 150 medijskih partnera, koji su zajedno radili na istraživanju.

Konzorcij je gotovo dvije godine provodio istragu u kojoj je sudjelovalo više od 600 novinara u 117 zemalja. Oni su slijedili tragove koji su ih vodili od rezidencija u Kaliforniji, preko plantaža šećera u Dominikanskoj Republici do turskih bolnica i nebodera u Dubaiju. Pa i do Hrvatske.

 

Više možete pročitati na portal-ostro.hr.