Iz medija

Ovo je HRT: Voditeljica drži sliku na kojoj ispod Pupovca piše: 100 godina srbijanskog terora u Hrvatskoj

24.10.2018.
Link na članak

HRT je, možda se sjećate, prije nekih mjesec dana briljirao kad je na svom teletekstu posve ozbiljno dječji ustaški logor proglasio domom za siročad. Možda zato nikoga ne treba pretjerano čuditi što su jutros u emisiji Dobro jutro Hrvatska predstavili polemični Festival domoljubnog filma Gordan Lederer i promovirali filmove Romana Leljaka, desničara koji sebe naziva istraživačem komunističkih zločina i koji tvrdi da se u Jasenovcu, zapravo, nije dogodilo ništa strašno te film Jakova Sedlara.

Iz programa festivala koji počinje ove subote u Bistri voditeljica emisije Ljiljana Vinković krasno je Sedlarov i Leljakove filmove izdvojila kao nešto što vrijedi pogledati. Na samom početku govorila je o Sedlarovu filmu ‘Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj’, rekavši kako će na festivalu biti prikazan film “redatelja koji se ne boji ući u zabranjene teme i zaboravljene sadržaje jer to su sadržaji koje ne smijemo zaboraviti”. Radi se, inače, o filmu o kojem opskurni mediji pišu kako prikazuje da se velikosrpski ciljevi i stajališta srpstva u Hrvatskoj nisu promijenili “od Pribićevića 1918. do Pupovca 2018.”.

O filmu Romana Leljaka Mit o Jasenovcu zatim je rekla, doslovno, ovako: “Tu je i ‘Mit o Jasenovcu’ Romana Leljaka, drago mi je da ste i njega uključili, on je puno istraživao o ovome i bit će zanimljivo pogledati njegova dva filma. Naime, postoji i ‘Maribor, najveće stratište Hrvata’ kao drugi njegov film.”

Na to se nadovezao gospodin koji organizira festival, Smiljan Tomašević, koji je rekao kako “vjeruje da smo zrelo društvo koje se može suočiti s našom prošlošću i da trebamo ići s istinom”. “Krajnje je vrijeme da se ne dijelimo na lijeve i desne i da prihvatimo prošlost onakva kakva je. Pa i progovoriti o zločinima nakon Drugog svjetskog rata”, kaže gospodin.

Leljakova knjiga i dokumentarni film Mit o Jasenovcu, inače, iznose niz problematičnih teza, odbacuju niz znanstvenih istraživanja o ovom logoru i navode kako je tamo zapravo stradalo puno manje ljudi. Leljak iznosi brojku od 1.654 stradalih između 1941. i 1945. dok je po službenim dokumentacijama broj stradalih 83.145, većinom Srba, Roma i Židova.

Leljak godinama istražuje komunističke partizanske zločine iz Drugog svjetskog rata te zločine UDBE. Često gostuje u opskurnim medijima u kojima iznosi svoje brojke o broju žrtava. Tijekom ovogodišnjeg gostovanja na Z1 najavio je i kako će objaviti knjigu recepata iz Jasenovca.

Leljak je 1989. bio osuđen na 14 mjeseci zatvorske kazne kao pripadnik protuobavještajne službe Jugoslavenske narodne armije. U zatvoru je bio i kasnije, 2008. i to zbog pronevjere više od milijun eura iz austrijske Leasfinanz banke, prema optužnici je oštetio 448 osoba. Bio je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 7 godina.

Autor: Jasmin Klarić